Destinația săptămânii – Porto – Top Obiective turistice

Când spui Porto este puţin probabil să nu ţi se adune în minte informaţii care la o primă vedere se contrazic, dar care, în cele din urmă, formează un tot sublim – aroma vinului care poarta acelaşi nume, acorduri de fado, paradisul din peisajele oraşului, clădiri vechi şi noi într-un amestec ce te farmecă prin inedit şi frumuseţe, muzee, palate, grădini s.a.m.d. Interesant de ştiut că frumuseţea acestui giuvaer de pe malul râului Douro era preţuită încă de pe vremea fenicienilor care au numit oraşul „Cale” (frumos). Mult mai târziu, Centrul Istoric al oraşului a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Dacă Porto se află pe lista oraşelor pe care ai hotărât să le vizitezi în următoarea perioadă de timp şi vrei să călătoreşti cu avionul, ia în calcul procurarea biletelor pentru zbor cu mult mai devreme şi organizează-te asemenea altora care se bucură de multe vacanţe frumoase la preţuri care nu le lasă portofelele goale.

Aeroportul Porto
Aeroportul Porto

Trebuie să știi că acum nu există zboruri directe din România spre Porto, doar spre Lisabona, din București, zboruri oferite de companiile aeriene Blue Air, Wizz Air și TAP Portugal. Variantele de a ajunge spre Porto direct din România implică o escală, de regulă sunt variante ieftine atunci când combini două zboruri low-cost. O altă variantă foarte bună este dacă cumva îți planifici o ședere mai lungă prin Portugalia și atunci de pe aeroportul de sosire să închiriezi o mașină și să faci turul țării, din nord până în sud. Mașinile de închiriat sunt relativ ieftine în Portugalia, atenție doar cu plata parcărilor 🙂

Partea bună este că în Porto poți să găsești o varietate de hoteluri la prețuri foarte bune, nefiind principala poartă de intrare în țară, oamenii au tendința să stea mai puține zile aici decât în capitala Lisabona.

Revenind la subiectul pe care ţi-l propun azi, având în vedere că în Porto există mai multe puncte esențiale de interes şi nu pot scrie despre toate într-un singur articol, azi vei face cunoştinţă cu doar câteva dintre acestea.

Se do Porto (Catedrala Porto)

catedrala portoO vei găsi în cartierul Batalha, aproape de zidurile care protejau orașul cu mult timp în urmă. Exteriorul clădirii are aspectul unei cetăţi medievale cu creneluri. Arthitectura iniţială stabilită la momentul construcţiei, în secolul al XII-lea, a fost schimbată de-a lungul anilor, clădirea suferind numeroase reconstituiri în diferite stiluri. Cea mai mare parte a catedralei este in stil baroc, deşi structura fațadei și corpul bisericii sunt în stil romanic iar mânăstirea și capela funerară Joao Gordo sunt în stil gotic.

Ce îţi va plăcea în mod deosebit aici? Vei putea admira placile ceramice care decorează Catedrala. Acestea descriu scene inspirate de Cantecul lui Solomon şi cuceresc vizitatorii. Pe de altă parte, vei putea să vezi comoara catedralei, o colecție de obiecte religioase foarte preţioase expusă în Casa do Cabildo la care se ajunge prin mânăstire.

Palacio da Bolsa (Palatul Bursei)

palacio da bolsa

Clădirea Palacio da Bolsa este astăzi sediul Asociației Comerciale din Porto şi se află în centrul istoric al orașului. Istoria sa se întinde înapoi în timp până în anul 1842, momentul când a început construcţia sa pe ruinele unei mănăstiri franciscane distrusă într-un incendiu. Arhitectura clădirii propune în mod special stilul neoclasic.

În palat vei fi plăcut surprins de Sala Arabă decorată grandios cu arabescuri, sculpturi în lemn şi vitralii, toate de un bun gust desăvârşit, şi de Camera Naţiunilor în care vei putea admira o colecţie de steaguri ale ţărilor care au avut relaţii comerciale cu Porto. Te sfătuiesc să nu omiţi nici grădina palatului, deosebit de frumoasă.

Orarul de vizitare este de la 9 dimineața până la 18:30 din aprilie până în octombrie, iar din noiembrie până în martie de la 09 la 12:30 și de la 14:00 la 17:30. Biletele de intrare se pot cumpăra și online, prețul fiind de 8.50 EUR pentru adulți, 5 EUR pentru studenți și 3 EUR pentru copii. Mai multe informații pe site-ul oficial.

Quinta da Macieirinha (Muzeul Romantic)

Situat în proximitatea Grădinilor Palatului de Cristal, Muzeul Romantic îşi desfăşoară activitatea într-o clădire istorică şi le permite vizitatorilor să intre în atmosfera unor vremuri de multă vreme apuse. Te vei putea plimba printr-o sală de bal, vei putea să vezi cum arăta odinioară o cameră de biliard, o sală de mese sau o cameră de oaspeţi ş.a.m.d.

Este una dintre cele mai reprezentative muzee din Prto, deschis în 1972. Prin vizitarea acestui muzeu vei vedea cum au trăit aristocrații din secolul 19. Clădirea a aparținut lui Antonio Ferreira Pinto Basto și la un moment dat a fost și reședința Regului Charles Albert de Piedmont.
Clădirea a fost achiziționată de către municipalitatea Porto la mijlocul secolului 20.

Intrarea este gratuită pentru cei care au Porto Card. Orarul de vizitare este de Marți până sâmbătă de la orele 10 la 12:30 iar duminica de la ora 14:00 la 17:30 conform unor site-uri, dar Google spune că orarul ar fi în fiecare zi de la 10:00 la 17:30. În general, timpul de vizitare este de aproximativ 2 ore.

Librería Lello e Irmao (Librăria Lello & Irmao)

Situată în inima orașului Porto, lângă Turnul Clericilor, Lello & Irmao este considerată cea mai frumoasă librărie din Europa. Funcţioneză într-o clădire construită în stil neogotic cu accente Art Nouveau, în anul 1906. După restaurarea din 1995, librăria a fost transformată într-un centru cultural, fiindu-i adăugat un spaţiu în care poţi vizita galerii de artă şi unde, periodic, sunt organizate întâlniri literare. În interior, vei remarca multe detalii antice care construiesc o atmosferă în măsură să te transporte cu o sută de ani în urmă. Vitralii, decoraţiuni frumoase, lemn sculptat, pereţi pictaţi, scările roşii de inspiraţie Art Nouveau care leagă cele două etaje ale librăriei şi, nu în ultimul rând, mii de cărţi, formeză un tot spectaculos, motiv pentru care aici au fost filmate şi câteva scene pentru filmul Harry Potter.

Jardins do Palacio de Cristal (Grădinile Palatului de Cristal)

Pentru cele mai frumoase vederi asupra râului Duoro te sfătuiesc să mergi în Grădinile Palatului de Cristal, un parc în care vei putea vizita mai multe zone tematice: Grădina de Plante Aromatice, Grădina de Plante Medicinale, Grădina Sentimentelor, Grădina de Trandafiri. Să mergi în acest parc este o modalitate foarte bună de a te relaxa după un tur în forţă prin muzeele şi palatele oraşului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *