Platforme pentru rezervat și căutat hoteluri online pentru vacanțe și city-break-uri
Atunci când vine vorba de vacanțe de tip do-it-yourself sau de city-break-uri, de cele mai multe ori lumea își cumpără biletele de avion pe cont propriu și nu mai apelează la agenții tradiționale de turism.
Acest lucru poate reduce semnificativ costurile, mai ales dacă găsești bilete de avion ieftine și oferă opțiunea de a personaliza până în cele mai mici detalii călătoriile dar și necesită un pic de timp de planificare.
Astfel, dincolo de cumpărarea biletelor de avion, în mod evident, este de multe ori mai dificil să rezervi unitatea de cazare, tocmai pentru că dincolo de buget, trebuie să alegi și locația, numărul de stele și să te uiți peste review-urile și părerile altor oameni care au trecut pragul acelui hotel.
În acest lucru însă te pot ajuta o mulțime de platforme online care fie compară prețurile cazării, fie îți pun la dispoziție locații de cazare și te ajută să alegi cazarea pentru o vacanță sau city-break reușit.
Fără a avea pretenția de a le lista pe toate, am ales mai jos pentru tine variantele de platforme online pe care le folosesc eu sau cele pe care le recomand atunci când căutați o cazare într-una din vacanțele voastre, indiferent că vorbim de stat la mare sau de stat ca un locanic într-un orașel mic din Sudul Spaniei.
Booking.com este varianta cea mai populară în România și în Europa
În România, dar și în Europa, de departe cea mai populară platformă de rezervare hoteluri online este platforma oferită de Booking.com. Această platformă își face un contract separat cu fiecare hotel listat pe site și are o ofertă extrem de mare de unități de cazare în listă. Și asta fie că vorbim de hoteluri din centrul marilor capitale Europene sau de proprietăți din România, pe culoarul Rucăr-Bran.
La momentul redactării acestui articol erau peste 1.2 milioane de posibilități de cazare listate pe Booking.com. Așadar oferta este bogată.
Booking.com nu percepe taxe suplimentare față de cele afișate pe site, dar desigur că percepe un comision din suma pe care o plătești pentru cazare.
Plata cazării pe Booking.com se poate face de cele mai multe ori fie online, fie la proprietate. Booking.com nu taxează, dar transmite datele cardului de credit către unitatea de cazare, care poate să ia banii, fie în avans, fie la sosire sau check-out. Fiți siguri că verificați pe site când vi se iau banii.
Eu de regulă caut cazare în care plătesc atunci când ajung la proprietate.
Iar dacă ești cumva în Asia, merită să te uiți și peste Agoda.com, un site care aparține tot de grupul din care face parte și Booking, dar care până acum ceva ani era recunoscut pentru Asia.
De exemplu, am rezervat cu Agoda.com cazare în Indonezia și Singapore, dar pentru Thailanda am rezervat cu Booking, fie că a fost Phuket sau Bangkok.
Rezervă hoteluri pe Booking.com aici
Pe Momondo.ro/Hoteluri poți să compari ofertele a sute de site-uri de profil

Momondo nu este un site propriu zis de rezervări, în fapt este cunoscut ca un foarte bun site care compară prețurile pentru bilete de avion și oferă varianta cea mai convenabilă pentru zboruri.
Totuși, cum călătorul are nevoie și de cazare când pleacă în vacanțe, pe momondo.ro/hoteluri vei regăsi și o selecție uriașă de unități de cazare.
Trebuie doar să introduci locația, datele de cazare și desigur numărul de persoane iar site-ul îți va oferi acces la prețurile și disponibilitățile pentru zeci de unități de cazare.
Avantajul Momondo este că oferă și variante de cazare pe site-uri locale. Și, mi-a mai plăcut o chestie, poți să selectezi aria de căutare direct cu mouse-ul. Util mai ales atunci când nu cunoști orașul dar ai o idee despre zona în care vrei să stai.
Pot exista momente când poate nu site-ul cel mai mare din lume are cea mai bună ofertă, ci un alt site, sau poate prețul oferit de o altă platformă este mai bună. Pe Momondo vei găsi însă toate prețurile disponibile de la partenerii săi.
Caută cel mai bun preț și rezervă prin Momondo
Airbnb – Site-ul de unde poți rezerva direct de la localnici camere, apartamente sau case întregi
Airbnb este un site cum nu prea găsești cu ușurință altul. Este un fel de Uber pentru cazare, oferind localnicilor sau celor care au un apartament posibilitatea de a-l închiria în regim semi-hotelier.
Mai mult decât atât, poți să cauți atât apartamente complete cât și camere în apartamente, utile mai ales atunci când bugetul tău este foarte limitat și mai dorești și să interacționezi cu oameni.
Personal am folosit Airbnb în Mallorca și Kuala Lumpur iar experiența a fost bună. La fel am folosit și în Barcelona, dar experiența acolo a fost din păcate mai puțin plăcută, așadar probabil ține și de noroc.
Iată mai jos vederea pe care am avut-o din apartamentul cu un dormitor închiriat prin Airbnb la aproximativ 40 EUR/noapte. La etajul 56 se mai afla și o piscină.

Dezavantajul Airbnb.com este că întotdeauna îți ia banii în avans.
Totuși, pentru că ești prietenul T2T.ro, dacă te înscrii folosind acest link poți primi o reducere importantă (asta dacă nu se schimbă programul).
HotelsCombined este o altă platformă care oferă varietate
Platforma globală a celor de la HotelsCombined oferă din nou o varietate mare de oportunități de cazare. Este iarăși un site care agregă unitățile de cazare de pe mai multe platforme și îți oferă posibilitatea de a rezerva la cele mai mici prețuri.
Tu alegi platforma pe care rezervi în final cazarea.
Verifică aici cazare cu HotelsCombined
Pe lângă site-urile prezentate mai sunt, desigur, și alte platforme de căutat cazare sau rezervat camere de hotel, dar pe care le-am folosit mult mai puțin sau doar foarte vag știu informație despre ele. Ar fi vorba de platformele celor de la Amoma, Trivago, iar în România ar fi și Vola.ro, dar aceștia din urmă sunt mai degrabă pentru zboruri.
Desigur, după ce cumperi un bilet de avion, cam toate site-urile companiilor aeriene sau ale agențiilor online de turism vor încerca să te convingă să iei cazare prin ei. Companiile aeriene, de cele mai multe ori, lucrează cu Booking pentru a îți oferi o variante de cazare.