Autoritatea aeronautica din Statele Unite scade ratingul operatorilor aerieni din Thailanda si interzice companiilor aeriene din aceasta tara sa zboare in SUA

Autoritatea Federala de Aviatie (FAA) din Statele Unite ale Americii a scazut ratingul sectorului de aviatie din Thailanda din Categoria 1 in Categoria 2, ceea ce practic interzice companiilor aeriene din Thailanda sa opereze zboruri noi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In mod ironic, compania aeriana Thai Airways a incetat zborurile spre Statele Unite ale Americii de la sfarsitul lui octombrie 2015, din motive concurentiale si pentru reducerea costurilor.

Masura de a micsora ratingul aviatiei din Thailanda, dupa ce aceasta a intrat in Categoria 1 in 1997, poate sa vina cu repercursiuni in toata lumea, incepand cu Europa si chiar si pana in Asia, autoritatile locale aplicand de regula masurile FAA, spune Bankgok Post.

Cu astfel de masuri s-au confruntat in trecut si Indonezia si Filipine, ceea ce a dus la vremea aceea la incetarea zborurilor spre Statele Unite pentru companiile aeriene inregistrate in acele tari. In acest moment, cel putin Philippines Airlines zboara spre Statele Unite, dar si Cebu Pacific (Filipine) a anuntat zboruri spre Guam (USA).

Dincolo de investigatia FAA, si autoritatea similara din Europa (EASA) va face publice rezultatele ultimului audit incepand cu 15 Decembrie 2015. Indiferent dacă vine un rezultat negativ si din partea EASA, sper ca acest lucru sa insemne un moment 0 pentru aviatia din Thailanda si sa puna un accent mai mare pe calificarea personalului si securitatea in zbor, spre a redobandi din nou certificarile necesare operarii zborurilor in siguranta, pe intreg mapamondul.

Urmeaza ca in scurt timp sa zbor din Thailanda si chiar cu acest downgrade oferit de FAA (si probabil urmat si de EASA) nu ma panicheaza foarte tare. Accidente aviatice sunt extrem de putine si in cele mai multe cazuri se intampla un lant de erori care produc la un dezastru. Sa nu uitam, Europa, cu aviatia ei printre cele mai sigure a oferit recent un dezastru dat de pilotul sinucigas al companiei Germanwings, subsidiara Lufthansa.
Daca aveti deja biletele rezervate cu companii aeriene din Thailanda, nu va faceti mari griji. Cel mai probabil autoritatile din Thailanda si companiile aeriene din aceasta tara stiu de ceva vreme aceasta decizie a FAA si deja fac eforturi pentru a implementa programe pentru a imbunati siguranta si lucrul cu standardele impuse tarilor cu aviatie in Categoria 1.
Desigur, data viitoare cand rezervati bilete de avion va trebui sa luati in calcul si acest considerent, pentru a penaliza astfel companiile aeriene din tari care nu iau in serios masurile de siguranta.

Foto: „Thai Airways Boeing 747-400; HS-TGT@SYD;30.07.2012/665dz” by Aero Icarus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *