Operatorii aerieni au început să țină la sol avioanele Boeing 737 din seria MAX

În urma accidentului de ieri al companiei aeriene Ethiopian Airlines mai multe companii aeriene sau state au decis reținerea la sol a acestor aeronave și reluarea zborurilor cu aceste aparate doar după ce vor ieși mai multe informații cu privire la cauza accidentului Ethiopian Airlines.

Suspiciunile sunt cu atât mai mari cu cât se vorbește mult despre cât de similar este acest accident cu cel al zborului JT610 al Lion Air de anul trecut care s-a prăbușit la scurt timp după decolare.

UPDATE: În 12.03 și Marea Britanie, Germania, Franța și Australia s-au alăturat țărilor care interzic de la survol Boeing 737 MAX 8 deasupra spațiului aerian. Acest lucru afectează varii companii aeriene, inclusiv Norwegian.
Aceeași măsură au luat-o astăzi și cei din Singapore și Malaezia.

Cea mai mare companie din Europa afectată de această măsură este Norwegian, care a anulat zborurile programate cu această aeronavă.
TUI a programat zborurile care trebuiau efectuate cu aeronave Boeing 737 MAX cu alte aeronave.
Turkish Airlines a fost nevoită să își recheme la baza din Istanbul avioanele care se aflau în mijlocul zborurilor.

În această dimineață Autoritatea Aeronautică din China a decis impunerea operatorilor aerieni să țină la sol aeronavele din seria MAX 8. Operatorii aerieni din China dețin peste 100 astfel de aeronave, practic mai bine de un sfert din flota globală de aeronave MAX 8.

Citește și  TAROM ar urma să primească două aeronave noi Boeing 737 MAX în 2025

De asemenea, operatorii aerieni Cayman Airlines și Ethiopian Airlines au decis suspendarea temporară a operării zborurilor cu aeronave MAX 8.

Ulterior și în Indonezia s-a decis reținerea la sol a aeronavelor din seria MAX 8. În Indonezia, pe lângă cei de la Lion Air, care au pierdut anul trecut un MAX 8 într-un accident soldat cu 190 decese, mai are și Garuda Indonesia un MAX în flotă.

În urmă cu puțin timp s-a confirmat că și Royal Air Maroc a luat aceeași decizie.

În acest timp, alți operatori aerieni precum Flydubai, Turkish Airlines, LOT Polish sau operatorii aerieni din SUA au declarat că vor continua operațiunile cu acest tip de avion.

Aeronava Boeing 737 MAX 8 Ethiopian Airlines care efectua cursa ET302 s-a prăbușit ieri la scurt timp după decolarea din Addis Adaba, într-un accident care oferă mai multe similaritudini cu accidentul Lion Air JT610, operat tot cu un Boeing 737 MAX.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *