Motivul pentru care și eu stau la coada formată înainte de îmbarcarea în avion
De multe ori, atunci când aud imprimanta matriceală de la poarta de îmbarcare, mă alătur cozii care probabil că deja s-a format pentru îmbarcare. Și simt cum unii se uită la mine, ușor dezamăgiți, dar superior, că mă așez la coadă și nu aștept ultimul moment pentru îmbarcare. Să intru cool, direct în avion.
Totuși, nu fac asta întotdeauna și mereu am o explicație foarte simplă pentru motivul pentru care mă bag în marea coadă care încurcă lumea deseori prin terminal.
Există mulți oameni care râd superior de oamenii care se așează la coadă înainte de a începe îmbarcarea efectivă.
Preconcepția că doar românii ar sta la coadă înainte de îmbarcare
Mai e și o preconcepție că doar românii ar face asta. Am auzit de nenumărate ori gluma că atunci când vezi o coadă mare la îmbarcare într-un aeroport din Europa, sigur ar fi vorba de un zbor spre România. Greșit. Peste tot în lumea asta oamenii stau la coadă la îmbarcare.
Există poate o predispoziție în România, dar acest lucru ține mai mult de modul în care călătorim – cu multe bagaje.
Ah, bagajele.
Explicația foarte simplă este dată de bagajele de mână.
Nu există spațiu într-un avion cu 180 locuri pentru 180 trolere
Într-un avion de 180 locuri, dacă toată lumea ar avea trollere, ar putea să intre aproximativ 70-80 trolere de dimensiuni standard. După cum bine știți, pe zborurile din afară spre România sau din România spre Europa avem o predispoziție de a lua cu noi mai mult decât e necesar. Să avem 1-2 kilograme în plus, să mergem la risc cu un bagaj mai mare decât ar fi acceptat. Și de cele mai multe ori este acceptat.
Totuși, asta înseamnă că nu este întotdeauna loc pentru toată lumea.
Ceea ce mă duce la motivul real – de ce stau la coada la îmbarcare cu ceva timp înainte să înceapă îmbarcarea: siguranța de a prinde un loc pentru bagajul de mână în avion.
Dacă bagajul de mână nu are loc în cabină, va fi trimis la cală
Da, ca pasager ai dreptul la un bagaj de mână, în avion (oriunde o avea loc), dar dacă nu are loc bagajul de mână în avion, acesta va fi pus în cala avionului. Peste celelalte bagaje de cală, și îl vei prelua de la aeroportul de sosire.
Inutil de spus că asta adaugă la timpul de călătorie, inutil de spus că în general în bagajul de mână iei tocmai lucrurile pe care nu vrei să riști să fie sparte, furate sau pierdute.
Și atunci, de fiecare dată când am troler de mână și îmbarcarea se face la burduf, mă vei găsi pe la mijlocul cozii.
Pentru că în ceea ce privește locul pentru bagajul de mână în avion e mereu vorba de primul venit – primul servit. Dacă pentru scaune ai locul înscripționat și acela este locul tău, ei bine, bagajul de mână nu are nicio garanție. Asta pentru că am auzit oameni care credeau că locul de bagaje deasupra scaunului ar fi rezervat pentru ei. Greșit.
Și dacă la îmbarcare cineva va râde pe sub mustață superior de mine, doar pentru că stau la coadă, la fel voi râde și eu – atunci când persoana respectivă nu va avea loc pentru bagajul de mână în avion și se va contra cu însoțitorii de zbor că e dreptul său să aibă bagajul de mână în avion. O fi, dar primul venit, primul servit.
Discutabil..pe un zbor de wizz, probabil stiau ca avionul e full, indiferent al catelea pasager erai, daca aveai bagaj de mana maricel, ti-l punea din start la cala, chiar daca erai printre primii din rand.