Unim România, ziua 3: De la Timișoara la Iași – marea mea surpriză a turului României cu Blue Air
Ziua a treia de #UnimRomania ne-a purtat spre o nouă destinație. De data aceasta urma să plecăm de la Timișoara către capitala Moldovei – Iașiul. Dacă în Timișoara am locuit câțiva ani, în Iași nu am fost niciodată până în acest moment și a fost o descoperire extrem de frumoasă pentru mine. M-a impresionat foarte mult zona pietonală și cea de lângă Palatul Culturii. Fabulos, aveam cu totul alte așteptări de la Iași și pot spune că, la ce am văzut, este la egalitate ca ofertă turistică cu Timișoara sau Cluj Napoca, asta dacă nu e chiar mai frumos.
În fine, după o noapte de cazare la Hotel Check Inn din Timișoara, a urmat pentru noi o nouă destinație, de data aceasta locul unde urma să petrecem cel mai mult timp: Iași. Am plecat de dimineață, așadar chiar dacă ne-am retras relativ târziu în camere, la 8 30 deja ne așteptau taxi-urile în fața hotelului.
Am pornit printre primii de la hotel și am ajuns destul de repede la aeroport, chiar dacă este la o distanță considerabilă de oraș aeroportul. Pentru transfer de data aceasta am folosit taxi-urile, fiind mai mulți, prețul împărțit la 4 totuși e mai comod decât autobuzul care trebuia luat dintr-o altă parte a orașului.
Plecarea de la Timișoara spre Iași a fost programată cel mai devreme din tot proiectul, zborul plecând undeva la ora 10:00. Totuși, am fost conștiincioși și am trecut repede la controlul de securitate de la aglomeratul aeroport din Timișoara, și am intrat pe platformă pentru a ne face o serie de poze cât timp avionul era pregătit pentru plecarea la Iași.
Era și ziua în care urma să schimbăm avionul, dacă pe zborurile anterioare am zburat cu YR-BMF (Boeing 737-800) și YR-AMA (Boeing 737-500), de data aceasta urma să zburăm cu YR-AMC bazat la Iași.
Am reușit și să fac o poză cu sufletul avionului 🙂
Pe acest zbor am avut parte din nou de un scaun cu confort sporit, scaunul 3F, la margine. Un alt lucru pe care l-am învățat din toate aceste zboruri este că pe rutele lungi cred că merită să iei aceste scaune, chiar dacă implică un cost suplimentar. Pur și simplu cred că e o diferență foarte mare pe rutele lungi, așadar e bine de luat în calcul mai ales dacă sunteți înalți sau corpolenți. Pentru confortul personal.
Cazarea am avut-o la Hotel Unirea Iași
Cazarea ne-a fost oferită de către partenerii de la Hotel Unirea Iași. Am primit o cameră foarte curată, echipată adecvat unui hotel cu 4 stele. Eu sunt un mare fan al camerelor cu ferestre mari, am apreciat mult fereastra din tavan până în podea și dispusă pe întreg peretele lateral. Camera a fost luminoasă pe tot parcursul zilei.
Pe lângă cameră, ziua următoare am apreciat și bufetul de la mic dejun care era foarte divers și era și un bucătar care putea să îți prepare omleta exact cum o doreai.
Surpriza mare a fost orașul Iași – curat și cu obiective foarte interesante
Cum spuneam în introducere, nu am fost niciodată până acum în Iași, așadar a fost o premieră. Poate a contat și faptul că nu aveam așteptări, dar m-a surprins foarte plăcut orașul. Am ajuns și cu ocazia Festivalului RomânIA iar tot Iașiul era îmbrăcat în ie populară, așadar introducerea a fost una deosebită.
Pe lângă festival și voia bună a oamenilor, pasajul pietonal care duce către Palatul Culturii este foarte frumos, alături de clădirile din jur, fie că vorbim de Primărie, BNR sau celelalte clădiri din preajmă. Am trecut și pe la Teatrul Național și a fost extrem de impresionant pe interior.
Zona Palatului Culturii este și ea deosebită, mai ales că e o zonă renovată. Chiar dacă e mall-ul Palas pe acolo, integrarea modern și vechi e atât de naturală. În plus, spațiile sunt foarte ingrijite, dacă aș fi fost teleportat în acel loc credeam mai degrabă că suntem în Franța, nu în România. Foarte frumos, neapărat să vizitați dacă aveți ocazia. E frumos și că poți sta pe iarbă.
Nu am intrat în Palatul Culturii pentru că sigur o să mai vin pe viitor într-un city-break mai extins în Iași.
Parcul Copou poate este cel care nu m-a dat pe spate, e frumos și el, dar e un parc și atât. Multă verdeață, teiul mirosea de la sute de metri distanță de parc. E foarte aproape de Centru și de Hotel Unirea, o vizită sigur merită la Teiul lui Eminescu.
Cât despre unde mâncăm, am poposit pentru prânz la Casa Vânătorului din Parcul Copou iar pe seară la un restaurant libanez – Fenice Palas. Am mâncat demențial la libanezi.
Una peste alta, Iașiul este un oraș de vizitat. Iar cu Blue Air spre Iași puteți ajunge din București, Timișoara sau Cluj Napoca. Prețul biletelor de avion nu este deloc prohibitiv și ar fi păcat să nu vedeți ce are orașul de oferit, este extrem de frumos.
Cât despre cazare, Hotel Unirea Iași este extrem de bine amplasat, facilitățile sunt moderne iar micul dejun poate fi unul copios.
Mi-a plăcut, mai vreau.