Ryanair schimbă regulile bagajelor de mână: trollerele pasagerilor fără priority boarding vor fi trimise la cală

UPDATE: Noua politică de bagaje de mână Ryanair valabilă pentru zboruri de la 1 Noiembrie 2018 o găsești aici.

Se spune că orice lucru bun are întotdeauna un sfârșit. Ryanair, deși urlă din toți plămânii că este o companie aeriană low-cost și ar vinde, probabil, dacă ar putea – și aerul consumat în avion – avea una dintre cele mai permisive politici și limite pentru bagajele de mână. Dar, cum spuneam, orice lucru bun are un sfârșit sau este modificat. Și irlandezii se pregătesc de o modificare semnificativă în ceea ce privește limitele bagajelor de mână pentru majoritatea pasagerilor, cu aplicare de la 1 noiembrie 2017.

O modificare previzibilă dacă citim știrile de peste vară când irlandezii apelau la respectarea politicii de mână

În vară compania aeriană a făcut apel către pasageri ca aceștia să respecte regulile – anume să nu aducă la bord bagaje supradimensionate, pentru că oricum în avion nu pot avea loc toate bagajele de mână, dacă toată lumea avea un troller. Ori irlandezii oricum permiteau un troller mic de mână + încă un bagaj cum ar fi o poșetă sau o geantă de laptop.

Se pare însă că irlandezii s-au supărat și vor modifica semnificativ politica bagajelor aduse la bord.

Doar pasagerii care achiziționează serviciul suplimentar priority boarding vor putea să își ia bagajele de mână de tip troller la bord

Astfel, pasagerii care vor achiziționa serviciul de priority boarding vor putea în continuare să se bucure de limitele generoase Ryanair și să urce la bordul avionului cu două bagaje de mână – unul de dimensiune maximă de 55cm x 40cm x 20cm și încă unul de 35cm x 20cm x 20cm.
Din păcate, pentru pasagerii care nu vor achiziționa serviciul de priority boarding, bagajul de mână, dacă este mare (înțelegem că de tip troller), le va fi trimis la cală, iar trierea se va face la poarta de îmbarcare, acolo unde vor fi două cozi – una pentru pasagerii cu priority boarding, și una pentru ceilalți.

Bagajul astfel va fi trimis la cală, urmând ca pasagerii să își recupereze bagajele de la banda de bagaje de pe aeroportul de destinație.

UPDATE: Această modificare va intra în vigoare doar de la 15 ianuarie 2018. Mai multe detalii aici.

În acest moment serviciul de priority boarding costă doar 5-6 EUR – funcție de momentul achiziției

În momentul achiziționării biletului de avion, acum, serviciul de îmbarcare prioritară costă doar 5 EUR sau 6 EUR înainte de check-in.

Oficial – compania spune că introduce această măsură pentru a preveni întârzieri ale aeronavelor și în fapt această nouă politică îi va costa bani.

Prețurile pentru bagajele de cală vor scădea și limita standard de greutate crește de la 15 la 20 kg

Pe lângă asta, prețurile pentru bagajele de cală vor scădea la 35 EUR/bagaj la 25 EUR și de asemenea va crește dimensiunea acceptată de la 15 la 20 kg. Atâta tot că trebuie să cumperi bagajul înainte de check-in, în momentul rezervării biletului de avion. După ce ai cumpărat biletul de avion, adăugarea unui bagaj te va costa mai mult.

Competitorii principali Ryanair în România astăzi au politici de bagaje destul de standard, după ce și Wizz Air a revenit asupra deciziei de a avea două tipuri de bagaje de mână și a le taxa pe cele ceva mai mari, începând din 29 octombrie 2017. Blue Air permite 10 kilograme bagaj de mână în dimensiune standard, la fel și TAROM.

 

4 comentarii la „Ryanair schimbă regulile bagajelor de mână: trollerele pasagerilor fără priority boarding vor fi trimise la cală

 • 7 septembrie 2017 la 1:07
  Permalink

  Sa inteleg ca nu ati zburat deloc cu Ryanair pana acum?
  Se facea si inainte, la poarta de imbarcare, trierea bagajelor. Se recupereaza de la banda de bagaje.
  Este o idee buna. Nu vei mai sta cu bagajul la picioare sau in poala, mai ales pe timp de iarna, cand se umple spatiul alocat bagafelor si de imbracamintea groasa!

  Răspunde
  • 7 septembrie 2017 la 19:57
   Permalink

   O singură dată, pe ruta Barcelona – Palma de Mallorca. Un zbor foarte scurt, am scris la vremea aceea opiniile mele aici.

   Din ce înțeleg eu, de acum, pasagerii fără priority boarding vor putea lua în un singur bagaj, în loc de două, cum era până acum. Și obligatoriu pasagerii care nu plătesc prioritatea vor avea bagajele mai mari de mână trimise la cală. Iar asta nu era înainte, deși știu că mai trimiteau din bagaje la cală când nu mai era loc în avion.

   Răspunde
 • 27 septembrie 2017 la 18:58
  Permalink

  Buna ziua. Bagajul de cala se plateste aparte sau este inclus in pretul biletului,deoarece am o rezerbare deja facuta pt data de 3 octombrie si nu am decit bagaj de mina platit prin achizitia de prioriboarding si nu stiu daca trebuie sa achit si bagajul de cala care este sub 20kg. Pe aplicatia lor nu poti plati ulterior rezrvarii un bagaj mai mic de 20kg ci doar unul mai mare de 20kg care are un pret exorbitant si ppe mine nu ma avantajeaza. Sau daca il platesc la aeroport cit m ar costa daca nu este inclus in pretul biletului deja platit. Ms

  Răspunde
  • 27 septembrie 2017 la 19:18
   Permalink

   Leonard, la fel ca la toate companiile low-cost, bagajul de cală nu este inclus în prețul biletului standard Ryanair. Pentru un bagaj de cală va trebui să îl cumperi accesând rezervarea de pe site-ul Ryanair și să îl plătești folosind cardul bancar. Se poate cumpăra și de la aeroport, dar nu ți-aș recomanda acest lucru pentru că taxele sunt foarte mari, depinde și în funcție de ruta pe care vei zbura. Așadar, cumpără acum bagajul de cală dacă ai nevoie de acesta și nu aștepta până să ajungi la aeroport.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *