Aeroportul Satu Mare primeste o finantare de 66 milioane lei pentru modernizare

Anul trecut s-au anuntat o serie de aeroporturi din tara care urmau sa primeasca finantari importante pentru modernizarea operatiunilor, in momentul respectiv situatia pentru Aeroportul Satu Mare nefiind foarte clara.

Saptamana aceasta, intr-un cadru festiv, la Consiliul Judetean Satu Mare s-a semnat in prezenta Ministrului Fondurilor Europene – Cristian Nica, contractul de finantare a modernizarii Aeroportului Satu Mare.

Contractul de finantare este intitulat Reabilitarea si modernizarea suprefetelor de miscare si extindere a aerogarii Aeroportului Satu Mare si este in valoare de 66 081 998,40 lei, anunta Aeroportul Satu Mare.

Planurile pentru modernizarea aeroportului din Satu Mare sunt destul de vechi si site-ul spune ca acesta era unul dintre obiectivele anului 2013. Din pacate nu s-a anuntat cand se va moderniza aeroportul si in ce perioada vor fi efectuate lucrarile dar un articol in ziarul local Informatia Zilei precizeaza ca lucrarile deja ar fi inceput, cu sustinerea Consiliului Judetean Satu Mare iar de acum fondurile contractului deja ar fi la dispozitia beneficiarilor.

Printre lucrarile anuntate in cadrul proiectului se numara refacerea pistei cu dale de beton si asternerea unui strat subtire de covor asfaltic, refacerea cailor de rulare si de parcare precum si modernizarea sistemului de balizaj de la certificarea CAT I la CAT II.
Pista Aeroportului Satu Mare se numara printre cele mai lungi din Romania, avand 2500 metri.

Pe langa refacerea infrastructurii care deserveste aeronavele, aeroportul va avea si un terminal modernizat care astfel va permite o procesare cu 82% mai mare a numarului de pasageri, astfel aeroportul avand o capacitate de 200 pasageri/ora.

Aeroportul din orasul de nord vest al tarii este un aeroport cu o indelungata traditie, pentru scurta perioada in jurul anilor 1995 TAROM operand de aici si zboruri internationale, chiar si catre Statele Unite.

In acest moment singura companie aeriana care ofera zboruri regulate de pasageri este TAROM, cu 6 zboruri pe saptamana spre Bucuresti. Cel mai apropiat aeroport deservit de catre companii low-cost este Aeroportul din Cluj Napoca, cu toate acestea aeroportul din Satu Mare este foarte bine pozitionat in partea de nord-vest a tarii, astfel putand oferi o serie de oportunitati pentru aceste companii, se stie ca multi satmareni sunt plecati din tara.

O scurta perioada de timp, Blue Air a oferit zboruri din Satu Mare, aceste zboruri venind de la Bacau si avand un mic stop in Satu Mare pentru a prelua pasageri.

Cum va arata Aeroportul Satu Mare dupa modernizare

aeroport sm3

aeroport sm2

aeroport satumare

aeroport_sm

Aterizarea in Satu Mare vazuta dintr-un ATR 42-500 TAROM:

Sursa poze si articol: Comunicat Aeroportul Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *