Salina Turda – Printre cele mai spectaculoase locuri din România
Renovarea impresionantă a Salinei Turda, finalizată cu ajutorul fondurilor europene la începutul anilor 2010, a făcut dintr-un obiectiv turistic pe plan local, unul care acum este căutat inclusiv de turiștii străini. Salina Turda își găsește locul pe harta celor mai interesante locuri de vizitat din această zonă a Europei.
Dacă te afli într-un drum în zona Turda sau te regăsești prin apropiere, vizitarea Salinei Turda este o experiență de familie care nu trebuie ratată.
Povestea Salinei Turda începe încă din perioada pre-romană, existând dovezi care atestă extragerea sării din mină încă din anii 50-106. Exploatarea a continuat până la retragerea romanilor, în anul 274. Ulterior, prima atestare a reluării extragerii sării a fost realizată în anul 1271.
Exploatarea sării din mina de la Turda a continuat până în anul 1932, când extragerea a devenit neprofitabilă. Ușor-ușor însă mina a intrat în circuitul turistic. A fost amenajată spre a fi vizitată începând din anul 1992. Ulterior s-a realizat renovarea curentă care a pus extrem de bine în valoare potențialul turistic al salinei.
Am vizitat de două ori Salina Turda, o dată la începutul anilor 2018 și încă o dată în 2021, în plină pandemie. Ca număr de vizitatori, apreciez că în ambele vizite au fost tot atâți vizitatori și a fost aceeași aglomerație. Poate doar în 2021 să stai puțin mai mult la cozi, datorită unor minime măsuri de protecție sanitară. Singura diferență era că accesul în lift era indicat pentru un număr mai limitat de persoane, dar părea la mica înțelegere, acest aspect nefiind supravegheat de personalul salinei.
În ambele situații mi-am programat vizita ca un popas de la un drum cu mașina ceva mai lung. Vizitarea minei este însă o activitate care consumă ceva energie fizică, fiind multe scări de urcat și coborât.
Ca un sfat general, chiar dacă afară sunt 30 grade sau -10 grade, în Salină temperatură este constantă la aproximativ 10-15 grade celsius. Așadar este bine să te pregătești cu haine adecvate.
De asemenea, în perioada aceasta accesul este permis doar cu masca de protecție, care se poartă în zonele aglomerate chiar dacă nu este personal care să îți atragă atenția în caz contrar. Este totuși puțin ciudat cum porți mască la vizitarea unei saline recunoscute pentru efectele bune pe care le face asupra sistemului respirator.
Tarife pentru intrare în Salina Turda valabile în 2021
- pentru adulți 50 lei de Luni până vineri, 60 lei Sâmbăta și Duminica
- pentru copii și pensionari 30 lei
Prețurile au fost crescute față de 2018, când accesul era de 40 lei.
Programul de vizitare este în fiecare zi de la orele 09:00 la ora 19:00. Ultima intrare este însă posibilă cu o oră înainte de închiderea programului de vizitare.
Biletele pot fi cumpărate și online. Cozile sunt însă suficient de eficiente încât să nu fie vreo bătaie de cap cumpărarea lor direct de la ghișeul salinei, unde se poate plăti cash sau card. Personal am cumpărat biletul în ambele dăți de la ghișeu.
Accesul cel mai facil la Salina Turda se face cu mașina personală, căutând intrarea nouă, numită Durgău.
La salină există parcare privată, dar este destul de neîncăpătoare, așadar puteți să alegeți și parcările private, ceva mai improvizate, de pe terenurile din jur. Parcarea costă 5 lei/oră, dar problema nu este de preț cât mai degrabă de disponibilitatea locurilor în incinta complexului.
Având în vedere aglomerarea de la lifturile care asigură coborârea pe platoul minei, recomand o condiție fizică bună și la coborâre se poate opta pentru scările din capăt. Avantajul scărilor este că deși te consumă fizic, poți să admiri priveliștea în pauzele în care cobori și urci etajele de la suprafață spre mină, sau între mina principală și cea de la lac.
Salina oferă multe activități, de la activități recreativ sportive precum diferite jocuri fizice (ping-pong, mini golf) la activități relaxante. Printre cele mai populare se numără o tură cu roata sau 20 minute cu barca în lacul artificial din mina Terezia.
Salina Turda este în aprecierea mea, una dintre cele mai impresionante locații din România de unde poți să faci poze pentru rețelele de socializare. Pur și simplu iluminarea minei este impresionantă, iar formațiunile geologice sunt superbe fotografiate cu orice fel de cameră.