Sfaturi înainte de a pleca într-o vacanță cu mașina personală

Chiar dacă avionul îmi  asigură cel mai confortabil transport atunci când trebuie să călătoresc peste granițe, iau în calcul și transportul cu mașina personală pentru călătorii în țări mai apropiate României și, de fiecare dată, pentru vacanțele din țară. Nu mă pot lăuda nicicum când vine vorba de pricepere în ale pregătirii mașinii personale pentru un drum lung, dar cred că recuperez neajunsul prin faptul că îmi duc „roșcata” în service periodic, cu atât mai mult înainte de a pleca în concediu.

Trec peste faptul că în mașină trebuie să existe o trusă de prim ajutor, triunghi și vestă reflectorizante, trusă de scule și cablu de tractare, și îți propun să ne ocupăm de lucruri mai serioase. Dacă însă nu ai aceste echipamente obligatorii de siguranță și urgențe, le poți cumpăra de aici.
Teoretic știu ce ar trebui să fac înainte de a pleca cu mașina, practic știu alții :).  Dar ce mai contează cine și ce știe, atât timp cât se iau toate măsurile în vederea parcurgerii unui traseu lung fără probleme?

Sfaturile următoare îţi vor fi utile în timpul verii

Mergi cu maşina la vulcanizare

Da, mergi cu maşina la vulcanizare pentru că este necesar să se verifice presiunea din cauciucuri. Nu uita nici de roata de rezervă. Dacă cumva ai rămas cu cauciucurile de iarnă pe mașină, ia în considerare înlocuirea acestora cu modele de vară.

Mergi cu maşina la service

În cazul în care nu știi să te descurci singur/ă trebuie să duci mașina la un service din următoarele motive:

  1. Verificarea lichidelor:
  • nivelul lichidului de frână scăzut, necesită completarea, însă trebuie să se verifice și nivelul de frânare;
  • uleiul de motor trebuie completat dacă este necesar, în acest fel fiind prevenită uzura excesivă a componentelor în mișcare din motor. Tot acum este recomandat să schimbi și filtrul de ulei. Dacă te încumeți să faci treaba asta singur/ă, ai grijă să folosești un ulei recomandat de producătorul mașinii tale;
  • vara este necesar să alegi un lichid de parbriz al cărui punct de fierbere să fie mai ridicat. Tot acum este necesar să verifici și lamelele ștergătoarelor de parbriz. Dacă găsești că sunt foarte deteriorate, schimbă-le. Găsești multe modele ieftine și bune, dar și modele mai scumpe – dar care nu sunt într-atât de bune. Dacă te-ai obișnuit cu un anumit brand de ștergătoare de parbriz, folosește-le pe acelea.
  • de asemenea, verifică nivelul lichidului de răcire care răcește motorul și îi asigură funcționarea corectă;
  1. Verificarea stării de incărcare și a nivelului electrolitului. Tu sau mecanicul ar trebui să folosiți doar apă distilată și, ulterior, să ungeți bornele cu vaselină.
  2. Verificarea bujiilor. Dacă mecanicul constată că pe bujii s-a depus calamină sau funingine sau că electrodul s-a uzat, va hotărî să le schimbe, iar asta este cea mai bună opțiune.
  3. Verificarea sistemului de aer condiționat. Reîncărcarea instalației cu freon și schimbarea filtrului de aer pentru habitaclu pot fi, de asemenea, necesare. Este recomandată schimbarea filtrului de aer cel puțin o dată pe an.
  4. Nu în ultimul rând, verifică funcționarea optimă a instalației de iluminare. Nu este o idee rea să cumperi câteva becuri de rezervă pentru drum. Ideal ar fi să ai mereu la tine un set de becuri de rezervă, atât pentru luminile de drum, cât și cele de semnalizare. Nu neapărat dintre cele mai scumpe, becurile de rezervă ar trebui să rămână doar rezerve până la înlocuire cu modele mai perfroamnte.

Alte lucruri pe care să le ai în vedere

  • Sistemul GPS și diferite aplicații te pot ajuta, dar chiar și așa, cumpără o hartă detaliată (pe hârtie) pe care să poți nota tot ce consideri relevat, sau un atlas rutier poate fi util.
  • Nu uita acasă documentele mașinii: certificatul de înmatriculare și cartea de service a mașinii, asigurarea RCA, asigurarea CASCO, taxa de drum și chitanța cu care a fost achitată, împuternicire scrisă (mașina în leasing sau înmatriculată pe firmă) etc;
  • Consultă legislația ce privește regulile de circulație din țările prin care vei trece. În multe țări, de exemplu, limitele de viteză sunt diferite.

    Limite superioare de viteză pe autostrăzile din Europa
    Limite superioare de viteză pe autostrăzile din Europa
  • Nu uita acasă adaptoarele pentru incărcarea diverselor dispozitive mobile;
  • În final, nu uita să descărci câteva playlist-uri pe smartphone (pune undeva și cablul USB).

Astea fiind spuse… Drum Bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *