WOW Air continuă să crească și își extinde prezența în SUA oferind 20 zboruri săptămânale spre New York, inclusiv spre JFK

WOW Air este o companie low-cost din Islanda de care e foarte posibil să nu fi auzit. Până acum.

Compania a intrat în ochii lumii cu o politică de marketing foarte agresivă, prin oferirea de prețuri extrem de mici pentru zboruri spre America de Nord din Europa și viceversa. De exemplu, zilele trecute, o dată cu anunțarea a mai multor curse spre Statele Unite ofereau bilete de avion la prețuri de 99 dolari spre New York din mai multe orașe din Europa.

Companie low-cost pentru zboruri translantice

Compania WOW Air este în fapt un Wizz Air al zborurilor transatlantice, fiind o companie aeriană ultra low-cost la care trebuie practic să plătești și bagajul de mână. Asemănarea cu Wizz-ul nostru continuă și la culoare, compania cu sediul în Islanda având o schemă de culori pe care predomină rozul. Și acest lucru este valabil atât pentru culoarea exterioară a avioanelor, cât și pentru interiorul avioanelor.

Compania este una recent înființată, operațiunile practic începând în anul 2012 și a început să se extindă cu zboruri spre Statele Unite din 2015. Inițial compania aeriană a închiriat avioane cu care a zburat spre destinații din Statele Unite precum San Francisco sau Los Angeles, dar astăzi în flota companiei aeriene se numără aeronave comandate de către aceștia. Compania spune că va avea 24 aeronave în flotă până la finalul lui 2018, în acest moment având o flotă de 17 avioane, toate din familia Airbus (A320, A321 și A330).

Expansiune rapidă spre America de Nord

Primul zbor spre Statele Unite ale Americii a fost cel pe ruta Keflavik – Boston, în 2015.

Extinderea companiei spre piața din America de Nord a continuat într-un ritm accelarat în 2016 și 2017 cu inaugurarea a mai multor zboruri spre Statele Unite, în paralel cu extinderea operațiunilor spre Europa.

Practic compania și-a dat seama și are o strategie de a deveni relevantă pe piața internațională de zboruri transatlantice oferind zboruri cu escală profitând de excelenta poziție geografică a aeroportului Keflavik, Reykyavik. În plus, există și o cerere considerabilă de zboruri spre țara dispusă pe o insulă în nordul Oceanului Atlantic, ceea ce ajută compania cu mai multă flexibilitate în ofertă și promovarea inclusiv a țării ca destinație turistică. Iar numărul de turiști în Islanda nu este deloc unul mic.

Astăzi, compania operează sau are deja anunțate zboruri spre Boston, Baltimore, Los Angeles, San Francisco, New York (Newark și JFK), Miami, Pittsburg, Chicago, Cincinatti, Cleveland, Detroit, St. Louis și Dallas. Destinații destul de diverse, unul în huburi mari precum LAX, SFO, JFK dar și în zone care pot atrage turiști în sens invers, din America de Nord spre Europa și Islanda.

Focus pe New York – 20 zboruri săptămânale din aprilie 2018

Compania aeriană low-cost islandeză a atras atenția săptămâna aceasta prin anunțarea zborurilor spre New York JFK, un aeroport pe care se pot obține cu greu sloturi (timing de aterizare), iar când se obțin – se dau bani serioși pe aceste sloturi. Totuși, Wow Air a reușit cum necum să facă rost de un slot de aterizare/decolare zilnic și prin urmare deja a anunțat zboruri spre New York JFK zilnic.

Zboruril din Reykyavik spre New York durează puțin peste 6 ore și aterizează la ora locală 11:25 PM în New York, întoarcerea fiind programată pentru ora 12:40 AM, așadar un turnaround time destul de mic.

Pe lângă cele 7 zboruri pe zi spre Aeroportul John F. Kennedy New York, compania low-cost mai crește și zborurile spre mai micul (dar deloc mic) aeroport Newark. Astfel, pe EWR vor fi 13 zboruri săptămânale, în loc de 7 câte sunt astăzi.

Și cum altfel putea mai bine WOW Air să sărbătorească noile lansări de zboruri decât să arunce în piață prețuri de 99$ pentru bilete de avion one-way pe rutele Copenhaga – New York, Paris – New-York, Londra – New York sau alte astfel de perechi de destinații?

Zborurile spre New York sunt operate cu aeronave Airbus A321 configurate cu 200 locuri, o dispunere ceva mai confortabilă decât Airbusurile A321 de la Wizz Air. Compania sigur că mai are pe zborurile ceva mai scurte (dacă poate fi numit scurt un zbor spre Islanda) cu o configurație mai densă.

Totuși, compania așteaptă ca la anul să primească patru aeronave noi Airbus A330 mai eficiente, deci probabil să mai vedem creșteri de frecvențe pe rutele populare.

În 2017, compania islandeză se așteaptă să încheie anul cu 3.000.000 pasageri și are 1.000 angajați, estimând că numărul total de angajați va crește la 1100. Compania aeriană nu joacă neapărat în liga mare a transportatorilor transatlantici, fiind ca număr de pasageri comparabil cu Blue Air sau un pic mai mare decât TAROM, dar cred că viitorul este destul de interesant pentru ei.

De foarte multe ori am fost la un pas de a cumpăra bilete de avion cu Wow Air, ba chiar luna trecută chiar voiam să iau, să văd aurora boreală în Islanda, dar cumva lucrurile nu s-au aliniat cum am vrut. Ce mi-ar plăcea însă ar fi dacă și WOW Air ar lua exemplul Wizz Air și ar schimba în concordanță politica bagajelor de mână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *