Internet Wireless la bordul avioanelor :: Companii aeriene care ofera Wi-Fi

Noi ca romani nu suntem neaparat obisnuiti cu ultima tehnologie, drept dovada ca pana inca nu de mult cand zburam eram insistent rugati de catre personalul de cabina sa oprim de tot telefoanele, chiar daca acestea erau pe flight mode. Ba chiar, dincolo de telefoane, nu aveam voie sa facem poze cu aparatul foto din varii motive.
Acum lucrurile sunt mult mai relaxate iar telefoanele mobile si alte echipamente electronice de comunicatii sunt permise la bord atata timp cat ele sunt pe flight mode. S-a dovedit in cele din urma ca aceste dispozitive nu interfereaza cu echipamentele de comunicatii ale avionului. Totusi, este extrem de nasol atunci cand cineva incearca sa vorbeasca la telefon, am prins o singura data cand inainte de decolare o persoana din fata mea deja vorbea in gura mare la telefon. Urat – sa nu faceti asa ceva.

Cand inca noi ne chinuiam cu inchisul telefoanelor in timpul zborului, in tarile ceva mai avansate se faceau pasi rapizi pentru implementarea internetului wireless la bordul avionului. Prima companie aeriana care a introdus acest serviciu a fost Lufthansa, in 2003. Serviciul a fost oprit in 2006 ca urmare a iesirii din operatiune a satelitului de comunicatii care asigura acest serviciu dar astazi Lufthansa a reintrodus serviciul si nu doar atat, planuieste introducerea acestuia si pe zborurile interne si pe cele ceva mai scurte. Deja 106 avioane Lufthansa ofera internet wireless la bord.
Pana si compania low-cost AirAsia planuieste introducerea acestui serviciu la un pret de aproximativ 6 lei, dar va limita serviciul doar la aplicatii de instant messanging cum este WhatsApp.

wifiAstazi serviciul de internet la bord este oferit prin comunicatia cu satelitii, nu cum te-ai astepta cu relee GSM. Motivul este simplu, GSM-ul bate pana la o anumita altitudine, iar satelitii urca sus. Acesta este si motivul pentru care internetul wireless la bordul avioanelor devine disponibil doar la peste 10.000 metri altitudine.

Avioanele care ofera acest serviciu de regula au stickere in locuri vizibile care anunta acest lucru dar poti sa intrebi chiar si personalul de cabina sau sa studiezi in revista companiei daca zborul tau ofera acest serviciu.

Am incercat sa grupez mai jos cateva companii aeriene care ofera acces la internet prin Wi-Fi la bordul avioanelor, fara insa a avea pretentia ca le-am listat pe toate. Puteti si voi sa trimiteti comentarii cu companiile aeriene care stiti ca au Wi-Fi iar daca ati folosit acest serviciu asteptam cu deosebit interes parerile voastre.

Companie aeriana care sa zboare in Romania si sa ofere pe zborurile spre si dinstre Romania internet wireless nu stiu sa existe la momentul acesta, dar avem exemplul Lufthansa care urmeaza sa implementeze acest sistem si oricum ofera acces la serviciu pe zborurile transcontinentale.

Lufthansa
lufthansa logo

Operatorul aerian german ofera acces la internet wireless pe toate cele 106 avioane lung curier din flota prin serviciul FlyNet.
Preturi: 9 EUR pentru o ora de acces, 14 EUR pentru 4 ore, 17 EUR pentru intregul zbor (pana la 24 ore).
Detalii

Aeroflot
aeroflot logo
Compania ofera acces la internet wireless pe un numar limitat de aeronave Airbus A330 si Boeing 777. Lista completa a acestora este aici. Nu am gasit o sursa prea buna pentru preturi, ultimele informatii gasite pe site-ul companiei aeriene erau din 2013.

Air Berlin

airberlin logo

Pentru a folosi internetul la bordul avioanelor Air Berlin este nevoie sa descarci intai o aplicatie pentru telefonul mobil, disponibila pentru iOS si Android. Pentru laptop este nevoie de descarcarea unui plugin de pe server. Detalii aici.
Preturile sunt destul de piperate: 30 minute cu 20 MB la 4.90 EUR, 60 minute cu 50 MB la 8.90 EUR, 13.90 EUR pentru 90MB pe un zbor mediu curier si 18.90 EUR pentru 120 MB pe un zbor lung-curier. Unele rute, cum ar fi cele spre Abu Dhabi au preturi promotionale.
Nu imi este clar numarul de avioane pe care sistemul este oferit.

Air France

airfrance logo

Impreuna cu KLM, compania Air France ofera internet wi-fi la bordul unor aeronave incepand cu anul 2013. Preturile sunt de aproximativ 10.95 EUR pentru o ora sau 19.95 EUR pentru intregul zbor. Chiar daca pretul este la nivel de 2013, pentru un zbor de 8-9 ore poate ca este mai convenabil sa alegi acces la internet decat un scaun preferential.

 Delta Airlines

Compania ofera internet Wireless pe aproape toata flota de avioane care circula in Statele Unite, folosind serviciul de inflight Wi-fi Gogo din Statele Unite dar si propriul serviciu Delta Connect. Preturile pornesc de la doar 1.95 dolari americani. Un pachet de „24 ore” de internet wireless costa 16 dolari in momentul redactarii acestui articol.
Mai multe detalii aici.

Emirates

Emirates Dubai

Probabil cea mai renumita companie la ora actuala, compania din Golf ofera cel mai ieftin internet la bordul avioanelor sale din lista prezentata pana acum, la doar 1 $ pentru 500 MB. Este gratuit chiar si un pachet de 10 MB, foarte putin, dar suficient pentru a putea actualiza statusul pe Facebook sau pentru a trimite un tweet sau cateva mesaje pe WhatsApp.
Intreaga flota de avioane Airbus A380 are wi-fi in zbor si cateva avioane de tip Boeing 777, compania in prezent avand ca obiectiv echiparea tuturor aeronavelor cu serviciul de internet in zbor. Mai multe detalii aici.

Etihad

In februarie 2015, flota companiei numara 92 avioane care ofera serviciul de internet in zbor, din care 29 avioane din familia Airbus A320, 11 Airbus 340, un Airbus A380 si 24 Boeing 777. De asemenea, toate noile avioane Etihad care vor intra in flota vor avea acest serviciu disponibil.
Preturile pornesc de 5$ pentru diferite pachete de date, compania nu ofera mai multe detalii pe site-ul propriu de numarul optiunilor de conectare.

Finnair

Compania are wi-fi la bordul noilor avioane Airbus A350 iar pana la finalul lui 2016 intentioneaza sa echipeze toate avioanele lung-curier Airbus A330 cu antene pentru internet. Pana in 2018 compania ar trebui sa ofere internet wireless la bordul tuturor aeronavelor din flota.
Compania testeaza acest serviciu inca din 2013.

Garuda Indonesia

Garuda-Indonesia-Jakarta

Am avut parte de o experienta foarte placuta cu compania nationala din Indonezia.
Compania ofera conexiune wi-fi la bordul aeronavelor Boeing 777-300ER la un pret de 11.95 dolari pentru o ora sau 21.95 USD pentru 24 ore. De asemenea, Garuda ofera si Wi-Fi la bordul aeronavelor Airbus A330 dar pretul este urias, 9.95 USD pentru 10 MB.
Detalii aici.

Norwegian

Compania ofera acces gratuit la Wi-Fi la bordul tuturor aeronavelor care au instalat acest serviciu.

Desigur, cam acestea sunt o parte dintre companiile aeriene care ofera wi-fi in zbor, nu am gasit informatii despre foarte multe alte companii aeriene, de exemplu se pare ca Turkish Airlines, cu care multi romani calatoresc, nu ar avea acest serviciu. Despre TAROM sau Blue Air cred ca nici nu poate fi vorba in momentul de fata, companiile fiind foarte mici ca flota pentru ca acest serviciu sa fie rentabil, mai ales in negocierile cu furnizorii. Probabil insa ca acest peisaj in anii urmatori se va schimba, internetul devenind deja atat de necesar precum avem nevoie de exemplu de a ne incarca telefoanele mobile, tabletele sau chiar laptopurile.

Tu ai folosit serviciul de Wi-Fi in zbor? Cum ti s-a parut? Personal momentan nu am avut ocazia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *