Turkish Airlines se retrage din auditarea Skytrax

Compania aeriană Turkish Airlines, una dintre cele mai mari companii aviatice la nivel global, a anunțat că va ieși din auditarea Skytrax.

Compania a menționat că începând de acum se va baza exclusiv pe feedback-ul oferit direct de către pasagerii care călătoresc cu ei.

Turkish Airlines a primit între 2011 și 2016 de fiecare dată distincția de cea mai bună companie aeriană din Europa. În 2017 a fost numită pentru a noua oară la rând drept cea mai bună companie aeriană din Europa de Sud.

Această auditare din partea Skytrax înglobează mai multe criterii în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite. De exemplu, Qatar Airways este o companie de 5 stele, iar Turkish Airlines una de 4 stele.

Am zburat recent cu Turkish Airlines, iar pe un zbor din Europa mi s-a părut că au de departe cel mai bun serviciu la bord dintre companiile aeriene cu care am zburat. Aeroportul Istanbul Ataturk nu m-a impresionat deloc, dar curând se va inaugura noul aeroport din Istanbul, ceea ce va îmbunătăți semnificativ experiența.

De asemenea am mai zburat și cu o companie aeriană de 5 stele în clasa economy, Garuda Indonesia, iar diferența dintre Turkish și Garuda nu mi s-a părut că ar exista.

Scaune economy class Turkish Airlines - Airbus A321
Scaune economy class Turkish Airlines – Airbus A321

Skytrax nu este lipsit de critici

Skytrax și-a primit suficiente critici după ce a hotărât să ofere 5 stele companiei Lufthansa, care astfel devenise prima companie din Europa de 5 stele. Ce a contat pentru auditarea Lufthansa la vremea respectivă ca o companie de 5 stele este noua cabină business, care va debuta începând cu livrarea viitoarelor avioane Boeing 777X, care nu se va întâmpla mai devreme de 2020.

Cred că retragerea Turkish Airlines este o lovitură puternică pentru Skytrax, fiind vorba de compania aeriană care zboară către cele mai multe țări, acoperind peste 300 destinații cu o flotă de peste 300 avioane.

Cum stau companiile aeriene din România în raportul Skytrax

Compania națională TAROM este comparată ca o companie aeriană de 3 stele, punctând foarte bine pe toate criteriile, mai puțin pe divertismentul de la bord, dar nu îmi este clar dacă este un rezultat auditat. Tot trei stele primește și low-costul Wizz Air, deși review-urile pasagerilor sunt mai slabe decât la TAROM, probabil datorită diferențelor low-cost vs legacy.

Blue Air, cea mai mare companie aeriană românească nu are rating pe platforma Skytrax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *