Infografic :: Cele mai lungi zboruri comerciale de pasageri

chartoftheday_3761_the_worlds_longest_non_stop_flights_n

Cei de la Statista fac niste grafice foarte interesante, aproape zilnic, iar zilele acestea am vazut distribuit pe Facebook unul legat de cele mai lungi zborul din lume. Statista a actualizat aceasta lista dupa introducerea zborului Emirates Dubai – Panama, care va incepe din 1 Februarie 2016, utilizand o aeronava Boeing 777-200. Emirates are nu mai putin de 4 zboruri lungi in topul 10 al celor mai lungi zboruri de pasageri iar urmatorul pe lista vine Etihad cu doua zboruri, cele dintre Abu Dhabi si Los Angeles respectiv San Francisco.

Totusi, zborul Emirates pana in Panama are deja amenintata suprematia celui mai lung zbor regulat comercial, avand in vedere ca sunt multe zvonuri cum ca Air India ar lansa curand un zbor intre Bangalore si San Francisco.

Astazi, cel mai lung zbor comercial regulat este operat de catre compania australiana Qantas intre Sydney si Dallas, durata zborului fiind de nu mai putin de 16 ore si 55 minute.

De exemplu, in linie dreapta, un zbor intre Dubai si Los Angeles ar merge 13420 kilometri, dar cum zborurile nu intotdeauna aleg cea mai scurta ruta – ci merg pe rute prestabilite de „autostrazi” aeriene, distanta efectiv parcursa este intotdeauna mai mare.
Dupa cum puteti observa, ruta in linie dreapta din Dubai traverseaza Iran, Rusia, Oceanul Arctic, trece pe langa Groenlanda de unde intra in Canada si in cele din urma intra in Statele Unite.

Ruta cea mai scurta Dubai - Los Angeles
Ruta cea mai scurta Dubai – Los Angeles

O astfel de ruta traverseaza inclusiv zone fara acoperire radar. Ma intreb ce aurore boreale se vad in Nordul Groenlandei!

UAE215 Flight

Cel mai lung zbor non-stop operat in trecut: 18 ore si 20 minute

In trecut, compania Singapore Airlines a operat un zbor intre Singapore si New York, zborul avand o durata de 18 ore si 20 minute, zbor oprit in 23 Noiembrie 2013 din motive comerciale. Zborul era operat cu o aeronava Airbus A330-500 iar avionul era alimentat cu nu mai putin de 222.000 litri de carburant, de 10 ori greutatea pasagerilor. Spre finalul operarii acestor zboruri, configuratia avionului era de 100 locuri, toate in clasa Business.

Cel mai lung zbor pe care l-am avut pana acum a fost de aproximativ 11 ore, dar in cele din urma la iarna voi depasi din nou recordul, pe un zbor de 13 ore.

Citeste si despre avioanele folosite pe zborurile lung-curier.

Care a fost cel mai lung zbor pe care l-ai experimentat? Lasa impresiile tale in zona de comentarii, suntem curiosi de experienta ta! Te-ai vedea intr-un zbor de 17 ore in clasa economica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *