Vaccinuri necesare pentru Indonezia
Inainte de plecarea in Indonezia, fiind o zona ecuatoriala cu caracteristici mai speciale ale climei si patologiilor decat in zona aceasta a Europei a trebuit sa ma interesez in ceea ce priveste vaccinurile, nu neaparat necesare ci mai ales cele pe care ar trebui sa le faci.
Indonezia si restul zonelor din Asia de Sud Est, printre care si Thailanda sau Singapore nu sunt extraordinar de speciale in ceea ce priveste tipurile de vaccinuri, poate doar vaccinul pentru febra tifoida fiind una de care sa nu fi auzit in Romania.
De asemenea pe langa vaccinuri trebuie sa tii cont ca in zonele rurale sau unele parti din insula Java cat si in vecinatatea Bali-ului inca exista un risc destul de crescut pentru a contracta malaria. Prin risc destul de mare desigur am inteles ca este vorba de cazuri unul la o mie sau astfel de valori – insa este bine sa fii precaut.
Asadar, dupa ce ne-am informat pe site-ul CDC (intretinut de americani) – o excelenta sursa de informare pentru latura medicala a calatoriilor, am inceput sa cautam clinici unde sa putem face vaccinurile si sa reconfirmam cele necesare deja stiute.
In fapt, am facut urmatoarele vaccinuri:
- rapel pentru Hepatita A si B cu Twinrix
- Febra tifoida
- DTP – (tetanos, difterie si poliomelita).
Pe langa vaccinuri, am mai luat si profilaxie pentru malarie, un antibiotic extrem de puternic oferit care trebuia luat cu un alt medicament. A costat acesta din urma foarte putin, undeva la 50 lei in total pentru doua persoane, tratament pentru doua saptamani.
Am incercat sa obtinem in prealabil oferte pentru vaccinare de la mai multe clinici din Bucuresti, in cele din urma am ales Regina Maria. Costul total pentru vaccinuri si profilaxia pentru malarie (reteta) plus consultul au fost putin peste 600 lei. De mentionat este ca daca vaccinurile pentru Hepatita A si B sunt facute, nu mai trebuie sa le faci si acestea ar scadea cu vreo 200 lei costul total.
Vaccinurile le-am facut cam cu doua saptamani inainte de placare, insa din ce am discutat cu doctorita, ideal ar fi sa va ganditi la vaccinare cu 2-3 luni inainte, mai ales daca imunitatea la Hepatita A si B este scazuta. Eu nu mai tineam minte daca in liceu am luat vaccinul de hepatita A asa ca trebuie sa fac rapel sa prelungesc imunitatea oferita de o singura vaccinare pentru aceasta boala.
Pe langa asta, de exemplu daca doriti sa plecati in Asia de Sud Est intr-un sezon de varf trebuie sa tineti cont ca unele vaccinuri sunt mai greu de gasit, de exemplu cea pentru febra tifoida. Cand am ajuns la clinica doctorita a ramas surprinsa de numarul mare de doritori de vaccinuri pentru aceasta parte a lumii 🙂
In ceea ce priveste malaria, puteti sa mergeti in Indonezia si fara aceste pilule insa riscati. De mentionat este ca aceste antibiotice mi-au dat o stare destul de naspa in primele zile si se recomanda sa incepeti tratamentul cu ele inainte, insa chiar si asa nu este un tratament care sa fie bun pe termen lung asupra organismului.
Preturile pentru vaccinare pot fi foarte diferite in functie de clinica, inainte ma asteptam si eu sa fie mai ieftin decat am platit insa oferta de la Regina Maria a fost una buna.