Zboruri in timp real – cum sa vezi ce zboara deasupra ta si care a fost ruta zborului

Acum vreo 3-4 ani m-a lovit din nou pasiunea de aviatie si cam ce misca deasupra noastra asadar cand mai auzeam un avion cautam sa vad cam ce putea sa fi zburat deasupra mea. Asa am dat de site-uri precum Flight Radar sau RadarBox care exact asta fac: tracking in timp real pentru avioanele de pe tot globul. Ulterior, cu ajutorul acestor site-uri, vedeam in timp real daca avioanele au intarzieri sau care este ruta uzuala pe care o fac pe diverse destinatii. si nu doar atat, apeland la functia de istoric disponibila pe site-uri, vedeam si pe unde umblam pe zboruri, mai ales la low-costurile care nu au ecrane in avion care sa iti afiseze ele pe unde zboara.

Recunosc ca mie cel mai mult imi place flightradar24, dar in fapt aceste site-uri sunt cam identice, pentru ca ambele apeleaza cam la aceleasi surse de date. Informatiile privind zborurile sunt usor de accesat, pentru ca fiecare avion este echipat cu un radar de identificare care poate fi luat inclusiv de la sol de catre oricine cu un echipament adecvant. Pe langa informatia privind avionul care se deplaseaza, mai sunt disponibile informatii tot preluate de la avioane privind altitudinea la care se zboara, ruta, directia si alte informatii ceva mai tehnice cum ar fi Squawk Code-ul.

Radar avioane în timp real România

Ce avioane sunt chiar in acest moment deasupra Romaniei? Daca nu vreti sa intrati pe site-urile dedicate, puteti mai jos sa vedeti live ce avioane zboara deasupra noastra. Este suficient sa apasati pe avionul de langa locatia voastra si automat vi se va deschide un panou cu informatii suplimentare despre zbor: aeroportul de origine, destinatia, timpul total de zbor impreuna cu timpul si distanta deja parcursa si aproximativ cat mai dureaza pana avionul va ateriza.

Desigur, aceste site-uri nu prea includ zborurile militare sau cele efectuate cu avioane care nu sunt configurate pentru zboruri civile cu multi pasageri, asadar daca vrei sa trackuiti avioane de dimensiuni foarte mici care zboara VFR, este foarte probabil sa nu il gasiti. Dar cu siguranta veti regasi cam toate zborurile operate de companiile de transport aerian din Romania si cele care tranziteaza aerian Romania.

Pe langa varianta web foarte buna a celor de la FlightRadar24 si aplicatia lor pentru telefoane mobile este foate buna, insa varianta PRO bineinteles ca este pe bani. Iata mai jos si cateva screenshoturi din aplicatia mobila pentru iOS, este foarte similara si pe Android insa.

Un comentariu la „Zboruri in timp real – cum sa vezi ce zboara deasupra ta si care a fost ruta zborului

  • 1 iulie 2016 la 11:50
    Permalink

    Nu reusesc sa vad daca blue air a decolat din Bucuresti,suntem la Bergamo si trebuia sa plecam de la ora 10:05 aici spun ca are plecarea pt ora 14:00???

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *