Spații aeriene închise și zboruri anulate în Orientul Mijlociu pentru Qatar Airways

Știrea dimineții în lumea internațională o reprezintă ruperea legăturilor diplomatice dintre Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Egipt și a altor state musulmane cu Qatar. Motivul o reprezintă faptul că aceste state susțin că Qatar ar susține financiar grupări teroriste precum gruparea Stat Islamic sau Frăția Musulmană. Desigur, cei din Qatar au negat orice legătură. Detalii de context se regăsesc aici.

Pe lângă ruperea relațiilor diplomatice, aceste state au hotărât și închiderea tuturor granițelor dintre aceste țări.

Zborurile între aceste destinații au fost anulate. Mai mult decât atât, Arabia Saudită a decis închiderea spațiilor aeriene pentru avioanele înregistrate în Qatar.  sCel mai afectat pare să fie compania aeriană Qatar Airways, companie care are o mulțime de culoare de zbor deasupra Arabiei Saudite.
Mai multe detalii despre motivația expusă de cei din Emiratele Arabe Unite găsiți aici.

Zboruri anulate spre și dinspre Doha

Compania aeriană Qatar Airways a anunțat anularea tuturor zborurilor spre Arabia Saudită. Anularea este în efect, pentru moment, doar astăzi.
Și companiile aeriene Etihad, Emirates, Air Arabia și Fly Dubai au suspendat zborurile din huburile lor spre Doha.

Zborurile din București nu trec peste culoarul de zbor afectat

Cele două zboruri zilnice din București nu sunt afectate de acest mic război diplomatic, cursele București – Doha netrecând peste culoarul de zbor afectat. Zborurile București – Doha au o rută deasupra Turciei, ulterior continuând deasupra Iranului pentru a ajunge în cele din urmă în spațiul aerian al Qatarului.

Citește și  Qatar Airways se împacă cu Airbus în disputa privind avioanele A350

În trecut, ultima dată când am zburat eu cu Qatar Airways, am trecut deasupra Iraqului și Siriei, însă acest lucru se întâmpla de mult, cred că prin 2015.

La ce ne putem aștepta în privința zborurilor Qatar Airways?

Chiar dacă pe termen scurt nu văd evoluții deosebite pentru zborurile actuale, pe termen lung, închiderea spațiilor aeriene poate pune în dificultate compania aeriană Qatar Airways. Statul qatarez e prea mic ca suprafață pentru a afecta reciproc statele celelalte.

Totuși, rutele Qatar Airways spre Africa sau Europa de Sud par să fie cele mai afectate, acestea, pentru ruta cea mai scurtă, trecând peste Arabia Saudită.

Miles.ro precizează că la durata zborurilor spre Asia se vor adăuga cel mai probabil 20-30 minute.

În altă ordine de idei, nu mă aștept ca această situație să dureze prea mult, cred că qatarezii sunt puși doar la colț. Iar un stat mic precum Qatar, pe lângă rezervele de petrol, are ca mândrie compania aeriană.

Nu pot, de altfel, să nu remarc că această decizie vine și după vizita lui Donald Trump în Orientul Mijlociu. Lucrurile sunt complicate și cam orice analiză în acest moment poate fi la fel de greșită cât poate să fie de corectă. Rămâne, totuși, să vedem ce urmează.

Citește și  Qatar Airways se împacă cu Airbus în disputa privind avioanele A350

Ce poți face dacă ai un zbor planificat cu Qatar Airways?

Sigur că nu este foarte plăcut sentimentul de nesiguranță, însă dacă nu ai un zbor cu Qatar Airways în următoarele zile, cred că cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să aștepți.

Situația între țările arabe și Qatar este de departe mai complicată decât ce vedem prin aviație, așadar cu siguranță se va negocia. Personal cred că cei din Qatar vor face tot ce pot să redreseze situația. Iar asta nu pentru aviație, ci pentru a păstra mai ales standardul de viață al celor din Qatar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *