Opinie: Nu văd o problemă legată de închirierea unui avion de lux de Președinte pentru deplasări
Pe vremea Romavia, România avea un avion Boeing 707 configurat pentru deplasările Președintelui (sau Secretarului de Stat).
De asemenea, unul dintre cele două avioane Airbus A310 pe care le-a avut TAROM în flotă era folosit de către Președinție pentru deplasări externe în istoria ceva mai recentă.
În prezent, nu există niciun avion oficial al Statului Român pentru vizitele externe. Și asta fie că vorbim de Președinte, Guvern, Ministere, etc.
Zilele acestea se dezbate foarte mult datorită faptului că Președintele Klaus Iohannis a folosit pentru deplasarea în Japonia și din Singapore un avion închiriat.
Avionul este un Boeing 737 în configurație Business Jet.
Personal nu înțeleg așteptările unora.
Este absurd ca un Președinte de Stat (și nu suntem un stat oarecare) să călătorească într-o vizită externă atât de departe un zbor de linie (cu escală).
Mi se pare perfect justificată închirierea unui avion în configurația respectivă pentru o deplasare practic în colțul opus al lumii.
Cât despre motivele pentru care nu s-au folosit avioane TAROM..cred că ține și de specificul avioanelor. TAROM nu mai are avioane în configurație lung-curier sau care să asigure un anume confort unei delegații la nivel înalt.
Acum că avionul este prea luxos sau alte astfel de detalii..aceste aspecte țin și de disponibilitatea avioanelor din piață. Poate variante similare erau deja închiriate.
Personal nu aș avea nimic împotriva ideii de a avea și România un #Romania Force One. Așa cum, de exemplu, are Polonia:
On 14 November 2016 the Defense Ministry ordered two Gulfstream G550 VIP planes. On 31 March 2017 a deal with Boeing Company was signed to supply two Boeing Business Jet 2 and one Boeing 737-800 for the head of state and the government transport.
Intr-o anumita masura sunt de acord. Dar fi interesant sa vedem in cateva luni, cu ce ne-am ales din aceste vizite oficiale…. inafara ca cineva a facut turism.
Aaa… da… si sa nu uitam ca 16 din 26 de zboruri prezidentiale in ultimul an, au facut o oprire de realimentare pe aeroportul din Sibiu. Sau poate ca si-a uitat cineva paltonul pe-acasa…
E importantă menținerea relațiilor la nivel înalt. Diplomatic vorbind e o reușită și să faci o vizită în Japonia. Avem și să ne revanșăm după episodul din 2018.
Partea cu oprirea/plecarea/escala la Sibiu este ciudată rău și ar merita explicată mai degrabă decât călătoria cu aceste avioane.