Ce este un zbor charter și care sunt diferențele față de un zbor normal
Pentru că tot ne apropiem de sezonul călătoriilor, implicit foarte multă lume începe să își cumpere de acum pachetele de vacanță, am zis să explic în câteva rânduri ce reprezintă un zbor charter.
Zborurile charter nu sunt disponibile în motoarele de rezervări bilete de avion precum sunt zborurile regulate
Dacă un zbor obișnuit, de linie, se poate rezerva de obicei pe site-urile care vând bilete de avion sau pe site-ul companiilor aeriene, zborurile charter sunt mai speciale, acestea neregăsindu-se pe oferta publică pentru călătorii obișnuiți.
Zborurile charter sunt zboruri practic închiriate de către touroperatori/agenții de turism care pentru a compune o anumită ofertă pentru o destinație, aleg să închirieze serviciile unei companii aeriene pentru a efectua zborul.
Avantajul companiilor aeriene este faptul că acestea primesc un venit garantat de către touroperatori, iar touroperatorii au avantajul că pot introduce niște destinații în oferta lor care nu sunt în mod normal disponibile la companiile aeriene. De asemenea, agențiile de turism pot seta nivelul serviciilor oferite (de exemplu dacă se va oferi meniu în zbor sau nu), pot solicita un anumit orar și multe alte lucruri pe care le pot negocia cu companiile aeriene.
În acest fel apar de exemplu pe timp de iarnă oferte cu plecare directă din București spre destinații precum Laponia sau Mauritius, iar vara zboruri spre Tenerife, Palma de Mallorca sau insulele grecești din localități care nu au zboruri regulate spre aceste destinații, nefiind sustenabile economic pentru companiile aeriene.
De exemplu, companiile aeriene nu pot susține un zbor Cluj Napoca – Creta pe întreg anul, motivul fiind că numărul de pasageri care ar merge pe aceste destinații regulate este mic și poate fi riscant din punct de vedere economic. Nicio companie aeriană nu se aruncă spre a oferi zboruri regulate pe destinații care nu au perspective de profit.
Un alt foarte popular exemplu sunt zborurile spre Antalya. În acest moment, din România, nu există nicio companie aeriană care să ofere zboruri directe, de pe niciun aeroport, spre Antalya. Rămâne doar varianta escalei, cu Turkish Airlines, Pegasus șamd. Totuși, în vârf de sezon, cam toate pachetele turistice pentru Antalya includ zbor direct, un zbor care este operat în regim charter.
Zborurile charter sunt disponibile doar într-un pachet turistic oferit de agențiile de turism
Pentru a putea susține costurile închirierii unui avion pentru un zbor charter, prețul biletelor de avion pe aceste zboruri este inclus de către agențiile de turism în prețul întreg al pachetului vândut. Astfel, agenția îți va oferi un anumit preț pentru cazare + zbor + eventual transfer de la aeroport, dar nu va defalca cât este costul total al fiecărui serviciu în parte. Se prea poate astfel ca uneori agenția de turism să nu genereze profit pe zbor, sau chiar să meargă în pierdere cu zborul, dar să câștige din prețul cazării.
Imaginează-ți spre exemplu cum era când plecai într-o excursie cu școala și plăteai o singură sumă pentru toate serviciile. De acolo, organizatorii plăteau transportul (cu autocarul, trenul șamd), pentru zborurile charter se aplică exact același principiu ca la închiriera unui autobuz.
Cine oferă zboruri charter?
În România, multe companii aeriene oferă zboruri charter, fie că vorbim de companii precum TAROM sau Blue Air. De asemenea sunt și companii specializate în zboruri charter, cum este de exemplu Air Bucharest.
Nu întotdeauna agențiile de turism menționează compania aeriană care va efectua zborul charter, fie din motiv că zborurile sunt operate cu o companie aeriană mai puțin cunoscută, fie pentru că încă nu s-au finalizat negocierile cu compania aeriană, în rare cazuri. Sigur, puteți întreba din momentul rezervării pachetului turistic compania aeriană care va opera zborul și orarul de zbor.
Zborurile charter sunt la fel de sigure precum sunt zborurile regulate. Pot fi servicii în plus sau în minus incluse, până la urmă este vorba de pachetul turistic cumpărat în principiu, iar agențiile de turism nu vând zborul ci întreaga experiență a vacanței.