Qatar Airways comandă 10 avioane Airbus A321LR cu autonomie extinsă

Compania aeriană Qatar Airways a anunțat astăzi că a trimis către Airbus o comandă pentru 10 aeronave de tip Airbus A321LR, versiunea cu o autonomie extinsă a aeronavei cele mai mari din familia A320.

Comanda nu este neapărat una nouă având în vedere că este o conversie de la o comandă existentă de aeronave A321neo în A321LR.

Inițial, Qatar Airways a lansat o comandă de 50 modele de aeronave A321neo. Astfel, din cele 50 aeronave comandate, cel puțin 10 vor fi cu autonomia extinsă.

Aeronava A321LR are o autonomie extinsă și ar putea permite companiei aeriene cu sediul în Doha să adauge zboruri noi către destinații îndepărtate unde nu se justifică trimiterea unei aeronave standard lung-curier, care au de regulă o capacitate mai mare de pasageri.

De asemenea, A321LR poate să aducă un plus de frecvențe pe rute care erau deja populare, așadar nu ar fi o mirare să mai vedem câte un A321LR pe la Budapesta sau alte destinații din Europa Centrală.

De altfel, ar putea fi și ca un răspuns la strategia de integrare a Flydubai și Emirates, având în vedere că Flydubai, o companie low-cost de altfel, are o mulțime de destinații din Rusia, spre care zboară cu aeronave Boeing 737.

Compania qatareză pe zborul București – Doha folosește un mix de aeronave din familia A320, este puțin probabil să vedem pe Otopeni astfel de aeronave.

Primele livrări de aeronave A321LR pentru Qatar Airways vor începe de anul viitor, așadar din această toamnă este posibil să se creioneze primele destinații.

Airbus A321LR în mod tradițional este configurat pentru o capacitate de 206 pasageri într-o configurație cu două clase de călătorie.

Față de versiunea A321neo, versiunea A321LR are și o greutate maximă de decolare sporită la 97 tone, față de cele 93.5 tone permise pentru A321neo. Versiunea Longer Range vine și cu ranforsări structurale pe aripă și permite adăugarea unui al treilea rezervor de combustibil în zona cargo.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *