Este interzis să faci poze în aeroport sau avion?

Mă întreba astăzi un prieten, dacă din ce știu eu, este interzis sau nu să faci poze în aeroporturi, că doar ce fusese atenționat de către personalul de la un aeroport românesc că nu are voie să facă poze.

El încerca să facă poze la check-in.

În ceea ce privește legalitatea realizării pozelor, suntem într-o zonă gri. În 2017 avem pe telefoanele mobile două camere foto, nu există practic persoană care să nu aibă un dispozitiv care să poată realiza poze. Plus, nu prea cred că există oameni care să fi fost la aeroport sau să fi călătorit cu avionul și să nu fi realizat măcar o poză din avion sau aeroport. Orice poză o fi asta.

Teoretic, cu siguranță se poate găsi o lege care să interzică fotografierea în aeroport și în avion.

Practic, este absurd ca orice personal care lucrează în aeroporturi sau în aviație să îți ceară să nu realizezi poze în aceste locuri. Desigur, este de evitat să fotografiezi diverși oameni, dar simpla fotografiere a unui avion, a interiorului unui avion sau similar e cam absurd să nu fie permis.

Așadar, lucrurile sunt gri.

Dar, desigur, este vorba de niște legi date pe vremea pe când fotografiile erau realizate pe filme Kodak, erau developate și costul fotografierii era mult mai mare, așadar nu prea aveai de ce să faci poze la altceva decât la tine în varii contexte.

Așadar, atâta timp cât nu sunteți prea ostentativi sau absurzi cu realizatul pozelor cred că e foarte relax să realizați poze în aeroport. Nu ar trebui să vă faceți griji.

Din experiența mea, probleme sunt în general în România și mai ales pe aeroporturi mici. Nu am fost niciodată atenționat în străinătate că aș face poze în avion, aeroport sau altele..

Totuși, atunci când sunteți atenționați, nu intrați într-o discuție de tipul „dar am voie să fac poze, că e spațiu public”, ci efectiv încetați să faceți poze. Că oricum în aeroport nu stați pe loc. Acceptați ce vi s-a spus, dacă intrați în contradictoriu cu reprezentații aeroportului sau a companiei aeriene cu siguranță nu vă ajută. Sau, poate puteți spune de ce vreți să faceți pozele. 🙂

2 comentarii la „Este interzis să faci poze în aeroport sau avion?

 • 21 iunie 2017 la 19:35
  Permalink

  Problema e veche si e destul de clara.

  In Romania controlul de securitat este facut de ofiteri antitero din cadrul SRI si ei interzic cu desavarsire fotografiatul in aeroport considerand ca este zona de frontiera si din ratiuni de securitate este mai bine asa. A fost acum cativa ani o situatie in care o persoana publica era sa fie arestata pe OTP pentru ca facea poze iar acea persoana a incercat „o discutie” si evident nu a mers.

  Concret nu exista lege in sensul asta dar exista regulamente interne.

  Romania e singura tara din Europa unde acest control este facut de SRI deci de oameni specializati in antiterorism, in restu tarilor este facut de firme de paza private de unde si „lejeritatea” in ce priveste securitatea pe acele aeroporturi.

  Acum cativa ani niste jurnalisti francezi daca nu gresesc au reusit sa urce la bordul unui avion cu o arma descompusa in bucati si asamblata in toaleta aeronavei, in alta situatie jurnalisti au reusit sa intre in zone interzise din aeroporturi. Lucruri de genul asta nu s-au intamplat in Romania.

  Sigur e discutabil daca un terorist inainte sa faca ceva se duce la aeroport si face poze dar asta e situatia.

  Eu personal am fost supus unui mini-interogatoriu SRI-jandarmerie pe OTP pentru ca asteptam pe cineva si stateam de vreo 2 ore si probabil paream suspect.

  In general in Romania e o problema cu fotografiatu indiferent de context fie angajati ai statului fac exces de zel fie suspiciunea ca vrei sa faci rau cuiva sa reclami ceva.

  P.S. Incearca la metrou sa vezi acolo :)))))))))

  Răspunde
  • 21 iunie 2017 la 20:38
   Permalink

   Mulțumesc pentru comentarii și detalii. Nu sunt sigur că regimul de control în afară la bagaje e mai strict. Ba chiar aș spune că mi s-a părut mereu mai light în RO. Desigur, exceptând SUA și UK.

   Da, am văzut la Metrou, deja paznicul venea după mine să mă alerge că nu am voie să fac poze – făceam poze la vestitele porți de acces în metrou care au înlocuit turnicheții.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *