Sistemul ETIAS: Introducerea „vizelor” pentru cetățenii USA care călătoresc în Europa este doar o reciprocitate și nu se aplică doar pentru SUA

Zilele acestea se propagă pe internet o știre cum că se va introduce o viză pentru cetățenii Statelor Unite ale Americii care călătoresc în Europa. Informația este doar parțial corectă și incompletă în cele mai dese cazuri.

În realitate, UE introduce sistemul ETIAS (European Travel Information and Authorization System) care este reciprocitatea pentru ESTA (Electronic System for Travel Authorization) pe care și cetățenii UE, în țări membre ale programului Visa Waiver (în general Schengen) au nevoie să o parcurgă pentru a putea intra în Statele Unite.

ETIAS și ESTA practic sunt sisteme de pre-verificare și pre-autorizare ale călătoriei și sunt mult spus vize. Sunt doar niște măsuri de siguranță pe care țările și le iau atunci când sunt vizitați de cetățeni străini.

ETIAS-ul introdus de Uniunea Europeană se aplică nu doar cetățenilor din SUA, ci literalmente tuturor țărilor care nu sunt membre UE și nu au nevoie de o viză adevărată pentru a intra în spațiul Schengen (Ex: Albania, Republica Moldova, Serbia, Ucraina șamd).

Atât pentru verificarea și autorizarea ETIAS (Schengen) sau ESTA (USA) cetățenii care doresc să călătorească vor avea nevoie să își obțină online pre-autorizarea de călătorie, să completeze formulare și să plătească (14$ sau 7 euro).

Cetățenii români nu au nevoie să parcurgă ESTA pentru că deja parte din proces se face prin verificarea atunci când se obține viza. În plus, coada pentru țările „Visa Waiver” în Statele Unite este pe alt rând.

ETIAS în zona Schengen va intra în vigoare cel mai devreme în 2021. Schimbarea majoră este că pentru cetățenii țărilor care călătoresc de obicei în Europa doar cu pașaportul li se va adăuga încă o etapă înainte de vizitarea zonei libere de călătorie Schengen.

În context, dacă România va intra în Schengen până în 2021, ceea ce cu toții ne așteptăm să se întâmple în următorii ani, practic și pentru vizitarea României cetățeni de exemplu din Republica Moldova, Ucraina sau Serbia ar trebui să parcurgă procedura ETIAS.

Mai multe informații:

ESTA – https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
ETIAS – https://www.schengenvisainfo.com/etias/ (site neoficial, dar cu informații structurate)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *