Reguli pentru transportarea lichidelor în bagajul de mână
Potrivit unor reguli aplicate la nivel internațional în aviația civilă, la bordul aeronavelor nu pot fi aduse de către pasageri anumite obiecte, din motive ce țin strict de securitate. Aceste reguli nu sunt similare. Fiecare companie aviatică le poate stabili după cum consideră necesar. De astfel, aceste reguli diferă și de la o regiune la alta.
Ce lichide puteți să transportați cu avionul, în bagajul de mână
În principiu, puteți să transportați cosmetice lichide, medicamente și unele produse alimentare lichide.
În ceea ce privește produsele cosmetice pe care le puteți include în bagajul de mână, vă este permis să transportați: deodorante, uleiuri, parfumuri, lac de unghii și soluții de curăţat oja (doar cele care nu sunt inflamabile), uleiuri de masaj și lubrifianți, apă de gură, demachiante, tonere și loțiuni, produse pentru îngrijire corporală (șampon, balsam, gel de duș și săpun lichid), mascara și tuș pentru pleoape, spray de păr. Se impune următoarea mențiune: volumul recipientelor nu trebuie să depășească 100 ml.
Cum pe piață puteți găsi produse cosmetice ambalate și în recipiente mai mici de 100 ml, nu va fi dificil să respectați condițiile de transport impuse pentru acestea.
În ceea ce privește medicamentele lichide, se permite chiar și transportul unor recipiente mai mari de 100 ml, condiția fiind aceea de a fi însoțite de rețeta pe baza cărora au fost eliberate.
În final, produsele alimentare. În această categorie intră, spre exemplu, laptele, iaurtul, frișca și unele sosuri. Presupunând că ați plecat în călătorie cu un bebeluș, aveţi în vedere că vi se permite transportul unor cantități mai mari de 100 ml de lapte, lapte praf, apă sterilizată și alimente necesare micuţului pasager în timpul călătoriei.
Cum ambalați produsele lichide pe care le transportați în bagajul de mână
La modul general, pentru transportul lichidelor există câteva condiții: toate lichidele pe care le transportați trebui să fie puse într-o pungă de plastic, al cărei volum să nu fie mai mare de un litru; de asemenea, punga trebuie să fie transparentă și resigilabilă; și nu în ultimul rând, dimensiunile nu trebuie să depășească 20 cm x 20 cm.
O altă condiție este ca punga să se închidă complet și să poată fi introdusă în bagajul de mană, însă scanarea sa se realizează separat, la momentul respectiv fiind scoasă din bagaj. Probabil ați observat acest procedeu dacă ați mai călătorit cu avionul. Pe unele aeroporturi vă sunt oferite pungi pentru separarea acestor lichide, din păcate pe aeroporturile din România nu am văzut așa ceva.
Poate cu timpul mai mult aeroporturi vor oferi aceste pungi, nu în ideea de a le folosi acolo, ci în ideea de a obișnui călătorii să separe într-o pungă specială lichidele. Deși, la cum e fluxul de exemplu pe aeroportul Otopeni, cred că mai degrabă ar crește timpul de control.
Nu este o condiție să includeți și medicamentele într-o astfel de pungă, însă și acestea vor fi verificate la controlul de securitate din aeroportul de pe care vă îmbarcați. Similar se pune problema și la transportul hranei lichide pentru bebeluși.
Și dacă tot suntem la separea în pungi, o idee foarte bună este și separarea diverselor cabluri/electronice mici într-o astfel de pungă, pentru a nu le avea răsfirate în întreg bagajul.