TAROM răspunde acuzațiilor apărute în presă privind valoarea păturilor în achiziție

Într-un articol de pe Capital.ro se precizează că TAROM cumpără 44.000 pături la un buget de 440.000 EUR. Tot în articol, se precizează că noul director interimar aruncă cu banii deși în articol nu se face precizarea că prima informație publică despre achiziția păturilor a fost publicată pe site-ul TAROM.ro chiar în decembrie, când la cârma companiei încă se afla belgianul Heinzmann, adevărat însă că în decembrie conducerea a fost preluată interimar de Florin Susanu.

În anunțul de licitație postat pe site-ul TAROM însă nu se regăsește o informație legată de bugetul necesar păturilor în achiziție și inițial s-a pornit de la o achiziție de chiar 55.000 pături. De unde știa autorul articolului dacă suma este colosală…personal nu regăsesc această informație, cine știe însă la ce surse a avut acces însă autorul.

De altfel, în articolul de pe Capital.ro se regăsește în adresa URL sintagma nu publica De aceea nici nu am dorit să public informația pe T2T.ro în momentul în care știrea a explodat. Acum este de datoria TAROM să se protejeze de astfel de informații eronate și posibil că o putea face, având în vedere că pe Capital.ro se precizează că au contactat biroul de presă și nu au primit vreun răspuns. Poate și acesta este un motiv pentru acel nu publica, să fi așteptat cei de la Capital.ro un răspuns.
Necunoscute sunt căile Domnului când vine vorba de achiziții la o companie de stat și de ce o fi rămas într-un articol publicat sintagma nu publica.

nu publica

Pe de altă parte, oferirea de pături este o practică normală mai ales la zboruri realizate pe timp de noapte și pe zborurile lung-curier. Nu este un moft, este doar o aliniere la serviciile pe care le oferă în mod standard și alte companii aeriene, chiar la clasa economy. Personal chiar îmi doresc ca această achiziție să se realizeze și TAROM să ofere în mod standard pături pe zborurile de noapte și pe cele mai lungi.
Cât despre prețuri, nu am informații și nici nu pot să îmi dau cu părarea. Cert este că materialele din care trebuie să fie confecționate păturile trebuie să fie rezistente la foc, pentru că dacă s-ar aprinde de la o scânteie sau mai știu eu ce, am putea asista la un dezastru dintr-o problemă minoră. Nimeni nu vrea un Colectiv în aer.

Citește și  TAROM introduce zboruri suplimentare pe ruta București - Chișinău

Redau în continuare răspunsul TAROM privind această achiziție.

Compania TAROM doreste sa aduca precizari in legatura cu informatiile eronate aparute in presă, despre cantitatea si pretul păturilor consumabile achizitionate.

Oferirea acestui produs la bord face parte din politica traditionala de servicii a Companiei TAROM; desi necesarul de pături a fost mai mare in trecut, din considerente economice, compania a scazut numarul păturilor achiziţionate, de-a lungul timpului. Contractul de achizitie a fost facut pentru 6000 bucati (din care au fost livrate pana acum 1500 bucati) si nu pentru 44.000 bucati. Compania a publicat permanent, pe pagina sa de website, informatii despre acest proces, http://www.tarom.ro/cautare/. Cat priveste pretul de achizitie real/ patură, este este de aproximativ 10 ori mai mic decat cel vehiculat in presa. Aceasta achizitie s-a finantat din fonduri proprii TAROM.

Păturile sunt distribuite la bordul aeronavelor TAROM pasagerilor clasei Busines si, in situatii speciale (copii, bolnavi) pasagerilor care calatoresc in clasa Economic. Aceste pături sunt, de asemenea, distribuite la cursele charter oficiale (prezidentiale, guvernamentale).

Achizitia acestui produs s-a facut prin licitatie deschisa, conform prevederilor Regulamentului de Achizitii TAROM. Mentionam ca demersurile pentru achizitionarea păturilor au inceput in octombrie 2015 si, pana in prezent, au fost organizate trei proceduri de licitatie; doua proceduri au fost anulate pentru ca ofertele primite nu s-au incadrat in prevederile bugetare, ultima procedura a fost finalizata in aprilie 2016. Criteriul de selectie a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.
Specificatii tehnice ale produsului, conform caietului de sarcini sunt urmatoarele: Dimensiuni 100 cm x 150 cm; material moale tip fleece/polar din fibre sintetice ignifugate, cu proprietati antistatice care nu lasa scame; culoare albastru inchis; margini surfilate. Greutate material – 180 gr/mp. Impachetate individual.
Compania TAROM este o societate comerciala, finantata din surse proprii, care isi desfasoara activitatea intr-un mediu concurential si care doreste sa pastreze standardele de calitate ale serviciile oferite la bordul aeronavelor sale, din respect pentru pasagerii sai si valorile brandului TAROM. Consideram regretabil faptul ca informatiile aparute in presa denatureaza adevarul si aduc prejudicii de imagine companiei aeriene nationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *