Kuala Lumpur – Transport si Cazare
Inițial, singurul motiv pentru care am rezervat biletele de avion spre Kuala Lumpur a fost că era foarte bună oferta și știam că KL este raiul celor care doresc să ajungă oriunde în Asia de Sud-Est, grație prețurilor extrem de bune practicate de Air Asia. Cealaltă opțiune era Singapore, era însă prea în sud de destinațiile noastre țintite și…plus de asta, am mai fost în Singapore. Nu știu cum, din planificare am ajuns să stăm 5 nopți în Kuala Lumpur iar când ne-am dat seama, am zis că probabil va fi prea mult și că vom lenevi pe acolo atât la sosire cât și la întoarecere. Însă capitala Malaeziei ne-a depășit total așteptările, chiar am avut ce face în cele cinci zice iar localnicii de acolo i-am luat ca fiind incredibil de primitori și cu o engleză impecabilă.
Am ajuns de la București după un drum lung de mai bine de 26 ore, dacă luăm în calcul și timpul petrecut la escală și cel în care am ajuns la aeroportul din Otopeni. Spre norocul nostru, am avut ocazia să dormim un pic pe zborul Londra – Kuala Lumpur, grație unui foarte confortabil avion din flota British Airways. În Londra ne-am fericit cu o escală de vreo 10 ore care ne-a permis și să vizităm un picuț din centrul orașului. Vremea a fost destul de bună, așadar chiar am fost în regulă cu escala lungă, singura chestie e că automat am ajuns mai obosiți.
Transfer de la aeroport la oraș cu Uber
Știam încă de acasă că poți să călătorești la un tarif fix cu Uber de la aeroport în orice loc din oraș, așadar din prima am deschis aplicația Uber. Din păcate, Vodafone la costurile sale de roaming/zi a taxat aproape cât jumătate din cursă această comandă, așadar mai bine căutam un wireless, cum am făcut la întoarcere. Oricum, mai bine decât cu taxi-ul, am zis – având în vedere că aeroportul din Kuala Lumpur se află la vreo 60 kilometri de oraș. Iar după 26 ore pe drum, trenul, metroul sau orice altceva care înseamnă transport în comun nu reprezintă o alternativă. Mi-a plăcut aplicația Uber că m-a pus să aleg atât etajul, poarta de ieșire din aeroport cât și numerotarea coloanelor de pe aeroport, astfel încât am știut exact, într-un oraș nou – pe un alt continent, unde va veni șoferul. Șofer care mă aștepta deja și mi-a dat un SMS cu unde se află. Un semn prietenos cu mâna – el e!
Inițial am crezut că engleza impecabilă a șoferului de Uber este o excepție, ulterior am aflat că mai toți șoferii de Uber și cam toți malaezienii vorbesc o engleză curată și varianta politicoasă. Cu Ashraf pe drumul de mai bine de o oră până la cazare am avut ocazia să vorbim multe. Literalmente, era atât un om care putea fi liniștit pe lângă șofer și ghid în Kuala Lumpur dar și omul perfect să stai la un pahar de vorbă. Emigrat din India în Kuala Lumpur, căsătorit cu o localnică – dar nu înainte de a se converti la islam – cu doi copii cărora deja le-a dat atât sfaturile cu ce ar urma să facă în viață.
Și cam toți șoferii de Uber cu care am călătorit în Malaezia erau extrem de vorbăreți, dacă deschideai tu subiectul. Majoritatea întrebau – Where you are, sir? le răspundeam că din România, primind de fiecare dată, fără excepție un răspuns Aaaaa.. Ce o însemna? La penultima cursă l-am întrebat pe un șofer. Nu însemna nimic, la fel ar fi răspuns și dacă spuneam Spania, Italia sau America. 🙂 Eu deja credeam că știu despre țara noastră una alta, cum taximetristul din Bangkok știa de Ghiorghi Hagi.
Dacă nu ai încă cont în Uber, poți să îți faci și tu aici. Dacă te înregistrezi în link-ul de pe site-ul meu, vei avea prima călătorie gratuită (cred că doar în România și în limita a 20 lei) iar eu voi primi la fel o călătorie gratuită. În Malaezia sunt super ieftine călătoriile și pentru două persoane, de la aeroport, e chiar mult mai ieftin decât cu trenul, care te duce la gară!
În oraș ne-am plimbat de fiecare dată cu Uber și a fost mai mult decât OK. De aceea nici nu am experimentat (din păcate) monorail-ul și o singură dată spre Batu Caves ne-am dus cu trenul regional.
Variante multiple de cazare – atât cu Airbnb cât și cu Booking. Și la prețuri decente.
La primul hop în Kuala Lumpur am ales să ne cazăm prin Airbnb deși diferența față de un hotel este că plătești pe loc la rezervare și trebuie să rezervi din timp ca să prinzi cele mai bune apartamente. Ne-am cazat pentru trei nopți în complexul Regalia, în acest apartament de la etajul 21. Panorama asupra orașului era extraordinară.
Și asta nu era tot. Complexul de apartamente avea 37 etaje iar la ultimul etaj era o piscină infinity alături de un restaurant cu prețuri mari pentru Kuala Lumpur dar cu o mâncare senzațională.
La revenirea pentru ultimele două zile în Kuala Lumpur ne-am cazat la un hotel de 5 stele tot din aceeași zonă cu Regalia. San Seri Pacific se numea iar hotelul în trecut a aparținut de lanțul Pan Pacific. La vremea lui, hotelul cu siguranță a fost luxos însă astăzi se vedea că nu a fost renovat de cel puțin 10 ani, probabil și de aceea prețul destul de mic plătit pentru atâtea stele. Am stat de data aceasta la etajul 23 dar nu mai aveam vedere spre Turnurile Petronas.