Obiective turistice de vizitat în Iordania: Amman, Petra, Wadi Rum și Marea Moartă

Am vizitat Iordania în 2017 și am fost încântată de tot ce ceea ce oferă această minune din deșert. Am găsit că în Iordania poți vizita de la locuri biblice și vestigii antice, până la locuri a căror frumusețe îți taie respirația. Mi-am delectat papilele gustative cu mâncare bună și ieftină, am fost în deșert și am dormit în cort cu beduinii la niște temperaturi atât de mici încât nu mă gândeam că nu o să îngheț până dimineața. Iordania mi-a oferit o experiență minunată și, dincolo de toate, am realizat că în țara asta trăiesc oameni calzi și primitori.

Doar vizitând Iordania vei putea să înțelegi de ce se spune că este una dintre perlele turistice pe care le deține Orientul Mijlociu.

Ideea de a scrie articolul mi-a fost dată de un prieten care mi-a cerut câteva sfaturi în legătură cu vacanța pe care și-a programat-o în septembrie în Iordania. În contextul respectiv i-am recomandat să viziteze și câteva obiective turistice. Același lucru am să-l fac acum și pentru voi.

Să incepem cu Amman…

Cu 2 ani mai înainte de a vizita Iordania am fost în Arabia Saudită (nu turist, nici n-aș fi putut), am rămas cumva setată pe ideea că între țările musulmane, excepție Emiratele Arabe, n-ar prea exista diferențe majore. Aveam să-mi dau seama că era o idee absolut eronată. În Amman m-am simțit ca într-un oraș european. Tinerii se îmbracă modern, la tot pasul vei întâlni o cafenea în care să intri să bei o cafea, restaurante, cluburi în care distracția este la ea acasă, așadar, nimic în comun cu Jeddah, de exemplu.

Amman
Amman

Înainte de a vă spune ce puteți vizita în Amman trebuie să pun accent pe faptul că e obligatoriu să încercați să mâncați cât mai multe preparate locale, sunt delicioase. Oamenii ăștia au un cult pentru arome și-ar fi păcat să nu profitați. Încercați mâncarea tradițională a Iordaniei – mansaf dacă va place carnea de miel, humusul este, la fel, un deliciu, despre dulciuri nu mai spun.

Am rămas în Amman 4 zile și am avut niște gazde extraordinare.

Știindu-mi pasiunea pentru mașini, primul loc pe care l-au trecut pe „lista cu de văzut” a fost Muzeul Regal de Automobile. Așa am văzut mașini care au aparținut regilor iordanieni. Nu cred că trebuie să mai spun că se aflau în stare perfectă și arătau spectaculos.

După vizita la muzeu, am luat un taxi către Moscheea Al Husseini, datată în 1924. Am avut ceva de mers până în centrul orașului, locul în care se află edificiul, pentru că Muzeul Regal de Automobile se află într-un parc de la ieșirea din oraș.  Stilul otoman în care este construită și cupola albastră care o acoperă îi asigură un farmec aparte. Liniștea care te înconjoară în moschee, a dispărut imediat ce am ieșit din curtea interioară, pentru ca dincolo de zidurile sale așteaptă mulțimea comercianților.

Următoarele zile am mers în zona dealului Citadelei, ceea ce recomand și celor care vor să cunoască mai multe aspecte ale istoriei capitalei iordaniene. Aici sunt mai multe obiective de interes: Biserica Bizantină, Templul lui Hercule, Palatul Omeyyad, Teatrul Roman, Muzeul de Arheologie.

În concluzie, Amman este un oraș în care vă puteți încărca cu energie pozitivă vizitând locuri care au menirea asta, însă este și locul în care puteți gusta din mirajul vieții de noapte. Și cred că ar trebui să subliniez că Amman este un oraș în care veți fi în siguranță.

Amman - Zonă rezidențială
Amman – Zonă rezidențială – Foto: Flickr

Tarom oferă zboruri directe spre Amman, Iordania

Eu am vizitat Amman în mai, dar din cele spuse de prietenii mei de acolo, aș fi beneficiat de vreme frumoasă în orice de lună de primăvară sau toamnă aș fi mers. Cât despre transport, există zboruri directe cu Tarom, dar și zboruri cu escală până la Tel Aviv cu Wizz Air sau Blue Air, iar din Tel Aviv ar urma un zbor scurt. Desigur, există și alte variante de zbor, cu escală, prin alte capitale europene. Trebuie însă să știi că nu există, momentan, nici o companie aeriană low-cost care să zboare spre Amman.

Biletele de avion București – Amman nu sunt dintre cele mai ieftine, dar le vei putea găsi ocazional în promoțiile TAROM pe la 140 EUR dus -întors  – pomană curată.

Aqaba, stațiunea de la Marea Roșie

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

În condițiile în care dispuneți de mai multe zile de vacanță, închiriați o mașină din Amman și porniți către Aqaba, o stațiune turistică în care nu doar ca puteți face plajă la Marea Roșie, ci puteți vizita și câteva obiective turistice, foarte adevărat, limitate ca număr: Fortul Aqaba, Biserica Romană din secolul al IV-lea și Muzeul Aqaba care expune o varietate de obiecte de patrimoniu, precum și modele reale de viață tradițională într-unul din cele mai importante orașe ale Iordaniei.

Din punctul meu de vedere, cu excepția plajei și a scufundărilor, Aqaba nu are multe lucruri de oferit. Însă de aici, vă puteți continua drumul către Petra.

Petra, una dintre minunile lumii moderne

Petra, una dintre marile minuni ale lumii, pe lângă cele ale antichității, este locul pe care ar trebui să îl vizitați cel puțin o dată în viată. I se mai spune orașul pierdut regăsit, iar asta are o explicație. Istoria sa duce în trecut până în secolul al VI-lea î.Hr., însă în secolul al VII-lea intră în declin și este abandonat. În Evul Mediu ruinele orașului  abandonat sunt vizitate de sultanul Egiptului, Baibars, iar mult mai târziu oraşul este „redescoperit“ de către occidentali – pe la începutul secolului al XIX-lea. Mai exact, în 1812, exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt descoperă „un oraș roșiatic-trandafiriu vechi cât jumătate de vreme”, după cum spunea acesta la vremea respectivă.

Puteți vizita situl arheologic chiar şi într-o singură zi, deşi cel mai bine ar fi să vă rezervaţi două zile. Ce veți vedea? Temple săpate în stâncă, morminte, canale, tuneluri, biserici, baraje, altare, clădiri publice etc. Încărcătura istorică a locului se simte prin toți porii. În oraș se intră prin defileul Siq, în traducere, „săgeată”.

Chiar la capătul defileului se află Trezoreria, o ruină care a fost săpată de nabateeni în totalitate în stâncă, din câte am citit, ca mausoleu al regelui Aretas al IV-lea, dar este doar o ipoteză. Două statui care îi înfățișează pe Castor și Polux pot fi văzute chiar la intrarea în mausoleu. De asemenea, veți mai vedea și șase coloane corintice la nivelul primului etaj. Cinefilii avizi de cât mai multă informație cu privire la filmele preferate știu, probabil, că aici s-a filmat una dintre scenele filmului „Indiana Jones și ultima cruciadă”.

După ce vizitați Trezoreria Faraonilor, despre care am omis să spun că ar găzdui mai multe morminte de nabateeni, mergeți prin dreapta edificiului până ce ajungeți la „Strada Fatadelor’”. Aici veți putea vedea forme ciudate care reprezintă intrări în morminte de stâncă. Foarte probabil să vă mai atragă atenția Mănăstirea Ad-Deir, cândva loc de pelerinaj și fostă biserică pentru bizantini.

Suveniruri puteţi să cumpăraţi de la beduinii care cu asta se ocupă. Negociaţi, se poate.

Cel mai bine vizitați Petra cu un ghid

Despre tot ceeea ce puteţi vedea în Petra eu am povestit cu titlu informativ, însă cel mai bine este să faceți turul cu unul dintre ghizii disponibili care cunosc istoria locurilor și pot povesti în amănunt despre istoria locului în mai multe limbi.

În Petra puteţi ajunge plecând din Amman cu un autobuz sau cu o maşină închiriată, însă înarmaţi-vă cu răbdare, veţi avea aproximativ 250 de km de străbătut. Plecând din Aqaba veti face o ora si jumatate până la Petra. Primăvara este perioada în care temperaturile de 20-25 grade Celsius avantajează turiştii care vizitează Petra.

„Wadi Rum este vast, sonor şi dumnezeiesc” – a spus T. E. Lawrence

O experiență unică printre dune de nisip, stânci fără vegetație în cele mai abstracte forme, fiind modelate de vânt, nisip de un roșu intens cât vezi cu ochii… Aș repeta oricând experiența asta pe care nu o pot descrie atât de convigător pe cât mi-aș dori. Să mergi prin deșert într-un jeep sau chiar pe cămile se traduce printr-o experiență unică, cel puțin pentru mine. La toate astea se mai adaugă și ospitalitatea beduinilor în ale căror corturi se poate savura cel mai bun ceai ever.

Este important să luați în calcul un ghid. Costurile pot varia în funcție de ghid, durată călătoriei,  disponibilitatea și abilitatea voastră de a negocia. Dacă totuși vă încumetați să porniți pe cont propriu în aventură, informați-vă bine cu privire la taberele din deșert. Din Aqaba până la Wadi Rum sunt aproximativ 60 km.

Wadi Rum
Wadi Rum – Foto: Flickr, Luciano

Marea Moartă, unul dintre cele mai joase locuri de pe pământ

Marea Moartă este flancată de munți la est și de dealurile de la Ierusalim spre vest. Este cea mai sărată și mai joasă întindere de apă din lume, fiind situată la aproximativ 400 metri sub nivelul mării. În apa acestei mări veţi putea să vă menţineţi la suprafaţă datorită salinităţii foarte ridicate.

Aici puteți beneficia de relaxare totală, cu atât mai mult în cazul în care vă cazați la un hotel cu condiții fără cusur.  De niște servicii la superlativ m-am putut bucurat și eu cazându-mă la hotelul Mövenpick Resort&SPA.

Mulți creștini vin în pelerinaj în Iordania

Râul Iordan, locul în care Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus

Nu am plecat din Iordania până nu am ajuns şi aici.

Aici  există şi o biserică. Simpla, adevărat, dar în care simţi cum te încarci cu energie pozitivă.

Mulţi creştini vin aici pentru a intra în apele râului Iordan, asemenea lui Hristos.

Cred că am omis să spun multe despre ceea ce poate fi văzut în Iordania, dar poate că mulți dintre voi veți completa informațiile obținute de aici cu ceea ce veți vedea călătorind în această țară ale cărei oferte turistice par nelimitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *