Plata cu cardul în străinătate sau când rezervi un bilet de avion – atenție la diferența de curs valutar

Până în urmă cu câțiva ani, atunci când rezervam un bilet de avion sau mă uitam după prețul unui hotel transformam prețul din euro sau altă monedă străină în lei folosind direct cursul BNR. Nu înțelegeam de ce atunci când îmi vine SMS-ul care îmi confirma tranzacția plăteam mai mult decât mă așteptam, nu cu mult, însă la tranzacții semnificative deja începea să se simtă.

Zilele trecute, de exemplu, voiam să rezerv niște bilete de avion la oferta foarte bună a celor de la Qatar Airways din București spre Phuket. Prețul pentru două bilete de avion era de aproximativ 800 EUR. Calculând la cursul BNR de astăzi, prețul ar fi fost de aproximativ 3652 lei, însă băncile, atunci când cumperi ceva într-o monedă străină, îți oferă propriul curs. De exemplu, deși cursul BNR de astăzi este de 4.56 lei, ING vinde euro la 4.62 lei, astfel că biletul de avion care crezi că ar costa 3652 lei practic te costă de pe card 3697 lei, adică o diferență în plus de vreo 45 lei, cam 10 EUR la o tranzacție de 800 EUR.

Sigur, nu există comisioane la plățile online cu cardul sau atunci când plătești într-o altă monedă, însă există această situație care costă legată de conversia valutară din moneda de referință asociată contului din care se face plata în moneda în care se decontează plata către comerciant.

Cel mai bine este să verificați cursul valutar la banca la care aveți emis cardul. Unele bănci sigur că practică un curs mai bun decât altele, însă nu există o regulă. Găsiți aici cursul actualizat pentru vânzare, curs la care se va face debitarea contului vostru în lei.

Acum, nu există prea mari diferențe între Mastercard și Visa, ambele sunt carduri de debit și/sau credit acceptate la nivel internațional. Este de preferat să aveți însă cardul embosat (numele și numărul cardului să stea în afară), de exemplu la unele companii de închiriere mașini sunt acceptate doar astfel de carduri.

O metodă prin care să eviți această conversie este să îți faci și un cont în euro sau dolari – și să îi atașezi un card. În acest fel nu plătești pentru conversia valutară. Personal nu mi-am făcut un astfel de cont până acum, dar iau în considerare. În general de menționat este că există comisioane la multe bănci pentru conturile în valută străină, așadar pentru a merita acest cont este bine să afli dacă comisioanele vor fi mai mici decât plățile tale.

Întotdeauna luați-vă o rezervă de cash în călătorii

Personal aplic o regulă simplă – jumătate din banii alocați unei excursii îi țin pe card – pentru plata hotelului, cumpărături în magazine de încredere (depinde de țara în care călătoresc) șamd iar jumătate – de regulă spus banii de cheltuială îi iau cash cu mine, dacă plec în Europa – sigur că în EUR, dacă plec în Asia – în multe locuri este de preferat dolarul – deși nu ar trebui să ai probleme nici cu euro.

Schimbul valutar mereu îl fac scoțând banii în lei de pe card și după aceea mergând la o casă de schimb valutar – este mai ieftin de obicei decât schimbând la bancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *