TAROM va renunța la avioanele ATR și Airbus A310

Într-o știre publicată pe Digi24.ro se precizează că TAROM va renunța la avioanele de tip ATR 42/72 (cele cu elice) și la bătrânele avioane de tip Airbus A310 – folosite în trecut și pe rutele transatlantice. Decizia vine ca fiind oficială după aprobarea bugetului companiei de către Guvernul României pe anul 2016.

Avioanele de tip ATR 42/72 vor fi înlocuite cu avioane de tip jet, de capacitate apropiată. Cel mai probabil vor fi avioane de tip Embraer sau Bombardier, fiind puținele opțiuni de piață. Ar mai fi și avioanele Sukhoi Superjet dar acestea au o capacitate ceva mai mare. Plusul de capacitate însă nu strică, având în vedere că rutele interne se arată de volum tot mai mare, o dată cu intrarea și a companiilor low-cost precum Blue Air, Ryanair sau chiar Wizz Air pe Cluj.

LOT Embraer 175LR SP-LID @ Otopeni Henri Coanda Bucharest Airport
LOT Embraer 175LR SP-LID @ Otopeni Henri Coanda Bucharest Airport

Singura necunoscută pentru mine rămâne cu avioane de tip jet de capacitate mai mare supraviețuirea curselor din București spre orașe precum Satu Mare, Baia Mare, Suceava sau chiar Oradea, rute care până acum erau operate cu avioane ATR42. Rămâne însă de văzut, pentru că orașele acestea nu prea pot să piardă legătura aeriană spre București, fiind un adevărat calvar drumul rutier din partea de nord-vest a țării spre București iar companii low-cost care să înlocuiască o eventuală ieșire TAROM de pe aceste aeroporturi puțin probabil să avem. Să nu mai spun că aeroporturile acestea trec sau au trecut recent prin procese de modernizare. În orice caz momentan sunt doar speculații, rămâne de văzut ce decizie va lua TAROM și mai ales cum se arată viitorul. În general capacitate mai mare permite și prețuri mai mici.

Citește și  PROMOȚIE TAROM: 10% reducere pe zboruri internaționale și interne

Cât despre avioanele de tip Airbus A310, acestea în multe părți sunt considerate a fi depășite. Singurul lor avantaj era pe lângă capacitatea mare și faptul că puteau opera rute ceva mai lungi decât permite actuala flotă TAROM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *