Litoralul Romanesc – cu bune si rele

Nu am fost la mare in Romania de vreo 20 de ani. Si am doar 26 ani. Ultima data cand am fost, era cu parintii mei, inainte de a incepe chiar scoala. Nu am multe amintiri de atunci, insa stiu ca mi-a placut, la venirea acasa am spus parintilor ca ma pun sa strang bani ca si in anul urmator sa mergem. Ei, pusculita s-a spart mai repede si am reajuns la mare in Romania doar dupa 20 de ani, dupa ce am vazut si cateva alte tari sau plaje.

Am plecat la mare in Romania fara mari asteptari. Am rezervat pentru 3 nopti un hotel in Jupiter la aproximativ 450 lei, de doua stele. Nu aveam nici de la hotel mari asteptari – asadar am considerat ca pana la urma daca prindem cateva zile de plaja, in orice conditii, va fi bine. Si a fost cat de cat bine, am descoperit atat multe parti bune (surprinzatoare) cat si ni s-au reconfirmat anumite pareri pe care le aveam de acasa. Insa un lucru e sigur – litoralul nostru chiar nu e atat de urat precum se prezinta in diferite reportaje la televizor, unde mai vezi ca in hoteluri se descopera gandaci si alte cele. Bine, am stat la un singur hotel – insa imaginea de la televizor sau cea data din tot felul de reportaje scrise este mult diferita fata de ce am gasit cu adevarat la mare, in Romania.

Plecarea am facut-o din București, dimineața devreme, de la Gara de Nord. La 8 20 pe peronul 14 plecam cu trenul spre Mangalia, și am luat bilet până la Neptun, de vreme ce până la Jupiter nu era gară și oricum distanța era foarte mică. Biletul de tren, dus întors, cumpărat online cu vreo săptămână înainte de plecare a costat cam 120 lei iar timpul parcurs până la Neptun de aproximativ 4 ore. După 2 ore deja eram în Constanța, însă de la Constanța am stat mers foarte încet și la fel și în gara din Constanța am stat foarte mult (s-a schimbat locomotiva, la întoarcere s-au adăugat niște vagoane, șamd). Trenul este destul de decent, v-am spus, până la Constanța a fost foarte rapid. În vagoane este aer condiționat, este comod (nu e de tip săgeata – cel puțin cel cu care am fost eu) și există și prize pentru laptop sau telefoane mobile, scaunele sunt decente și există și măsuțe + vagon restaurant. Datorită timpului mare de parcurs de la Neptun și până la Constanșa, mă gândeam că o variantă ar fi ca până la Constanța să mergi cu trenul și de acolo, spre stațiuni, să mergi cu microbuze. Dar cred că ar fi incomod.

Cazare la Hotel Cometa – Jupiter

Am tot căutat cazare la mare, de fapt în mare parte am mers în Jupiter și pentru că am găsit cazare ieftină și cu rating mare pe booking. Așadar, ne-am cazat la Hotel Cometa. A venit ca o mănușă și faptul că Jupiter este recunoscut ca o stațiune liniștită și e și aproape de Neptun, unde am mâncat de câteva ori și am închiriat șezlonguri la 10 lei (e drept, în Neptun, la plaja Blue Beach).

Să vă spun de cazare – deși a fost undeva la 150 lei pe noapte camera dublă, hotelul de două stele Cometa s-a prezentat surprinzător de bine. Camera curată, balcon, mai bine de exemplu decât Tune Hotels Pasar Baru din Jakarta, la preț similar. De asemenea, vederea la mare era superbă, am stat într-un colț spre stradă, dar tot se vedea foarte mișto.

panorama-de-pe-hotel-cometa
Panorama de pe hotel cometa, de la o camera spre strada. De la camera se vad hotelurile Meteor (cu albastru) si hotel Capitol (cu verde), ambele de 3 stele

Am găsit de fapt doar două chestii nasoale – în spatele chiuvetei era un pahar spart, neobservat, chiar dacă era lângă coșul de gunoi. A rămas așa de la ultimii cazați și până la plecarea noastră. Deși un avantaj, camera de bagaje pe care am folosit-o la plecare (check-out la 11:00 și tren doar la 18:00), nu era prea sigură, nu se etichetau bagajele și turiștii aveau acces aproape liber la ea (era liftiera care se ocupa de această cameră). În rest, de reproșat chiar nu am ce reproșa acestui hotel. A fost mult peste așteptări.

Hotelul are intrarea comună cu hotelul Meteor, de fapt la intrare recepția pentru cometa este în partea stângă iar în dreapta recepția pentru Meteor. La intrare, caseta luminoasă semnalizează unitatea de cazare ca fiind Hotel Cometa-Meteor. Este oricum evidentă intenția hotelului de a caza majoritatea turiștilor la 3 stele, semnele către hotelul de 3 stele fiind mai vizibile decât spre Cometa. Oricum, cred că condițiile sunt comparabile, de exemplu la Cometa pe balcon erau două scaune de plastic, la Meteor erau în schimb două scaune ceva mai faine plus o mică măsuță. Tot felul de detalii. La ambele hoteluri nu toate camerele aveau aer condiționat, cât am stat însă noi – nu am simțit lipsa, deși ziua era cât de cât cald afară.

Micul dejun nu este inclus, și am înțeles că dacă vrei mic dejun primești câte un voucher prin care poți să cumperi de la niște restaurante din zonă. Așadar, aș zice să nu vă luați cazarea cu tot cu mic dejun, că oricum nu veți mânca la hotel. Iar de exemplu, pe terasa Curacao, am mâncat și nu mi-a plăcut prea mult (vezi mai jos de ce).

Pe lângă hotelul Cometa mai există hotelul Olimpic – Atlas, hotel Capitol iar mai sus un pic lanțul de la Cap Aurora – Hotel Opal (clădire comună cu Hotel Topaz și California – 3, 2, 4 stele). Hotelul Capitol este cel mai aproape de mare (chiar dacă și Cometa e, Capitol are o vizibilitate mai bună, însă nu toate camerele sunt cu vedere la mare).

La plajă și la masă

La Plajă în Jupiter și Neptun

Ei bine, cred că e cel mai interesant capitol. Fiind cazați la Jupiter aveam de ales să mergem la plajă pe plaja stațiunii sau spre Neptun-Olimp. Am stat la ambele, cred că ne-a plăcut până la urmă mai mult în Jupiter. Și, paradoxal, la zona de cearșaf și nu la zonele cu șezlonguri închiriate.

Marea a fost extraordinar de frumoasă, mai frumoasă decât în zona Lisabonei sau chiar mai frumoasă decât în BaliIndonezia, o insulă extrem de cunoscută la nivel mondial ca destinație turistică de top. Nu îmi venea să cred ce limpede și frumoasă era apa.

Am stat așa: în fiecare zi la plajă la zona de cearșaf de lângă restaurantul Delfinul, pe plaja Jupiter, unde ni s-a părut apa cea mai mișto. Nu era plin de pietre, nisipul era fin iar valurile nu atât de mari precum am găsit în Neptun. În Neptun am închiriat într-o zi un șezlong la Blue Beach (doar 10 lei/șezlongul), am stat câteva ore bune aici, dar valurile erau foarte mari. În general, șezlongurile pe alte plaje însă se închiriau cu 20 lei. Și unde mai pui că la Blue Beach mai primeai și o băutură gratis dacă închiriai (am primit bere Argus – o bere ieftină probabil luată dintr-un hipermarket).

În rest, am mai stat tot la plaja Jupiter, unde am închiriat în ultima zi (luni) șezlonguri la 20 lei. Am rămas destul de dezamăgiți pentru că se promitea la fiecare șezlong câte o măsuță însă în realitate am avut o măsuță (50×50 cm) în comun cu alte două șezlonguri. La fel și umbrela! Cred că totuși e mai convenabil să îți cumperi o saltea mare gonflabilă și o umbrelă și să te pui la zona cearșaf decât să închiriezi șezlonguri dedicate.

La terase, în două zile diferite au încercat să mă păcălească, fie uitând să ofere rest, fie spunând că produsele sunt mai scumpe decât scria pe etichetă (sîc!). La o terasă, barmanul mi-a servit berea cu scrum de țigară și spunea că paharul doar pe dinafară este murdar. L-am crezut pe cuvânt, am făcut o greșeleaă, am aruncat ulterior berea când am văzut că este scrum și în bere.
Cam asta este experiența negativă. Plus o grămadă de cocalari, dar hai să zicem că îi tolerezi pe aceștia, că te-ai obișnuit cu ei în țară. Oricum, aproape toată lumea arunca mucurile de țigară pe jos, pe nisip, deși era super simplu să arunci într-un pahar de bere improvizat. M-a mai amuzat că la coșurile de gunoi, gunoierii luau cu mâna resturile ca să nu cumva să utilizeze sacul. Cred că același sac era ținut zile în șir și golit cu mâna. Păcat, nu am văzut nicăieri așa ceva, mi s-a părut dezgustător ca un gunoier să ia resturile de șaorma și știuleții de porumb cu mâna din coșul de gunoi.

Unde am mâncat?

În Jupiter nu erau foarte multe locuri de mâncat și era plin de autoserviri (împinge tava). Am mâncat la următoarele locații:

  • Terasa Barina Activ, din fața hotelului Cometa. Am mâncat de două ori aici, când am venit și înainte de a pleca. Mâncarea este gustoasă și foarte ieftină. Ce am luat aici: ciorbă de văcuță, gordon bleu, midii și frigărui de pui. A fost foarte bine făcută mâncarea.
  • Terasa Curacao, cum mergi spre Plaja Jupiter. Am mâncat aici midii pane și pizza. Midiile gustoase, pizza nu mi-a plăcut cum a arătat. Servirea nu a fost cine știe ce, plus că în momentul în care s-a pus o mică ploaie clienții trebuiau să roage personalul să desfacă umbrelele de la terasă.
  • Paradisul Pescarilor – un restaurant pe plaja Jupiter. Extraordinară mâncarea, un pic mai scumpă, însă merită. Am luat aici și micul dejun, am mâncat un biban extraordinar și am luat și un mix de pește (hamsii, guvide, calamar și încă vreo două tipuri de pește + un sos criminal). Am mâncat de trei ori consecutiv aici.
  • Terasa Margaritas – un loc extrem de frumos, cu specific mexican. Mancare foarte buna, putintel mai scumpa decat in locurile anterioare unde am mâncat. Am luat un rodeo burrito și a fost nemaiponemit. Ce nu mi-a plăcut, servirea extraordinar de înceată. Am primit meniurile la aproape 10 minute de când ne-am așezat la masă și mâncarea a venit doar după ce am ajuns la jumătate cu cea de-a doua bere comandată. Așa o servire înceată rar mi-a fost să văd, și unde mai pui că la un moment dat începuse să se golească terasa – însă ospătarele stăteau înăuntru și se distrau. Păcat de mâncare și de felul în care este decorat locul!
    Puteți vedea poze pe pagina lor de Facebook.
  • Restaurant Delfinul, pe plajă, în Jupiter. Nu prea aveau clienți, însă mâncarea a fost destul de bună și foarte ieftină. Am luat micul dejun aici de două ori, omletă și un platou cu de toate – brânzeturi, cașcaval, roșii, salam.

Pe lângă restaurante și terase, am mai încercat și Gogoșica Fițoșica  – foarte bună, am luat porumb fiert, șamd. În principiu, prețurile în Neptun – Jupiter erau mai mici sau comparabile cu terasele din București. De asemenea, existau numeroase autoserviri și supermarketuri, însă prețurile din supermarket erau evident mult mai mari decât ar fi trebuit să fie (un Heineken – 5 lei, în București la supermarket e între 3 și 4 lei, maxim).

Una peste alta, cu toate micile neajunsuri, ne-am simțit bine pe litoralul românesc, în cele 4 zile în care am stat. Condițiile de cazare OK, în general mâncarea bună și foarte bună. Mai este de lucrat un pic la curățenia plajelor și la caracterul oamenilor, dar ultima nu se poate schimba de pe o zi pe alta – și asta e sursa majorității problemelor.
Marea Neagră este extraordinar de frumoasă, păcat că nu reușim să o promovăm mult mai bine, astfel încât să fie o destinație turistică la nivel european. Mă uit la bulgari, care sunt cu plajele doar la câteva zeci de kilometri mai jos, și aterizează tonele de avioane pline cu nordici și ruși la ei. Noi nu reușim. De altfel, e păcat, pentru că la Constanța avem și aeroport, și gară (se ajunge relativ repede din București) însă ne ținem marea doar pentru noi. Iar românii se satură deseori de români, și se observă asta în avalanșa celor care aleg să își petreacă vacanța la mare în Bulgaria, Grecia sau Turcia. Păcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *