City Break in Singapore

Am plănuit inițial vacanța de iarnă cu o vizită doar prin Indonezia. Cum însă prețurile biletelor de avion spre Singapore, prin Air Asia, erau destul de mici (cam 100 EUR/dus-întors – persoană) și la recomandarea multora, am zis să dăm și o fugă de două zile în Singapore. Contrastul dintre Singapore și Indonezia este incredibil când te gândești că practic sunt țări vecine. Am plecat așadar pe la 8 dimineața din Yogyakarta spre Singapore și urma să stăm în orașul-stat Singapore două zile.

Cazare scumpă

Ce totuși a fost foarte scump în Singapore – cazarea. Nu am găsit hoteluri centrale la care o noapte să coste mai puțin de 100 EUR. Până la urmă am zis, OK, fie ce va fi – stăm la un hotel de 5 stele, Marina Mandarin, despre care am scris deja aici. În Singapore nu prea am auzit să existe hosteluri, iar cazarea, chiar și mai departe de centru este foarte scumpă. De fapt, cam totul este scump în Singapore, de aceea nici nu am stat foarte mult. De mâncat, am mâncat doar în food-court-uri, de regulă chiar mâncare indoneziană 🙂 O masă ne costa aproximativ 10-15 dolari singaporezi – fel principal + băutură. Un dolar singaporez este aproximativ echivalentul a 2.7 lei.

Despre Singapore

Singapore este o insula, un oras si tara in acelasi timp. Este cea mai mica tara din Asia de Sud-Este ca suprafata si totusi una dintre cele mai dezvoltate din lume. Regimul politic este mai degraba o dictatura corporatista decat o democratie autohtona. Practic, nu au avut de ales, țara ca să supraviețuiască între niște coloși, a trebuit să se adapteze. Este o țară practic fără identitate culturală proprie, pentru că tot ce are din acest punct de vedere este adus de către minorități. Și vorbim de un mix de chinezi, malaezieni, indieni, indonezieni sau europeni (aceștia din urmă au apărut mai târziu, o dată cu dezvoltarea statului).
Trebuie spus că limba oficială în Singapore este engleza…însă este o engleză mai ciudată, cu accent asiatic. Nu am înțeles chiar de fiecare dată ce spuneau oamenii…

In ceea ce priveste clima, aceasta este ecuatoriala, cu temperatura constanta de-a lungul anului, ziua fiind de regula aproximativ 30 Grade. Luna cu cele mai putine ploi este februarie, in rest ploile vin cam tot anul, cu un varf in musonul care incepe in noiembrie si se termina in ianuarie. Se spune ca totusi e mai bine sa mergi in timpul sezonului mai ploios, pentru ca senzatia de caldura in timpul lunilor mai uscate este una cu care greu te obisnuiesti. Si asa singaporezii au o manie cu aerul conditionat.. e ireal, ies de la 16-17 grade din cladiri la 30-35 grade afara. E drept si ca mare parte dintre zonele pietenola de fapt sunt sub cladiri si ca nu prea ai de ce sa iesi pe strada. Si interesant e ca sub oras, in aceste tuneluri, cel putin in centru este ca si cum ai fi intr-un mall imens..iar toate mall-urile sunt legate printre ele prin pasaje, tuneluri..

Nu ne-am făcut neapărat o listă cu multe obiective de vizitat, știam că vom sta în zona Marina Bay și că transportul în comun este foarte bine pus la punct. Ce am vrut să vedem neapărat era Oceanariul despre care am auzit că ar fi foarte mișto, mai mare decât cel din Lisabona (cel din Lisabona e mult mai frumos și mai mare), Marina Bay Sands și Insula Sentosa. Am vrut să vedem și Grădina Zoologică – însă am ajuns târziu acolo.

Ziua 1

Aeroportul și plecarea spre oraș

Stampila de intrare...si iesire
Stampila de intrare…si iesire

Am ajuns în Singapore undeva la ora locală 11:00, la aeroportul Changi. Aici aterizează și low-costurile, de vreme ce Singapore este un stat mic, nu se justifică două aeroporturi. Așadar, și low-costurile aterizează pe același aeroport ca și companiile clasice de linie. Iar cum aeroportul din Singapore a fost votat ani la rândul cel mai modern aeroport din lume, și low-costurile se duc direct la poarta de îmbarcare, fără să mai fi transferat cu autobuzul. Ce mi-a plăcut foarte mult în aeroport, peste tot ți se cere feedback – cât de curată e baia, chiar și după ce ai trecut de biroul de imigrări. Feedback-ul este cerut printr-un mic ecran cu touchscreen, cu întrebarea Please rate your experience at this point. Și să nu uit, la vameși ai și niște bombonele cu care să te servești.
La sosirea în Singapore, de fapt încă de pe avion, ți se cere completarea unui cartonaș pentru intrarea în țară, o bucată o predai celor de la imigrări și una o returnezi când pleci. Nu se plătește taxă de viză, însă practic ștampila reprezintă viza în sine.

De la aeroport există metrou direct către centrul orașului. La un moment dat vei schimba metroul, dacă te cazezi în zona Marina Bay. Prețul unei călătorii depinde de stația de urcare și cea de coborâre, nu am găsit o logică exactă pentru asta – pentru că nu ține cont de distanță. Ca timp, faci cam 30 minute până în centrul orașului cu metroul. Se cumpăra cartele de la automate, însă cel puțin la aeroport erau oameni care îți arătau cum să cumperi tichetele de călătorie.
Mi s-a părut amuzant că la un moment dat rămăsesem fără credit pe tichetul de metrou și a trebuit să reîncarc înainte să ies din stație, nu se deschidea ușa. De intrat am putut, de ieșit nu 🙂

Pe unde ne-am plimbat în prima zi?

Am ajuns puțin după ora 12:00 la hotel – noroc că am cerut Early check-in. La hotel a trebuit să las o garanție de 200$, am plătit cash și mi-a fost returnat cash. Nu am plătit cu cardul pentru că nu doream ca garanția să fie oprită și eliberată după plecare – această operațiune mă gândeam că poate dura mult..și ce e sigur, e sigur!
Am luat în primire camera – și după aceea am zis – păi hai să ne plimbăm! Am ieșit imediat în Marina Bay și am stat un pic la teatrul improvizat în aer liber să ne facem niște poze. Teatrul de fapt e o scenă unde seara am văzut că mai cântau diferite formații (probabil locale). Ulterior am dat o fugă până în zona business și de acolo la Gardens by The Bay. Am făcut câteva poze acolo, dar nu am urcat în copacii aceia care păreau ca luați din Avatar pentru că ni s-a părut scump să dăm doar pentru o panoramă a grădinii. Oricum ziua următoare ne-am propus să urcăm pe Marina Bay Sands Sky Tower (hotelul cu trei turnuri deasupra căruia este amplasată o piscină în formă de vas).

După aceea am revenit mai spre centru și am intrat în niște centre comerciale mai ieftine, unde puteai să iei efectiv spiritul asiatic al orașului. În centru doar aici poți să vezi acest lucru. Tot pe atunci ne-am oprit să facem câteva poze și la The Merlion – simbolul orașului care are un cap de leu și corp de pește. De fapt mer vine de la mare și evident lion de la leu.

Pentru prima zi nu ne-am propus foarte multe, practic a fost un fel de stop and stare pentru că oricum, chiar dacă pe hartă Marina Bay pare mică – de fapt este uriașă. Clădirile înalte te fac să apreciezi destul de prost distanța, aveam să învățăm.

Poze din prima zi în Singapore

Ziua 2

Dacă în prima zi doar am explorat, în a doua zi am încercat să acoperim cât am putut de mult din oraș. Din păcate. chiar dacă e un simplu oraș, distanțele sunt extrem de mari. De dimineață am pornit spre Sentosa unde se află Oceanariul și de asemenea studiourile Universal. Am intrat doar la oceanariu, și cum vă mai spuneam, cel din Lisabona îl întrece de departe. După ce am vizitat o parte din complex, la mall-ul care face legătura cu insula de distracții am luat prânzul la foodcourt, la un restaurant cu specific japonez.
Ne-am cam plimbat un pic pe lângă mall și când am ieșit, și când am căutat drumul spre insulă (se ia un tren care merge mai puțin de 10 minute). Este destul de haotică semnalizarea. Toti aici, după o săptămână în Asia am auzit pentru prima dată să se vorbească în română, o înjurătură pe care nu o pot reproduce aici, dar ar fi ușor de recunoscut pentru orice român 🙂
De la Sentosa am încercat să ajungem spre Grădina Zoologică, însă cu un drum și spre Grădina Botanică, care nici ea nu ne-a impresionat enorm de mult. La grădina botanică, la plecare, am așteptat vreo 30 de minute după taxi, care să ne ducă la Grădina Zoologică. Din păcate am ajuns pe la ora 16:30 iar ultima intrare se făcea la 17:00 iar cei de acolo ne-au spus că pentru a vizita grădina zoologică ai nevoie de minim două ore. Așa că rămăsesem cu gaura de vreo 15 dolari cât a costat taxiul de la grădina botanică la cea zoologică…iar aici am așteptat din nou vreo 40 minute până am găsit cu ce să plecăm spre casă. Am mers cu autobuzul până la cea mai apropiată stație de metrou, cu taxiul până în Marina Bay ar fi costat o avere și am fi stat și la o coadă de vreo oră până atunci…

După ce am ajuns în Marina Bay am urcat pe Marina Bay Sands SkyPark. La început am dorit să stăm la acel hotel măcar o noapte, pentru a putea înota în piscina vestită, însă o noapte de cazare ne-ar fi costat vreo 200+ EURO. Și am spus că e mult prea mult… așa că ne-am mulțumit doar să ne urcăm pe înaltul hotel și să admirăm priveliștea. A meritat însă fiecare bănuț (de fapt dolar) pentru că priveliștea e senzațională. În partea de nord ai panorama orașului, în partea de sud vezi Gardens by The Bay și largul mării pe unde trec sute de vapoare în același timp.

Poze din a doua zi

Din păcate, la final am rămas cu regretul că nu am putut vizita cartierele chinezești și indiene și că la Grădina Zoologică am ajuns prea târziu. Însă data viitoare știm pe unde să ne plimbăm 🙂

Una peste alta – o vizită în Singapore merită, însă nu văd de ce să stai mai mult de 4-5 zile. Este extraordinar de civilizat iar condițiile de cazare sunt excelente (la prețuri pe măsură, totuși).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *