Interviurile T2T.ro: Șofer pentru turiști în Bali – Interviu cu Nyoman Rudita

L-am cunoscut pe Nyoman Rudita acum patru ani când am avut șansa de a vizita pentru prima dată Asia, și am ajuns și pe faimoasa insulă Bali. În timp ce insula nu are un sistem de transport în comun decent, pentru turiști, există o grămadă de alte opțiuni de transport, de la autobuze închiriate pentru grupuri mari până la o mulțime de șoferi privați.

Vei găsi șoferi, de regulă, în cele mai aglomerate puncte de pe insulă, desigur și pe aeroport. Cred că șofer pentru turiști este printre principalele activități economice pe care le fac bărbații balinezi.

La un moment dat, dacă te plimbi prin insulă, o să ți se pare chiar agasantă

Stabilire detalii traseu și date din timp, pe internet

Totuși, sunt o persoană care încearcă să planifice până în cele mai mici detalii orice excursie, așadar după ce am aflat că e recomandat să închiriezi un șofer cu o mașină în Bali și că nu e chiar atât de scump, am început să mă documentez. Și așa l-am găsit, în final, pe Nyoman Rudita.

După câteva schimburi de emailuri în care am agreat datele, a fost foarte clar pentru mine din discuțiile cu el prețul și serviciul oferit.
După ce i-am explicat în mare cam ce aș vrea să văd, am agreat amândoi că e vorba de un traseu care ar fi bine să fie împărțit pe două zile.

Nu a fost nevoie de multe detalii, pentru că am primit din start detalii despre mașină și altele importante. Mașina a fost extrem de spațioasă. Ce am observat e că la aceste mașini și taxiurile din Indonezia spațiul din spate pentru pasageri este mult mai mare, din construcția autovehicului. Ca și cum ar fi special creat pentru astfel de servicii.

Odată sosit în Indonezia, cum mi-am cumpărat o cartelă SIM locală, i-am dat un SMS lui Nyoman pentru a confirma în final locul și ora la începem turul.
Locul de întâlnire a fost setat la hotelul Puri Tempoe Doeloe, în Sanur, acolo unde stăteam. Iar ora de preluare imediat după micul dejun. Sigur că am prins astfel vârful de trafic de pe lângă Denpasar.

Servicii impecabile

Totuși, ne-am simțit atât de bine cu Nyoman în cele două zile în care ne-a plimbat în Bali că ulterior, pe blogul personal, am scris de această experiență din Bali. Și foarte mulți români m-au întrebat dacă pot să le dau contactul lui Nyoman. Ceea ce am și făcut. De unde și ideea acestui interviu: să aflăm despre obiceiurile oamenilor din Bali, cele mai frumoase locuri de vizitat, tocmai din partea unui localnic.

T2T.ro: Salut, Nyoman. Și mulțumim pentru că ai acceptat această invitație pentru interviu și pentru a ne spune mai multe despre tine, insulă și meseria de șofer privat în Bali!
Pentru început, ai putea să ne spui cum ai devenit șofer pentru turiști?

Nyoman: Salut, Claudiu, mulțumesc pentru că te-ai gândit la mine pentru un interviu pe blog.
Povestea mea a început când lucram la vile private ca grădinar. Simțeam că acel job nu este pentru mine, pentru că îmi place mereu să descopăr lucruri noi și să învăț.
Într-o zi, șoferul de la vila la care lucram ca grădinar și-a dat demisia și am aplicat eu pentru poziția respectivă. Era jobul pe care îl așteptam, pentru că pot să îmi satisfac hobby-urile, dar să și muncesc.
Am învățat de acolo foarte multe lucruri –  cum să vorbesc în engleză, direcțiile prin tot Bali-ul și, desigur, cum să îmi fac jobul.
După aceea, lucrurile doar s-au întâmplat de la sine – am cunoscut o grămadă de oameni din toată țara și din afară, acela este și motivul pentru care și acum practic acest job și am șansa să lucrez cu oamenii de acum.

Al doilea copil al meu s-a născut cu un sindrom Down foarte rar, denumit Cornelia de Lange. Problema este că fiica mea nu poate să crească la fel ca alți copii, deoarece corpul ei nu absoarbe cum trebuie substanțele nutritive din alimente și are un sistem imunitar foarte slăbit.
Se îmbolnăvește foarte des și ajungem des la spital. Acela a fost motivul pentru care, în final, a trebuit să renunț la jobul meu de șofer de la vilă, nu puteam să îmi iau suficiente zile libere, pentru că, foarte des, o dată la 2-3 luni, ajungeam la spital. În Bali, sistemul medical este cu plată, la fel se plătesc și medicamentele, astfel că am ajuns să avem probleme financiare. Am avut noroc că oamenii din satul meu m-au ajutat financiar și m-au ajutat să plătesc spitalizările.

Într-o zi, unul dintre prietenii mei, Wayan Tox, a venit la mine și mi-a spus că o să își facă un website și o pagină de TripAdvisor pentru businessul său. Mi-a cerut ajutorul să spun oamenilor să lase pe pagină review-uri bune. Cu ajutorul lui Wayan, am avut norocul să cumpăr o mașină și să mă alătur afacerii sale.
Acest loc de muncă este foarte flexibil, pentru că, dacă copiii se îmbolnăvesc sau este o sărbătoare în sat, pot să îmi iau zile libere câte vreau, pentru că pot să îmi închiriez mașina mai departe la alți șoferi și astfel să mai fac niște bănuți.

Totul merge acum în regulă, avem multe review-uri foarte bune pe TripAdvisor.

Într-o zi, am primit în toată povestea aceasta un email de la Wayan să am grijă de niște turiști români cât timp vor sta în Sanur. Și atunci m-am cunoscut cu tine, Claudiu. A fost foarte plăcut, chiar dacă pe atunci vremea nu era mereu cu soare și am mai stat câteodată în blocaje în trafic (Notă Claudiu: blocajele în trafic de atunci nu se comparau cu cele din București sau România, sunt mult mai light, așa că degeaba îi explicam lui Nyoman că nu e problemă 🙂 )

De atunci, am primit foarte mulți oameni fani din România și mulțumesc pentru acest lucru. Cam asta e povestea mea de până acum, ca șofer privat pentru turiști.

T2T.ro: Care sunt serviciile pe care le oferiți de regulă turiștilor? Știu că un tur de obicei durează 8 ore.

Nyoman: Oferim pachete turistice – ca de exemplu: Ubud și tur cultural, Tanah Lot și zona rurală, tur la Uluwatu, turul nordului insulei și alte activități cu prețuri rezonabile. Pe lângă asta, putem oferi tururi și pentru grupuri, pentru că avem dubițe confortabile pentru până la 7 persoane. Mașina este Toyota Kijan Innova.

Aș avea rugămintea pentru cei interesați să viziteze site-ul nostru pentru mai multe detalii: http://balidriverseminyak.com/
Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/balidriverseminyak/
sau pagina de TripAdvisor.

T2T.ro: Care sunt prețurile obișnuite pentru un tur de o zi?

N: Prețul uzual este de 600.000 IDR (aprox.40 EUR), dar în realitate depinde mult și de tipul excursiei. Oferim pachete de tururi pentru oameni care nu știu unde să meargă de exemplu în Bali. Pachetele sunt customizate pentru oameni astfel încât să vadă și să învețe despre cultura și obiceiurile balineze.

T2T.ro: Ce includeți în prețul turului? Știu că de exemplu combustibilul este inclus.

N: Așa e, prețul combustibilului este inclus. Includem desigur și mașina, șoferul și toate taxele de parcare (nu și cele de intrare la obiectivele turistice).

T2T.ro: Recomandați voi obiectivele turistice sau clienții vi le cer de mai multe ori?

N: Unii turiști știu pentru ce au venit în Bali și ce vor să viziteze, așadar le îndeplinesc dorințele. Totuși, majoritatea turiștilor nu știu unde vor să ajungă, așadar le recomand eu locurile pe care să le viziteze, după ce îi întreb ce preferă. Altfel, încerc să recomand mereu și locuri noi și frumoase, la care nu merg foarte mulți turiști, pentru că nu prea știu de ele.

T2T.ro: Care sunt cele mai cerute cinci obiective turistice în Bali la tine?

N: Dacă ar fi să fac un top 5, ar fi templul Tanah Lot, Terasele de orez de la Jatiluwih, Pădurea Maimuțelor din Ubud, Templul Uluwatu și Templul Ulundanu de pe marginea lacului.

Tanah Lot
Tanah Lot

Terasele de orez Jatiluwih

 

Pădurea Maimuțelor Ubud

Templul Uluwatu

Templul Ulundanu de pe marginea lacului

T2T.ro: Atâtea locuri frumoase! Și, totuși, care este locul tău favorit din Bali? 

N: Terasele de orez Jatiluwih. Este cea mai mare terasă de orez din Bali, cât vezi cu ochii sunt terase cu orez. Este întinsă pe o suprafață de aproximativ 30 kilometri pătrați și are și un sistem de irigație unic denumit sistem Subak.

Locul îmi amintește de copilărie, înainte ca turismul să fie popular în Bali. Părinții mei erau fermieri, așadar stăteam mult în preajma plantațiilor de orez.

T2T.ro: Dar cum e cu plajele? Care este plaja ta preferată și care este recomandarea ta pentru turiști?

Nyoman: Bali are atât de multe plaje frumoase! Nusa Dua, plaja Uluwatu, plaja Kuta, Seminyak, Canggu și multe altele! Mai sunt multe plaje frumoase și în nordul și estul insulei Bali.
Plaja mea preferată este însă Nusa Dua și pe acolo, prin zonă, mai este o plajă nu atât de aglomerată numită Melasti. Ambele sunt în sudul insulei.

T2T.ro: Hai să trecem și la partea culinară. Ai restaurante preferate? Dacă da, care ar fi acestea? 

Nyoman: Sigur că da! Îmi place natura, așadar de multe ori îmi plac restaurantele cu o priveliște către natură.

  1. Boni Bali Ubud este un restaurant aproape de terasele de orez, cu mâncare indoneziană autentică.
  2. Lia Cafe Jimbaran Bay
  3. Gong (Jatiluwih)
  4. Grand puncak sari, Kintamani Bangli
  5. Single fin Uluwatu

T2T.ro: Care este mâncarea tradițională în Bali și care este preferata ta?

Nyoman: Majoritatea mâncării balineze este spicy, punem foarte multe condimente pe și în mâncare și, mai ales, chilli.
Preferatele mele sunt Nasi Goreng, Sate Ayam, Babi Guling sau gado gado.

T2T.ro: Când recomanzi turiștilor să viziteze Bali? Care este cea mai bună perioadă de vizitat Bali?

Nyoman: Eu cred că cea mai bună perioadă este cea a lunilor aprilie, mai și septembrie pentru că este sezonul uscat și nu este sezon de vacanțe. Acest lucru face ca traficul să fie mai ușor și să fie mai puțini turiști. Chiar aș recomanda să evitați să veniți la final de decembrie, pentru că este cea mai aglomerată perioadă a anului.

T2T.ro: Știu că pentru serviciile tale se fac rezervări în avans. Cam cât de devreme recomanzi turiștilor să te contacteze înainte de călătoria în Bali?

Nyoman: Ar fi bine ca turiștii să mă contacteze cu o lună înainte de călătorie pentru a putea garanta disponibilitatea. Am început să ne mai extindem și echipa cu oameni noi, toți știu să vorbească bine engleza și sunt șoferi foarte buni.

Turiștii ne pot contacta pe site, prin email sau chiar pe WhatsApp la numărul de telefon +6281337788802, sau mobil +6281916407779.

Mulțumim, Nyoman, pentru interviu, minunatele sfaturi și sugestii de vizitat în Bali!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *