Statistici IATA 2017: Record de peste 4.1 miliarde de pasageri pe zboruri

Asociația Internațională pentru Transport Aerian (IATA) a anunțat săptămâna trecută performanțele industriei aviatice din 2017 cu un record de 4.1 miliarde de pasageri.

Este pentru prima dată când companiile aeriene din întreaga lume transportă peste 4 miliarde de pasageri, în creștere cu 7.3% față de 2016.

Este vorba de pasageri pe toate segmentele de zbor.

Creșterea este una impresionantă și în ceea ce privește numărul de zboruri disponibile. Astfel, în întreaga lume există peste 20.000 perechi de destinații, mai mult decât dublu decât în urmă cu 20 ani.

”În anii 2000, cetățeanul obișnuia zbura o dată la 43 luni. În 2017 acest indicator a scăzut la un zbor o dată la 22 luni. Niciodată nu a fost mai accesibil să zbori, aviața este business-ul libertății” a declarat Directorul General IATA Alexandre de Juniac.

Asia-Pacific este regiunea cu cele mai multe zboruri, dar și cu cea mai mare creștere

Cea mai mare piață pentru transportul aerian este Asia-Pacific, o regiune în continuă creștere. Din totalul pasagerilor, 36.3% (1,5 miliarde) își au originea în această regiune. Asia-Pacific este de altfel și regiunea cu cea mai mare creștere a cererii.
Europa este la mare distanță cu cei 1.1 miliarde pasageri, iar pe locul 3 este America de Nord cu 941.8 milioane pasageri în 2018.

Citește și  Numărul de pasageri pe aeroporturile din România crește și în august 2023

Americanii conduc în topul naționalităților pasagerilor

Din totalul de pasageri, 18.6% au fost de naționalitate SUA, reprezentând peste 632 milioane de călători. Statistica urmează cu 555 milioane călători din China, iar urmăritorii la mare distanță sunt cei din India (161.5 milioane), Marea Britanie (147 milioane) și Germania (114.4 milioane).

Cele mai mari 3 companii aeriene din 2017 sunt SUA

Cele mai mari companii aeriene din lume rămân cele 3 americane – American, Delta și United, urmate de Emirates (Orientul Mijlociu) și Southwest, tot din Statele Unite.

Dintre alianțele aeriene, Star Alliance are 22% din total, Skyteam 19% și oneworld 16%. Restul zborurilor nu sunt afiliate la vreo alianță aeriană.

Asia-Pacific are cele mai populare rute

Dintre cele mai populare rute, toate au fost din regiunea Asia-Pacific. Hong Kong – Taipei rămâne de la mare distanță cel mai popular zbor cu 5.4 milioane călători anual, urmat de zborurile Jakarta – Singapore (3.3 milioane) și Bangkok – Hong Kong (3.1 milioane).
Pe locurile 4 și 5 s-au clasat zborurile Kuala Lumpur – Singapore și Hong Kong – Seoul.

Încărcarea medie din 2017 a fost de 81.5%

Încărcarea medie pentru toate zborurile de anul trecut a fost de 81.5% din totalul scaunelor vândute, cu mențiunea că în ultimele 12 luni, 10 luni au fost cu număr record de grad de încărcare, ceea ce arată competitivitatea din ce în ce mai mare a industriei.

Citește și  Record de pasageri pe zborurile HiSky în luna iulie 2023

Având în vedere și maximizarea numărului de scaune din avioane, este o statistică foarte bună pentru cei care conduc industria această.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *