Sfaturi la sosirea pe Aeroportul Sofia

Sofia poate părea un oraș care te poate speria la prima vedere din prisma limbii chirilice și a legendelor urbane care umblă despre Sofia. Pot însă să spun că nu ar trebui să vă fie frică, chiar dacă micile balcanisme se regăsesc din plin și în Sofia, la fel ca în București.

Luați-vă pașapoartele electronice

Cu speranța că nu aveți de așteptat după un bagaj de cală care să vă vină distrus, cum mi-a venit singura dată când am călătorit la Sofia cu bagaj de cală, sfatul meu, pentru a evita cozile de la pașapoarte este să mergeți cu pașaportul biometric/electronic. Sunt porți dedicate, automate, de scanare a acestor pașapoarte, altfel s-ar putea să stați la coadă ceva dacă mergeți cu buletinul. Pentru că primesc întrebări – da, liniștit poți călători cu buletinul și în Bulgaria.
Acum ceva vreme un coleg nu a venit cu un pașaport și a trebuit să aștept după el vreo 15-20 minute până să iasă de la coada de la pașapoarte, eu deja eram trecut.

Există ATM în Aeroport

Bancomat Aeroport Sofia
Bancomat Aeroport Sofia

Chiar cum ieșiți, sunt vreo două ATM-uri. Cursul este unul bunicel, puteți scoate direct leva. Atenție la comisioanele băncii din RO însă. În orice caz, vreo 50-100 leva puteți scoate liniștit, cât să aveți pentru cheltuieli imediate.

Taxi-ul corect se numește OK TAXI și are birou în aeroport

Chiar cum ieșiți la sosiri este un ghișeu OK TAXI, lângă o intrare în aeroport. E imposibil să nu îl reperați imediat. Puteți face comenzi de taxi de acolo și vă dă indicativul de taxi care vă așteaptă chiar la ieșirea din aeroport, în zona taxi (în dreapta).


Au afișate și niște tarife aproximative, dar țineți cont că și în Sofia traficul poate fi aiurea și că sunt tarife aproximative. Prețul taxiului este mai scump decât în București, dar mai ieftin decât în orașele românești de provincie. Considerați un 5-10 leva pentru cursele apropiate și până în 20 leva pentru cursele depărtate.
Blisko înseamnă aproape și șoferii de taxi au tendința să vorbească cu voi chiar dacă știu că nu înțelegeți. Să îi ignorați. La fel ca în București, se așteaptă la Bacșiș. Regula este cumva de rotunjire până la următoarea cifră și să nu le dați monede mici (0.10 lev, etc) pentru că îi aruncă înapoi după voi (am pățit-o!).

Taximetriștii sunt cam tot așa ca în București și fără jenă fumează în mașină chiar dacă pe voi vă deranjează.

Uber e interzis în Sofia, așadar cam despre asta vorbim cu transportul privat.

Sigur, mai există și alte taxi-uri corecte, dar nu le-am testat. Când găsesc ceva bun și care mă mulțumește – rămân la el, cum am rămas la Ok taxi sofia.

Există metrou chiar lângă aeroport

Intrare metrou Aeroport Sofia - T2
Intrare metrou Aeroport Sofia – T2

Iar dacă totul merge bine, puteți să vă luați biletele cu cardul. O călătorie costă parcă 1.60 leva, echivalentul a vreo 3.7 lei. Din păcate sunt doar două linii de metrou, la aeroport vine M2 și atenție că spre aeroport e o bifurcație și doar unul din două metrouri merge spre aeroport. Există însă indicații audio în engleză. 🙂

La întoarcere – TAROM pleacă de pe T2 – unde vine și metroul  – asta dacă vă întreabă taximetristul. Dacă nu vă întreabă, spuneți voi. Ar fi niște kilometri distanță între T1 și T2. E vorba de terminalul no, frumușel, făcut din bani europeni, cum nu prea ne descurcăm noi românii să atragem cum o fac vecinii de la sud de Dunăre.

Hotel bun aproape de aeroportMetropolitan Hotel – am stat de două ori pe aici. E un hotel foarte bun, uneori poate fi scump când e grad mare de ocupare și mai are chestii de genul mic dejun 15 EUR. Deși e excelent bugetul suedez de la hotel, cu 15 EUR în Sofia ai opțiuni infinit mai bune pentru cină. Din păcate, prin zonă, opțiunile de luat masa sunt puține, poate doar la mall-ul The Mall.

Cumpărături din aeroport – aeroportul are o semi zonă de duty-free-uri dar fără lucruri prea speciale. Ar fi, eventual, niște magazine Roses of Bulgaria, dar e posibil să găsiți mult mai ieftin în oraș. Nu există un loc de mâncat decent în aeroport în afară de snack-bar-uri unde servesc niște sandwich-uri foarte scumpe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *