Qatar Airways se împacă cu Airbus în disputa privind avioanele A350

Diferendul dintre Qatar Airways și Airbus a început să apară când compania qatareză a reclamat că avioanele sale Airbus A350 au diverse probleme privind suprafața exterioară a fuselajului avioanelor, în speță vopseaua care a crăpat și s-a decojit.

Din pozele care au circulat pe internet se pare că vopseaua avioanelor se decojea la suprafața exterioară, lăsând la vedere anumite elemente structurale.

Conform celor de la Airbus, care nu au negat această situație, aceste degradări ale vopselei nu au avut asociat un risc de siguranță pentru pasageri.

Autoritățile din Qatar au mers însă atât de departe încât au blocat flota la sol pentru aproape jumătate din avioanele A350 Qatar Airways iar compania aeriană a solicitat daune de 2 miliarde de dolari producătorului.

Astăzi, Qatar Airways împreună cu Airbus au anunțat că au ajuns la o înțelegere amiabilă și reciproc agreată, referitoare la disputa juridică privind degradarea suprafețelor și consemnarea la sol a aeronavelor A350.

Un proiect de reparații este în curs de desfășurare și ambele părți așteaptă cu interes ca aceste aeronave să fie readuse în stare de navigabilitate.

Detaliile acordului sunt confidențiale, iar părțile implicate vor încheia acum acțiunile legale.

Citește și  CEO-ul Qatar Airways, Akbar Al Baker, demisionează după 27 de ani în activitate

Acordul nu reprezintă o asumare a răspunderii a niciuneia dintre părți.

Acest acord va permite Qatar Airways și Airbus să meargă mai departe și să colaboreze împreună ca parteneri.

Cei de la Reuters menționează suplimentar comunicatelor faptul că cele 23 avioane Airbus A350 și 50 A321neo care erau comandate de Qatar Airways înaintea disputei vor avea comanda continuată.

Qatar Airways a fost de altfel clientul de lansare pentru avioanele Airbus A350.

În loc de concluzie, este de la sine înțeles că ambele companii așteptau de ceva timp să rezolve această situație. Realitatea curentă o demonstrează că nici Qatar Airways nu poate fără Airbus, iar pentru Airbus Qatar Airways este un client deosebit de important.

În plus, pentru o companie cu pretențiile Qatar Airways, asocierea cu niște avioane care aveau degradări vizibile ale suprafeței fuselajelor de la sine înțeles că este inacceptabil, chiar dacă problema ține de estetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *