Vacanta in Palma de Mallorca
Cum am stat ceva mai mult in Barcelona, am hotarat sa mergem si undeva pe vestitele Insule Baleare din Spania. Variantele erau Palma de Mallorca sau Ibiza, pana la urma nu am regretat deloc ca am ales Palma de Mallorca, Ibiza fiind mai mult cunoscuta pentru tumultoasa viata de noapte decat pentru plaje si activitati de relaxare pe malul marii. Am zburat spre Palma cu Ryanair, din Barcelona, insa exista si companii aeriene din Romania care zboara spre Palma, de exemplu Wizz Air zboara din Bucuresti si Cluj Napoca. Zborul din Barcelona spre insula a fost scurt, doar vreo jumatate de ora, biletele de avion ieftine doar bagajul a fost exagerat de scump pe zborul Ryanair.
Noi am fost in iulie, practic luna in care e cel mai cald pe insule, insa totusi a fost mai suportabil decat in Barcelona. Cum am fost ceva mai stramtorati la buget, am dat confortul hotelului pe inchirierea unui apartament pe 3 zile, undeva in centrul Palmei. Am inchiriat prin Airbnb acest apartament, destul de din scurt, am avut ceva noroc pentru ca aceste apartamente se cam inchiriaza in avans cu cel putin o luna, ele in general se dau repede. Faptul ca am stat la apartament si am avut practic o bucatarie aproape complet echipata a insemnat ca nu am fost nevoiti sa mancam la restaurant si ne-am bazat pe cumparaturi efectuate in supermarketuri. Am avut un Mercadona chiar in zona apartamentului, sa stiti ca te ajuta sa economisesti substantial.
Avand in vedere ca zborul l-am avut de dimineata, ne-am pus problema check-inului la apartament, pentru ca oficial trebuia sa il primim la ora 16:00. Asa ca ne-am dus cu bagajul la Estacio Intermodal unde am zis ca ne depozitam bagajele la Palma Lock & Go, pana seara. A costat 6 euro depozitarea unui bagaj mare/zi. Pe la 11 jumatate mergem la plaja, dupa ce am predat bagajul si am zis totusi sa sun proprietarul apartamentului..ei bine, locatia era deja disponibila de la 12:00, ca in ziua anterioara venirii noastre nu au avut pe nimeni in apartament. Am luat un taxi si de pe plaja Anima am ajuns in 15 minute la apartament. Apropo, taxiurile in Palma sunt destul de ieftine, comparat cu alte zone din Europa, costa insa ceva mai mult pornirea, am impresia ca e si in functie de numarul de pasageri.
In orice caz, transportul in comun este extrem de bine pus la punct in insule, ba chiar, acum in timpul redactarii acestui articol, aflu ca au si metrou! Am ridicat eu un pic ochii la Estacio Intermodal cand am vazut mai multe tipuri de trenuri pe acolo, dar nu ma gandeam ca acolo este si capatul de linie pentru metroul din Palma.
Odata ajunsi la aeroport pentru transportul in oras, aveti varianta taxiului sau a autobuzului. Bine, mai sunt si zecile de birouri de rent-a-car, probabil si ele sunt variante bune. Revenind la transportul mai clasic, sunt doua linii de autobuz, o linie duce catre statiuni si o linie catre oras. Calatoria cu ambele linii e 3 EUR, se poate cumpara biletul de autobuz si de la sofer, dar in timp ce asteptam, a venit un reprezentant si ne-a dat biletele, probabil pentru a nu se aglomera si a nu fi nevoie ca toata lumea sa astepte sa cumpere biletele de autobuz. In autobuz, exista si loc special pentru bagaje, in mijloc, dar se cam umple repede autobuzul si nu prea apuci sa lasi bagajul acolo.
Pe restul liniilor, calatoria e fie 1.5 EUR, cumparat bilet de la sofer, fie aveti optiunea de a cumpara cartele (sp. tarjeta) cu cate 10 calatorii, multipersonale, la 10 EUR. Noua ne-a prins foarte bine cartela, luasem chiar doua, pentru ca de la apartament la plaja consumam 4 calatorii, schimband cam 2 autobuze. Catre Platja de Palma merge linia expres 25, o ia direct pe autostrada si ajunge repejor de la Placa de Espanya. Ce-i grozav e ca valoarea unei calatorii cu acest expres e aceeasi cu a unei calatorii obisnuite, chiar daca acesta ajunge mult mai repede la destinatie, fiindca nu opreste in unele statii decat la solicitarea calatorilor.
Exista plaje si in oras, dar in statiune apa si plaja este mult mai curata si de asemenea marea nu este deloc adanca, de multe ori am glumit ca este cumva o plaja de copii pe unde am stat. Cum nu stim sa inotam, ne-am simtit foarte in siguranta. Un alt lucru foarte misto al plajelor din Palma este ca nisipul este extrem de fin iar apa destul de limpede si turcoaz.
Orasul si el, chiar daca are vreo 400.000 locuitori iti da impresia unui oras ceva mai mic, centrul este extrem de frumos si cochet, cu aer destul de exotic, de la departare fiind vizibila Catedrala. Peste tot se vad urmele unei asezari extrem de vechi, prima atestare oficiala a orasului fiind chiar in secolul I BC. Este ocupata oficial de populatii spaniole incepand din secolul 13, ca inainte era a bizantinilor sau a maurilor. Tot pe atunci s-a facut si catedrala impunatoare, pe locatia unei foste moschei, la contributia careia, intr-una din renovarile de la inceputul secolului 20, inclusiv vestitul arhitect spaniol Gaudi a propus cateva cosmetizari.
In jurul catedralei se intinde centrul vechi din Mallorca si o faleza. Daca pana aici se imbina modernul cu trecutul, mergand pe stradutele de dupa catedrala vei descoperi practic un alt oras si te vei putea scufunda in cultura unei insule spaniole. Arhitectura cladirilor este absolut superba, asa ca sa nu cumva sa ratati centrul vechi din Palma!
Din pacate catedrala este greu de fotografiat de aproape datorita aproprierii fata de celelalte cladiri din preajma. Singurele cadre realizate bine pot fi facute de pe faleza sau din departarea orasului.
Orasul este plin de turisti britanici – mai ales, dar am auzit si multi francezi pe acolo. Proximitatea fata de Franta si iubirea britanicilor fata de cultura spaniola face ca orasul sa fie cumva orientat spre satisfacerea dorintelor acestora, fiind plin de restaurante si baruri cu specific.
Cum am ajuns in iulie, am apucat si plin sezon de reduceri. De regula, in Romania, nu intru mai niciodata in ZARA pentru ca preturile mi se par destul de maricele pentru hainele preferate, insa aici am intrat si am gasit reduceri si de 50%. Mai tineti minte si etichetele acelea cu steagul multor tari pe ele si arata ca preturile ar fi la fel? Ei, in Barcelona si Mallorca nu am dat de astfel de etichete, iar preturile au fost extrem, dar extrem de abordabile. Am profitat, e drept, de reduceri, mi-am luat doua geci cu 20 respectiv 30 EUR si niste pantaloni. Pana la urma, mi-am dat seama, din toata experienta Spaniei, ca, daca venim intr-o perioada cu reduceri, cel mai bine e sa venim cu valizele goale si portofelele cat mai pline!
De balacit la plaja, cum am spus-o, am facut-o aproape de oras, in statiunea din apropierea aeroportului. Plaja foarte curata, exista si numeroase baruri/restaurante si magazine in jurul plajei (evident preturile nu sunt ca in oras), insa e foarte comod sa iti iei o bere rece sau un suc de la magazin. De-a lungul plajei se intind si zeci de hoteluri.
In ultima zi am inchiriat si doua sezlonguri cu umbrelute. Cred ca preturile sunt identice pe toata plaja, asadar am platit cam 16.5 EUR pe o zi intreaga. Mi se pare cam maricel pretul, nu stiu daca merita, exista loc suficient pentru clasicul cearsaf. Daca stai ceva mai mult, merita mai degraba sa iti cumperi o umbrela de la unul dintre magazinele din jurul plajei. 🙂
Apusurile din Mallorca au fost extrem de spectaculoase, privite de pe plaja.
La final, am fost extrem de incantati de Palma. Ar fi fost frumos sa stam ceva mai mult si sa inchiriem o masina de la unul din multele firmele de rent-a-car, ca sa facem un tur al insulei. Pentru ca Mallorca nu inseamna doar Palma si am citit si ca nordul insulei are plaje mult mai frumoase. Unii spun ca sudul este mai comercial, personal nu am simtit prea tare acest lucru, mi s-a parut foarte bine organizat totul, apele curate, plaja curata si preturile mai mult decat decente. Ah, plaja unde am fost e foarte decenta, civilizata si, mai ales, nu foarte aglomerata… cam rar in alte locuri. Desigur, daca ar fi sa recomandam, am recomanda un sejur de cel putin 7 zile pe insula. Iar oferte ale agentiilor de turism gasiti cu duiumul, dar eu mereu am recomandat, ca acum, de altfel, sa va cumparati separat totul, pentru un plus de flexibilitate: bilet de avion si hotel luat din timp, extra servicii la fata locului.
Foarte bun articolul. Felicitari!