Târgul de Turism al României – Ediția 1 2017 – Mult peste așteptări ca prezență și ofertă

În sfârșit, după atâția ani, am reușit să ajung și eu la o ediție a Târgului de Turism a României. Mereu când era în desfășurare mă prindea plecat din București, iar cum locuiesc relativ aproape de Romexpo – gazda târgului – îmi părea foarte rău.

Am aflat relativ târziu de târg, doar joi – când de altfel am anunțat și pe blog existența târgului și invitam pasionații de călătorie și vacanțe să arunce un ochi către târg. Acesta este deschis în perioada 16 – 19 Februarie 2017, iar intrarea costă doar 10 lei. Sunt o grămadă de expozanți – de la agenții de turism, companii de transport aerian, rutier sau feroviar și până la standuri uriașe pentru diverse țări sau regiuni. Într-un pavilion sunt și expozanți promotori ai diferitelor regiuni din România, mi-au plăcut foarte mult standurile județului Neamț sau a orașelor Târgu Neamț sau Târgoviște.

Fără doar și poate, vedetele târgului sunt agențiile de turism, acestea fiind mai la intrare și multe dintre ele au staduri absolut impresionante ca mărime, justificat sau nu – agențiile de turism se concurează cu standuri care mai de care mai mari și mai frumos personalizate. Judecând după mărimea standurilor și estimând costurile de personalizare a standurilor, cred că acest târg are o importanță foarte mare în vânzările pentru sezonul de vară 2017. Agențiile și nu numai aveau pregătite o grămadă de broșuri cu oferte complete cu prețuri și destinații, deja un simplu flyer părea doar banal.

La intrarea în primul stand vizitat era un stand uriaș al celor de la Prestige Tours. Am rămas impresionat de mărimea standului, ocupa o bună parte din întreg pavilionul. O mulțime de angajați gata-gata să îți facă o ofertă fix pe buzunarul tău.

Ce nu m-a dat însă pe spate este că oferta agențiilor era plină de Grecia, Turcia și Bulgaria. Rar vedeai câte o destinație care să fie dincolo de obiceiurile românilor. Am mai văzut însă câteva oferte pe Egipt, se pare că revine țara în circuitele românilor, dar ce am văzut era doar Sharm El Sheik.

Știați că TAROM are și un fel de agenție de turism? Am găsit standul acestora undeva într-un colț în care intrai în alt pavilion. Un stand mic și cochet iar ofertele pe care le au sunt excelente. Vorbim de oferte exclusive TAROM Tours pe perioada târgului, promovate mai ales destinațiile cu staționare 2 și 3 nopți. De exemplu, Budapesta 2 nopți la hotel 4 stele plus zboruri incluse la doar 199 EUR este un preț extraordinar. Și ofertele continuă, Tel Aviv 265 EUR la hotel de 3*, Viena 190 EUR la hotel 3*. Neapărat să dați o vizită și la standul TAROM, ofertele sunt chiar excelente iar perioada de călătorie este cuprinsă până în octombrie.

Pe lângă TAROM, și cei dela CFR călători erau prezenți, promovând în special călătoria pe destinațiile externe. De asemenea aveau o ofertă de 45% reducere pentru biletele achiziționate la târg.

Prezențe interne foarte bune în general

Am remarcat însă o prezență foarte bună a expozanților din diferite părți ale României. De departe, cele mai frumoase standuri au fost cele ale județelor Neamț, orașului Târgu Neamț (care a avut un stand micuț dar foarte frumos personalizat cu motivul casa lui Ion Creangă) și Târgoviște – oraș care a optat pentru un stand în formă de cetate.

Citește și  Summer Well 2023: Tot ce trebuie să știi despre festivalul de pe Domeniul Știrbey din Buftea

Standul celor de la Neamț a fost excelent amplasat și original

Standul județului Neamț, în plan secund standul Primăriei Piatra Neamț

Târgu Neamț – stand inspirat din poveștile lui Ion Creangă

Ioana Lungu este artist handmade și a venit cu o colecție de personaje din operele lui Ion Creangă.
Ioana Lungu este artizan handmade și a venit cu o colecție de personaje din operele lui Ion Creangă la standul orașului Târgu Neamț
Orașul Târgu Neamț la Târgul de Turism al României
Orașul Târgu Neamț la Târgul de Turism al României cu un motiv luat din poveștile lui Ion Creangă

Stand în formă de cetate al celor din Târgoviște

În contrast, cea mai tristă reprezentare a avut-o județul Covasna, aceștia la ora la care am vizitat eu, sâmbătă – când probabil e cel mai mare aflux de turiști – aveau un stand gol, fără niciun material promoțional expus sau vreo invitație la vizita superbele regiuni din județ. Reprezentarea aceasta personal am luat-o ca o invitație la a ocoli din punct de vedere turistic zona. Și, din păcate, probabil pe bani publici este lansată această investiție.

În rest, reprezentări locale am mai remarcat:

Prezență internațională din regiune

Prezența altor țări cu standuri a fost cu precădere din regiune. Foarte mare standul celor din Turcia, Bulgaria, frumos standul grecilor, de asemenea am văzut un stand drăguț al celor din Israel. Am mai văzut prezență din partea Portugaliei (dar nu era nimeni la stand) și în rest cam atât a fost. Mi-ar fi plăcut să aflu mai multe și despre alte țări, de exemplu m-a mirat că nu am văzut un stand al celor din Thailanda sau standuri ale altor țări care nu prea sunt frecventate de români dar pot fi destinații foarte bune. Și vorbesc aici atât de standuri ale țărilor din Europa cât și de Asia sau America. Asta ne spune că nu prea suntem pe harta internațională a potențialilor turiști.

Una peste alta, dincolo de slaba participare a țărilor potențiale destinații turistice pentru români, am fost plăcut impresionat de mărimea târgului, de numărul de agenții de turism participante, de standurile locale și de materialele promoționale împărțite la standuri. Sper doar că și expozanții vor rămâne cu părerea unui târg de succes.

Citește și  Summer Well 2023: Tot ce trebuie să știi despre festivalul de pe Domeniul Știrbey din Buftea

Târgul se mai poate vizita și duminică, 19 februarie 2017, biletul de intrare costă doar 10 lei și se cumpără de la intrarea în complex. Din păcate e ultima zi și târgul se încheie la ora 16:00. Loc de parcare am găsit cu ușurință și sunt numeroase parcări sau opțiuni de parcare în zonă, mai ales că este zi nelucrătoare.

Automat bilete Romexpo
Automat bilete Romexpo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *