Noul aeroport din Istanbul a fost inagurat: İstanbul Yeni Havalimanı (ISL) va deveni principalul aeroport din Turcia

Noul aeroport din Istanbul a fost astăzi inaugurat cu ocazia Zilei Naționale a Turciei și a trecerii la orarul de iarnă pentru zboruri. Pentru început doar câteva zboruri Turkish Airlines vor opera de pe acest aeroport, urmând ca în următoarele luni noul aeroport Istanbul să devină principalul aeroport din Turcia.

Actualul aeroport Istanbul Ataturk se va închide, iar codul de aeroport IST se va transfera către noul aeroport din Istanbul care astăzi are codul ISL.

Transferul echipamentelor din actualul aeroport Istanbul Ataturk spre noul aeroport este oficial planificat în ultima zi a anului 2018, rămâne de văzut dacă va exista capacitatea de a transfera operațiunile complet aici. Noul aeroport este la o distanță de 35 kilometri de vechiul Ataturk, în direcția nord vest.

İstanbul Yeni Havalimanı (ISL – Istanbul New Airport) a fost planificat pentru a deveni cel mai mare din lume, cu o capacitate de până la 150 milioane de pasageri anual. Ulterior, există spațiu pentru extinderea capacității aeroportului până la 200 milioane de pasageri anual.

Pentru început, doar 5 zboruri Turkish Airlines vor opera de pe acest aeroport. Este vorba despre zborurile spre Ankara, Antalya, Baku, Ercan și İzmir.

Aeroportul a fost inaugurat cu două piste, urmând ca în următoarele două faze ale construcției să se mai adauge încă patru piste, astfel că aeroportul va avea până la 6 piste operaționale la capacitatea sa maximă proiectată a se atinge în 2030, când aeroportul va avea patru terminale.

Citește și  Noul Aeroport din Istanbul cotat la 5 Stele Skytrax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *