Reguli pentru turiști în diferite țări arabe

Să mergi să vizitezi Emiratele Arabe Unite, Qatar, Indonezia, Malaezia, Iran, Irak, Pakistan şi, mai ales, Arabia Saudită, nu este acelaşi lucru cu a merge în Europa. Despre asta mi-am propus să-ţi vorbesc azi, despre reguli pe care trebuie să le ştii înainte de a ajunge în unele ţări musulmane, în ideea în care este de dorit să preîntâmpini problemele de orice fel.

Dacă nu ai mai fost până acum într-o țară musulmană, depinde unde vei ajunge – așteaptă-te ca o dată la câteva ore să fii trezit de rugăciunile care se vor auzi din moscheile din jurul locului unde vei fi cazat. O să vezi – sunt peste tot – cam ca bisericile din România – diferența este că acestea de câteva ori pe zi sau noapte – pun la boxe rugăciunile. Prima dată când am ajuns în Indonezia, în Jakarta – țara cu cei mai mulți musulmani din lume – m-am speriat la rugăciuni, credeam că altceva se aude de afară – nicidecum rugăciuni. După aceea ne-am obișnuit, foloseam dimineața devreme pe post de alarmă de trezire rugăciunea de dimineață. Din păcate, ne-am obișnuit, după vreo 4-5 zile când așteptam să fim treziți de rugăciuni – nu le-am auzit și aproape că aveam să pierdem un avion care ne purta într-un alt oraș.

Turist în Emiratele Arabe Unite

Cei mai mulţi aleg Dubai si Abu Dhabi pentru vacanţa în Emiratele Arabe Unite. Legile locale includ multe norme de care în practică nu se ţine cont. De exemplu, închirierea unei camere de hotel n-ar trebui să fie posibilă pentru un cuplu de necăsătoriţi, cu toate acestea, în mare majoritate, hotelurile închiriază camere fără a se arăta interesate de statutul celor doi. N-ar trebui ca un cuplu de necăsătoriţi să se ţină de mână, cu toate astea mulţi o fac şi nu-i aleargă poliţia. Vă sfătuiesc însă să nu vă certaţi în public cu partenerul, ăsta este un comportament pentru care aţi putea să ajungeţi la poliţie pentru a da explicaţii.

Apoi, referindu-mă strict la femei…

Tot legea spune că acestea n-ar trebui să poarte fuste mai scurte decât cele la nivelul genunchilor, haine mulate sau transparente, umerii descoperiţi sau decolteuri generoase. Asta nu înseamnă că n-am văzut femei care să contrazică normele legale prin ţinutele pe care le purtau. Şi nu puţine! Bine, dacă în 10 zile am văzut doar 3-4 femei în colanţi, femei îmbrăcate în mall-uri cu blugi slim fit şi maieuri am văzut cu zecile.

De regulă, oamenii merg în Dubai sau în Abu Dhabi să se distreze, dar dacă tu vrei să vizitezi şi vreo moschee, îţi recomand să pui în bagaj câteva eşarfe în culori neutre cu care să îţi acoperi capul când intri într-un astfel de loc. Abaya ţi se va oferi acolo, pentru că este obligatoriu să o îmbraci.

Poţi avea cei mai frumoşi sâni din lume, nu-i arăta pe plajă dacă nu vrei să ai probleme. Toplessul este interzis cu desăvârşire. Nu în ultimul rând, evită să faci gesturi care pot fi considerate de natură sexuală faţă de iubitul tău, nici măcar un sărut nu este permis, pupatul normal nu se ia în calcul :).

Cât despre bărbaţi…

Alcoolul

Consumi alcool, dar cu măsură şi doar în restaurante, baruri, cafenele etc. Asta în teorie, sau poate că ceea ce eu consider moderat, nu este similar cu ceea ce consideră alţii :). Nu vei putea cumpăra alcool din magazine pentru că nu se comercializează. Ca paranteză, există magazine speciale în care se vinde alcool, dar îți trebuie licență să poţi cumpăra. Au o autoritate care îți eliberează tipul ăsta de licență. Dacă ești rezident, faci o cerere, aduci un document care să confirme că angajatorul îți permite sa consumi alcool și gata, se rezolvă. De exemplu, șoferii de taxi nu au dreptul la licenţa asta. Tu ca turist poți sa cumperi de la magazinul de tipul ăsta doar dacă știi pe cineva cu licență sau poți sa aduci cu tine din duty free câte sticle vrei – nu ştiu dacă vei fi privit cu suspiciune dacă ai să cumperi 20 de sticle de vin, dar la 6 sigur, nu. Ai, de asemenea, posibilitatea de a cumpăra alcool de la restaurantul la care mănânci şi să duci cu tine sticla în cameră… Deci, achiziţionarea alcoolului nu este o problemă fără rezolvare.

Şi femeile…:)

Oricât de mult ţi-ar plăcea o femeie pe stradă, nu o aborda, nu o fotografia şi nu o înregistra împotriva voinţei sale, asta dacă nu vrei să ajungi pe la poliţie.

Dacă ești în căutarea unui hotel, vei găsi cu zecile oferte aici.

Vezi cele mai mici prețuri pentru bilete de avion spre Dubai (preturi de la 95 EUR)  / Vezi cele mai mici prețuri pentru bilete de avion spre Abu Dhabi

Oferte hotel în Dubai

 


Booking.com

Turist în Qatar

Încă de pe Aeroportul Internaţional Hamad vei realiza că altele sunt regulile în ţara în care ai ajuns. Oamenii aşteaptă pe rânduri să intre în Doha: femei cu femei, familiile separat, cetăţeni ai ţărilor membre Consiliului de Cooperare din Golf, de asemenea, separat, alte naţionalităţi, business class. Să vizitezi Doha este oarecum similar cu a vizita Dubai, în ceea ce priveşte regulile. Respecţi tradiţiile, ai un comportament adecvat şi decent atunci când eşti în public, păstrezi decenţă în ţinută, nu consumi alcool în alte locuri decât cele special amenajate, vei petrece o vacanţă frumoasă fără a avea probleme.

Oferte cazare în Qatar



Booking.com

Vezi aici oferte Bilete de avion București – Doha

Arabia Saudită

Dacă vrei neapărat să vizitezi Arabia Saudită este mai complicat. În primul rând, nu se acordă viză turistică. Pentru a vizita această ţară ai nevoie de un sponsor sau viza de pelerinaj, de hajj sau umrah. Bine, sunt situaţii în care se poate obţine viza de lucru, dar asta ţine de job. În fine, să zicem că vrei neaparat să vizitezi Riyadh sau Jeddah, cu toată bătaia de cap pe care ţi-o va da obţinerea vizei. Dacă eşti femeie va trebui să fii pregătită cu abaya, pentru că o vei îmbrăca zilnic peste hainele normale. În Riyadh și alte zone mai stricte trebuie sa-ți acoperi și capul cu eșarfă. În Jeddah nu, dar e bine sa o porţi tine, mie mi s-a întâmplat de vreo 3 ori să întâlnesc Muttawa şi să mi se spună să-mi acopăr capul cu văl. Muttawa, adică, poliţia religioasă. De fapt, numele oficial e HAIA (Committee of the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice/Comitetul pentru promovarea virtuții și prevenirea viciilor). De asemenea, ca femeie nu ai voie să ieşi în public cu un bărbat, dacă acesta nu-ţi este tată, frate sau soţ. Coleg, iubit? Exclus!

În Jeddah sunt plaje private unde poți sa stai in costum de baie, dar aici intră doar expaţii. Pentru a avea acces îţi este necesar permisul de rezidenţă (Iqama) şi plătești cam 150 – 200 de lei. Din câte ştiu, în Jeddah există mai multe plaje de acest fel, Sheraton, Silver Sands şi Fal, fiind 3 dintre acestea.

În ceea ce priveşte alcoolul, să nici nu te gândeşti! Asta dacă nu vrei să fii închis, consumul de alcool fiind strict interzis.

Similar se pune problema şi dacă vei vrea să vizitezi Iran, Irak sau Pakistan, deși despre Iran se spune că sunt cei mai primitori localnici.

Turist în Indonezia

Indonezia este țara din lume cu cea mai mare populație musulmană. Totuși, religia aici – chiar dacă face parte importantă din viața oamenilor – nu vine cu tradiții atât de stricte ca în Peninsula Arabă. Sigur, este recomandat să ai decență în îmbrăcăminte dacă ești în afara zonelor turistice – și chiar în Jakarta sau Yogyakarta nu ar fi recomandat pentru femei să poarte fuste scurte.

Bali, desigur – este un alt loc și nu ar trebui să îți faci probleme. În fapt, pe exotica insulă religia predominantă este chiar alta – hindusa – o religie care este total diferită de a musulmanilor.



Booking.com

Vezi cele mai mici prețuri pentru bilete de avion spre Bali

La fel de permisive sunt şi Malaezia şi Iordania.

Iordania
Iordania

În concluzie, să vizitezi ţări musulmane se poate dovedi cât se poate de interesant şi inedit, inclusiv prin prisma regulilor pe care va trebui să le respecţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *