TAROM ar urma să primească două aeronave noi Boeing 737 MAX în 2025

Compania aeriană de stat TAROM a anunțat astăzi semnarea unei Scrisori de Intenție pentru achiziționarea a două noi aeronave Boeing 737 MAX în leasing, cu livrare în august 2025.

Adăugarea acestor noi aeronave în flota TAROM face parte din planul de redresare al companiei aeriene de stat, demers ce vizează, în principal, reînnoirea flotei, măsuri de optimizare comercială (lansarea orarului de vară 2024, care are în vedere deservirea mai bună a rutelor pieței interne, creșterea gradului de folosire al actualelor aeronave), susținerea participării României la evenimentele sportive majore ale anului 2024, măsuri de eficiență organizațională și măsuri de optimizare a costurilor – potrivit comunicatului companiei aeriene.

Performanțele operaționale din ultimele luni ale lui 2023 care au contribuit la consolidarea fluxului de fonduri proprii generate de companie, au convins atât Adunarea Generala a Actionarilor TAROM, care a avizat semnarea scrisorilor de intenție, cât și Consiliul Concurenței care este implicat în validarea îndeplinirii de către companie a măsurilor compensatorii necesare pentru a preîntâmpina denaturarea mediului concurenţial din industria aviatică, odată cu primirea ajutorului de stat în februarie 2020.

Prin securizarea celor două aeronave, care va fi formalizată prin contractele de leasing, condițiile solicitate de Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat pentru restructurare vor fi fost îndeplinite. Comisia a fost informată despre concluzionarea discuțiilor privind cele două aeronave și implicit despre securizarea aportului de capital propriu al TAROM, ca parte a planului de restructurare.

Citește și  TAROM lansează oferta de Crăciun. Bilete de avion pe rute internaționale de la 129 EUR dus-întors

De asemenea, au fost clarificate ultimele întrebări ale Comisiei cu privire la planul de redresare, varianta actualizată al acestuia fiind trimisa la Bruxelles prin intermediul Ministerului Transporturilor și al Consiliului Concurenței.

În acest moment TAROM intră in linie dreapta în procedura de aprobare de către Comisia Europeană a planului de redresare al companiei, îndeplinind condițiile necesare pentru a beneficia de ajutorul de restructurare.

TAROM nu a precizat dacă aceste aeronave fac parte din comanda din 2018 privind achiziționarea în leasing a 5 aeronave Boeing 737 MAX, aeronave care erau programate la momentul respectiv pentru livrare din 2023.

În prezent, TAROM are în flotă un număr de 17 aeronave Airbus A318, Boeing 737 și ATR 72. Vârsta medie a acestor aeronave este de 11.8 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *