Inca un avion din Indonezia disparut

Un avion Trigana Air Service cu 49 pasageri la bord si 5 membri ai echipajului este dat disparut in Papua, Estul Indoneziei. Avionul efectua o cursa intre Jayapura si Oksibil si trebuia sa ajunga la destinatie la ora locala 15:15 insa nici pana la aceasta ora nu exista informatii. Avionul disparut este unul de tip ATR 42-300 inmatriculat PK-YRN si a efectuat primul zbor in Mai 1988, asadar fiind introdus in serviciul comercial de foarte mult timp, varsta avionului fiind de peste 27 ani.

Trigana Air Service este o companie aeriana infiintata in 1991 si are sediul in Jakarta. Flota este compusa din 14 avioane, din care 10 ATR-uri si 4 avioane de tip Boeing 737. Varsta medie a flotei companiei este de 26.6 ani, asadar o flota de avioane extrem de imbatranita. De la infiintarea companiei, conform Reuters acestia au avut nu mai putin de 14 incidente serioase din care 10 avioane au fost considerate ineficiente dpdv economic pentru a se repara.

De asemenea, compania cu sediul in Jakarta este inclusa pe asa zisa lista neagra a companiilor aeriene care nu voie sa zboare in spatiul aerian European ca urmare a problemelor de securitate..desi nu m-as astepta ca un ATR Trigana sau Boeing sa vina prea curand prin UE, majoritatea zborurilor Trigana fiind operate spre aeroporturi secundare in Indonezia, probabil fortati de competitia acerba dintre Garuda, AirAsia, Batik Air sau Lion Air care fac legatura intre principalele orase din Indonezia.

Citește și  Accident aviatic în Japonia: Un Airbus A350 Japan Airlines a lovit pe pista aeroportului Tokyo Haneda un avion al Gărzii de Coastă

Din pacate accidentele aviatice din Indonezia sunt extrem de dese, va mai amintiti probabil de avionul AirAsia care in iarna aceasta pe ruta Surabaya – Singapore a disparut. Aparent sunt un cumul de factori: sectorul aviatic creste extrem de repede, nu prea sunt pilotii experimentati iar unele companii au practici care sunt in zona gri pe mentenanta avioanelor. Combinand lipsa de experienta a pilotilor cu avioane vechi si cu o mentenanta probabil la limita nu este de mirare ca avem atat de multe stiri din zona aceea a lumii cu privire la accidente aviatice.

Personal am zburat de 5 ori cu companii aeriene din Indonezia, atat pe destinatii domestice cat si internationale, si pot sa zic ca nu am avut emotii. E drept, am zburat cu Garuda Indonesia si AirAsia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *