Sithonia – Halkidiki – Vacanță de o săptămână – Cazare, restaurante și plaje vizitate

Halkidiki este probabil una dintre cele mai cunoscute locuri de vacanță pentru românii pasionați de Grecia. Popularitatea acestei regiuni este ușor de înțeles pentru că ajungi relativ repede, dacă mergi cu mașina nu trebuie să călătorești cu feribotul iar cazări există pentru toate gusturile și toate pretențiile. În plus, priveliștea este absolut superbă iar prețurile la mâncarea bună foarte prietenoase.

Kassandra, Sithonia și Athos – cele 3 brațe ale peninsulei Halkidiki

Zona turistică a peninsulei Halkidiki se concentrează pe cele trei brațe: Kassandra, Sithonia și Athos. Kassandra și Sithonia sunt mai turistice, iar brațul pe care este Athos este vestit pentru zona religioasă și are un regim special de vizitare pe cea mai mare suprafață a sa.

Majoritatea turiștilor care ajung în Halkidiki aleg una dintre stațiunile Kassandra sau Sithonia. Halkidiki însă nu înseamnă doar brațele, dar pentru cei care caută plaje, recomand cu tărie să aleagă cazare pe brațele Kassandra sau Sithonia. Acestea sunt și principalele locuri unde se concentrează cazările.

Sithonia este un braț ceva mai mare și mai degajat decât Kassandra. Brațul Kassandra are hoteluri ceva mai scumpe și mai multe resorturi. Sithonia chiar dacă are câteva hoteluri de lux, în special pe partea de vest, are foarte multe cazări micuțe concentrate spre est.

Despre Sithonia se mai spune de altfel și că are cele mai frumoase plaje din Halkidiki. Adevărul este că există numeroase plaje, pentru toate gusturile.

Se poate ajunge și cu avionul spre Salonic

Cel mai apropiat oraș mare este Salonic, acesta fiind și al doilea cel mai mare oraș din Grecia. Există și un aeroport în Salonic, așadar asta aduce și o afluență de turiști internaționali care se vor caza în zonă. Turiștii britanici, nemți, nordici sau ruși aleg mai des insulele din Egee (Santorini, Mykonos) și mai rar Halkidiki, dar vei întâlni și din aceștia.
Poți să zbori și din România spre Salonic. Vei avea nevoie de o mașină pentru a explora zona, dar de la Salonic poți închiria cu ușurință o mașină. Rezervă dinainte pe site-urile dedicate o mașină pentru a te asigura că primești cea mai bună ofertă în cazul în care alegi să iei o mașină de la rent-a-car.

Sithonia – Brațul nostru preferat din Halkidiki

Noi în cele două vizite în Halkidiki am ales Sithonia. Prima dată pe partea de est (Ormos Panagias – Vorvourou – Sarti) iar a doua oară în zona de vest (Elia – Kalogria – Neos Marmaras).

A fost interesant că pe plajele din est se vede muntele Athos (în special din Sarti am prins niște priveliști grozave), iar pe vest se vede brațul Kassandra.

Priveliști superbe la apus pe partea de vest

Pe partea de vest a insulei sunt minunate apusurile, iar unele restaurante de la malul mării oferă niște priveliști superbe.

O recomandare de restaurant cu o terasă romantică

Am mâncat pe partea de vest de două ori la restaurantul To Simadi din Neos Marmaros. Am ales să luăm masa pe terasa improvizată chiar pe plaja Paradisos și am prins două apusuri superbe. Pentru a ocupa primul rând trebuie rezervat dinainte (se poate și telefonic) iar ospătarii pot prelua chiar și în română comanda.

Experiența de a mânca chiar pe malul mării, pe plajă, cu un apus superb peste mare a fost una deosebit de specială. Iar spre deosebire de multe restaurante în locații grozave unde mâncarea este așa-și-așa, aici porțiile sunt imense iar specialitățile din pește și fructe de mare absolut grozave. Și la prețuri bune! A fost probabil și una dintre cele mai romantice locuri de luat masa în care am fost…

Mesele de la restaurantul To Simadi din Neos Marmaras (Sithonia) sunt improvizate chiar pe plajă, oferind o experiență superbă la apus

Un alt restaurant care ne-a plăcut, de data aceasta pe partea cealaltă a brațului Sithonia este în Vorvourou – Anchor Foodbar. Am ajuns la ei căutând un loc deschis pentru mic dejun și ulterior am mai revenit de două ori pentru cină. Micul dejun este excelent!

Alege hotelul din timp pentru cele mai bune cazări

Un pont legat de cazare: alege hotelul din timp. Cele mai bune proprietăți se dau repede, cu multe săptămâni sau chiar luni înainte de cazare. Poți să rezervi deseori fără să plătești nimic la rezervare, majoritatea locațiilor au anulare gratuită. Astfel, dacă cumva planurile de vacanță ți se dau peste cap, poți să anulezi. Același lucru poți să îl faci și dacă între timp schimbi destinația sau chiar găsești o cazare mai bună.
Toate cazările pe care le-am făcut până acum în Grecia le-am făcut pe platforma Booking, deși există și alte platforme locale sau populare. Am evitat Airbnb pentru că acolo trebuie să plătești în avans întreaga sumă.

Unde ne-am cazat în vacanța din Sithonia

Așa cum spuneam și mai sus, dacă nu rezervi din timp, găsirea unui loc de cazare care să îndeplinească și criteriul locației, al calității și al bugetului poate fi o problemă. Așadar, recomandarea mea este rezervarea cazării, pe cât posibil, cu cel puțin 6 săptămâni înainte de plecarea efectivă în vacanță. În mod ideal, rezervarea ar fi bine să fie făcută cu vreo 3-4 luni înainte ca să ai din ce alege și ca preț, și ca locație.

Cazarea noastră din Ormos Panagias – The Archontariki

Am căutat pe Booking o locație cât mai centrală, de unde să putem merge pe tot brațul și să fim aproape și de supermarketuri (în speță Lidl-ul din Nikiti). Erau suficiente cazări atunci când am rezervat și am ales locația pe care ne-am permis-o cu cel mai bun rating din reviewuri. Numele locației este The Archontariki și se poate rezerva aici.
Cazarea a fost foarte mișto, era curată, se vedea că locația a fost fie nou construită, fie renovată foarte recent. Camerele suficient de mari încât să avem loc două persoane și locația în sine suficient de curată, inclusiv curtea.

Printre părțile mai puțin bune aș nota lipsa aproape completă a semnalului de date pe telefon cuplat cu faptul că Wi-Fi-ul pe perioada cât am stat nu a funcționat.

De asemenea, locația nu are parcare, se parchează pe marginea străzii și cred că în vremuri nepandemice poate fi o problemă de disponibilitate parcare în imediata proximitate a cazării. Pentru restaurante mai bune am mers în Nikiti și Vorvourou, am luat o singură cină în Ormos Panagias.

Ar mai fi de spus că din micuțul port din Ormos Panagias pleacă spre Muntele Athos o croazieră pe un vas foarte drăguț – Menia – Maria III (costă 25 EUR/persoană – excursie de o zi).

Vasul Menia-Maria III care face excursia între Ormos Panagias și Muntele Athos
Vasul Menia-Maria III care face excursia între Ormos Panagias și Muntele Athos

În zona Ormos Panagias există și o plajă drăguță la câteva minute de mers cu mașina – Trani Ammouda, se poate ajunge și pe jos.

Cazare pe partea de vest – în Elia – Acrotel Athena Pallas

Pentru a doua noastră venire în Halkidiki, am rezervat doar cu câteva zile înainte și opțiunile de cazare pe care le-am avut erau super limitate, mai ales că eram spre finalul lunii iulie, în plin sezon. Găseam fie cazări de note proaste pe Booking, fie o combinație de cazare cu rating mic, locație dificilă și preț mare.

Din acest motiv, am ales Acrotel Athena Pallas, o locație de 5 stele, care chiar dacă a fost mult mai scumpă decât am fi dorit, a oferit valoarea pe care ne-o așteptam pentru cele câteva zile pe care le doream.

Acrotel Athena Pallas este un hotel tip resort de 5 stele care oferă mai multe piscine, parcare interioară, are și un mic magazin înăuntru și are propria plajă. Noi nu am fost încântați de plaja hotelului, dar la apus am fost acolo pentru a face câteva poze care au ieșit absolut superbe.

Un alt punct forte al acestei cazări a fost mâncarea. Am optat doar pentru mic dejun, dar dacă ar fi să ne întoarcem, am fi ales și cina inclusă, măcar pentru câteva seri. Mâncarea a fost super variată și delicioasă iar sala de mese absolut imensă.
Hotelul are și restaurant a-la-carte, prețurile sunt ușor mai mari decât la alte restaurante, dar este de înțeles pentru un hotel de 5 stele.

Hotelul este excelent și pentru cei care vor să călătorească cu copiii. Există o întreagă serie de facilități pentru copii, inclusiv piscină mai mică pentru aceștia.

Plajele din Sithonia

Sarti

Panorama plajei din Sarti

Cea mai lungă și cea mai completă plajă din Sithonia pe care am vizitat-o ni s-a părut cea din Sarti. Sarti în sine este o stațiune, iar plaja se întinde de la un cap la altul al stațiunii, practic cât vezi cu ochii. Există chiar lângă plajă o grămadă de locuri de parcare gratuite.

Plaja este destul de bine amenajată, sunt șezlonguri suficiente, dar și loc pentru cei care preferă să nu stea la unul dintre șezlongurile puse la dispoziție de beach baruri.

Ce este foarte mișto este că de pe plaja Sarti vezi foarte bine brațul Athos, și vezi inclusiv muntele.

Plaja Kalamitsi

Înainte de a ajunge la Sarti, prima noastră oprire a fost la Kalamitsi (Paralia Kalamitsi). Plaja este foarte lăudată pentru că este destul de largă iar nisipul este fin. Cred că la momentul în care am fost a fost și cea mai bine cotată plajă din Sithonia, de aceea am mers cu așteptări mari.
Ce este însă foarte neplăcut este că e extrem de aglomerat iar parcarea dacă nu ajungi dimineața devreme este o adevărată aventură. Ajungând pe la prânz, nu am reușit să găsim nici șezlong. Totuși, sunt foarte multe locuri pentru la cearșaf sau pentru cei care își aduc singuri accesoriile de stat pe plajă (umbrele, prosoape șamd).
Una peste alta, plaja Kalamitsi este frumoasă, dar ni s-a părut foarte aglomerată, din toate punctele de vedere.

Plaja Kalogria (Spathies)

Plajele Kalogria și Spathies sunt foarte aproape unele de altele (se poate merge liniștit pe jos între ele)x, aproape și de Nikiti – principalul oraș din Sithonia, în partea de vest. Kalogria este mai mult pentru plajă și relaxare, iar Spathies este mai stâncos, neamenajat, dar am văzut foarte mulți oameni care făceau snorkeling.

Ambele au accesul destul de aglomerat spre plajă, pe același drum, dar nu sunt parcări publice amenajate. Totuși, dacă treci peste acest neajuns și ai răbdare să găsești un loc de parcare pe marginea drumului, fără să încurci circulația, vei descoperi o plajă foarte intersantă, fie că alegi Paralia Kalogria sau Spathies.

Plaja Kalogria este una destul de îngustă, cu nisip fin și cu apă care nu se adâncește repede. Intrarea în apă este ușor pietroasă, dar se face cu nisip fin în câțiva metri. Zona Kalogria, alături de Elia mi s-a părut un loc bun și pentru snorkeling, era plin de pești.

MOA Seaside Beach Bar – Kalogria

Am venit în acest loc în 4 zile pentru că ne-a plăcut, iar o recomandare pentru un loc cu șezlonguri este MOA Seaside Bar (nu se plătește pentru șezlong, dar este consumație minimă de 30-40 EUR). De asemenea, la MOA există și o parcare pentru clienți, dar nu am folosit-o pentru că în final am găsit parcare pe drum și nu eram siguri că mai există locuri libere la locație.

Kavourotrypes – Orange Beach – pentru următoarea dată 🙂

Kavourotrypes este una dintre cele mai lăudate plaje datorită combinației de culoare dintre stânci și apa. Noi nu am vizitat această plajă, dar cu siguranță vom ajunge pe aici la o următoare vacanță în Halkidiki.

Concluzii vacanță în Halkidiki

Am plecat fără mari așteptări în Halkidiki și speram doar să ne simțim ceva mai bine decât am făcut-o în Thassos, acum vreo 3 ani. Eram și după o perioadă lungă fără să ieșim din țară, așadar oricum căutam un moment de relaxare departe de agitația orașului și a perioadei extrem de aglomerate din punct de vedere profesional. Iar în această vacanță din Grecia am reușit cu adevărat să ne deconectăm.

Mâncarea ne-a plăcut mai mult în Thassos și Lefkada, dar prețurile din Halkidiki nu au fost deloc rele, poate chiar ușor mai mici decât în București pentru mâncăruri similare. Iar orice înseamnă pește sau fructe de mare mult mai ieftin decât în România și cu porții mult mai mari.

Printre lucrurile pe care le recomand pentru orice vacanță în Halkidiki ar fi:

  • rezervați hotelul cât mai din timp, pentru a printre cele mai bune locații la prețuri bune
  • e o variantă destul de OK de mers cu mașina din București spre Halkidiki, drumurile sunt bune mai ales după Sofia, iar în Bulgaria nu este atât de aglomerat
  • Prețul motorinei în Grecia este ceva mai mare decât în România și Bulgaria, dar pentru Halkidiki alimentați înainte de a ieși din Bulgaria și veți ieși mult mai ieftin și fără să fie nevoie de a alimenta în Grecia (asta desigur, depinde și de capacitatea rezervorului și consumul mașinii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *