Interviurile T2T.ro: Despre viața de expat în Berlin, Germania cu Bogdan Ceptureanu

Cu Bogdan am fost coleg acum ceva ani de zile. Este printre cei mai liniștiți colegi pe care i-am avut, un băiat muncitor și care părea foarte calculat în orice acțiune pe care o făcea.

Nu m-a surprins foarte tare când ne-a anunțat că pleacă din țară să muncească în Germania. În momentul în care ne-a anunțat de plecarea sa din țară nu avea un loc de muncă, doar câteva interviuri programate, a spus că sigur se descurcă.

Poate singura întrebare pe care mi-am pus-o în momentul respectiv este ce va face cu pisica, dar repede am aflat că are o cușcă de transport în avion și totul va fi în regulă. Sigur că pisica a fost luată ca bagaj de mână și nu a intrat în cală. 🙂

Fie vorba între noi – normal – jobul de software developer este extrem de căutat și motivul pentru care în România vin fel și fel de multinaționale.

După vreo doi ani de stat în capitala Germaniei – Berlin, i-am spus lui Bogdan că mi-ar face plăcere să îl întreb câteva lucruri despre cum vede un expat viața în Germania.

T2T.ro: Cum v-a venit să plecați din România și de ce ați ales Berlin? Așa a fost să fie sau vă doreați să veniți aici?

Bogdan Ceptureanu: Sincer, așa a fost să fie. Ideea de la care am pornit a fost să plecăm din București, orașul devenea din ce în ce mai sufocat și sufocant, poluat și care îți consuma mult timp cu traficul. De asemenea perspectivele în privința vieții personale (în special creșterea unui copil) nu păreau prea roze.

Am luat în considerare mai multe opțiuni, mai multe orașe, printre care și în țară (Cluj, Timișoara), dar “distanța în timp” părea mai mare față de un oraș din Vest.

Am avut și dorința de a experimenta viața în altă țară, ca să nu rămânem cu regrete de genul “ce ar fi fost dacă”. Eu am mulți prieteni plecați și poveștile lor au fost sursă de inspirație pentru mine.

Un alt oraș în care am fost aproape să ne mutăm a fost München, dar până la urmă Berlin a câștigat și nu regretăm. Berlin a fost orașul în care am primit cele mai multe oferte de angajare, atât eu cât și soția mea.

T2T.ro: Cum a fost adaptarea la noul oraș?

Bogdan: Pot spune ca nu a fost ușor. Faptul ca nu știam limba a fost de asemenea un impediment, dar am avut prieteni și colegi care ne-au ajutat cu traduceri și au venit cu noi când a fost nevoie de translator.

căutatul unei locuințe a fost printre cele mai grele lucruri, mai ales că în ultimii ani Berlinul este un oraș foarte căutat, unde multe persoane caută să se mute

Emiterea actelor (exista și în Germania birocrație de care lumea se plânge, dar lucrurile sunt mult mai clare ca în România) și căutatul unei locuințe a fost printre cele mai grele lucruri, mai ales că în ultimii ani Berlinul este un oraș foarte căutat, unde multe persoane caută să se mute. Acest fapt a pus presiune pe autorități – poți aștepta și 2 luni pentru o programare la primarie pentru înregistrare (toți locuitorii trebuie să se înregistreze la primărie cu adresa actuală, fără aceasta înregistrare nici macar cont bancar sau contract de internet nu îți poți face) și a făcut competiția pentru o locuință mai mare – te poți duce la o vizionare împreună cu alți 30 de oameni.

Apoi a trebuit sa învățăm sistemul de transport – Google Maps, thank you – magazinele din apropiere, diverse locuri unde poți găsi chestii pentru casă – IKEA is your best friend! – etc.

Alt aspect diferit față de Romania este faptul că iarna se întunecă ceva mai devreme, pe la 15:00 și simți ca noaptea este foarte lungă. Lucrul acesta este totuși compensat în vară, când în iunie se întunecă după 23:00, așa că statul la o terasa (biergarten) este foarte plăcut.

 

T2T.ro: Cât de ușor ți-ai găsit un job după ce ai plecat?

Bogdan: Cum ziceai și tu, eram în discuții încă de la plecarea din țară. Când am ajuns, am fost la interviul on-site și apoi am fost angajat. Berlinul este un oraș cu foarte multe start-upuri, așa că un job nu este foarte greu de gasit, mai ales în zona IT și digitală.

După Brexit și Trump, pespectivele sunt și mai bune, probabil mai multe companii își vor deschide sau își vor muta birourile aici.

T2T.ro: Ai întâmpinat situații deosebite atunci când spuneai că ești român? Parcă nu mai sunt atâtea povești cu discriminări ca în trecut, dar poate nu se povestesc.

Bogdan: Direct nu. Orașul este plin de străini din absolut toate colțurile lumii și oamenii deja sunt obisnuiți cu străinii. Plus, la cum stau lucrurile la ora actuală, nu noi avem reputația cea mai proastă, aș putea să zic că persoanele de origine musulmană stau mai prost ca noi (NR: Bogdan spune ca aș putea scoate asta, dacă vreau, pentru politically correctness). Autoritățile se poartă ceva mai scorțos cu orice străin care nu știe limba, sau când este vorba de primit bani de la asigurările sociale.

Bineînteles că am avut parte de glume din partea colegilor că românii ar fi hoți, dar a fost doar tachinari amicale și în rare ocazii. Ceva priviri piezișe am primit de la unii colegi italieni, unde românii sunt cunoscuți și nu au cea mai bună reputație, dar poate totul a fost in mintea mea.

T2T.ro: Din punct de vedere turistic, cum ți se pare Berlin? Care ar fi principalele locuri de vizitat?

Bogdan: Turistic? Excelent aș putea zice. Este unul dintre cele mai turistice și încărcate de istorie orașe din Europa.

Aș începe cu vizitarea locurile arhicunoscute, toate merită bifate: Unter den Linden, bulevardul dintre Branderburger Tor și Alexander Platz și toate obiectivele dintre ele – Berliner Dom, Lustgarten, Insula Muzeelor, Palatul Regal, Universitarea și Bebelplatz.

Din păcate toată zona e un mare șantier, se reconstruiește Palatul Regal (poti căută istoria lui) și o nouă linie de metrou care să lege obiectivele pricipale de Hauptbahnhof. Ar mai fi: uriașul parc Tiergarten, Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie, zidul din apropiere, Gendarmenmarkt. Apoi ceva mai departe de centrul geografic (Berlinul nu are un centru propriu zis) ar fi: Zoologischer Garten și Kurfürstendamm (strada cea mai exclusivă de shopping din Berlin – aici poti găsi magazinele Apple, Tesla – aproape unul lângă altul, Gucci, Prada, Rolex etc la parterele unor clădiri istorice minunate din punct de vedere arthitectonic), KaDeWe, Palatul Charlottenburg, East Side Galley.

De asemenea recomand o plimbare cu vaporul pe Spree sau pe lacurile din jur, poți vedea destul de multe obiective turistice în acest mod, plus că beneficiezi și de explicațiile unui ghid.

T2T.ro: Cât durează vacanța ideală în Berlin? Presupunând, desigur, că nu vii să muncești 🙂

Bogdan: Pentru un city-break de 3-4 zile, cred că obiectivele pricipale pot fi văzute, dar fără intrat la muzee. Eu recomand vizitarea lor, nu sunt doar chestii turistice, fiecare are istoria și povestea lui.

O vacanță în Berlin, în mod ideal, aș zice undeva la 2 săptămâni, pentru a vedea și fața mai putin turistică, pentru a trăi viața de berlinez și pentru a vizita și ceva obiective în împrejurimi. Sunt atât de multe chestii de făcut că nici eu nu am apucat să bifez totul în cei 2+ ani de când stau aici.

T2T.ro: În comparație cu alte orașe, este Berlin un loc scump pentru vacanțe?

Bogdan: Absolut deloc. Aș putea spune că este unul dintre cele mai ieftine orașe mari ale Europei.

Mâncarea este ieftina, pornind de la 3 EUR pentru un kebap și ajungand pe la 15 EUR pentru o masă tradițională nemțească cu multă carne. Dar poți lua o masă foarte bună la un restaurant asiatic sau italian mid-level cu 7-10 EUR.

Cazarea în schimb pare ceva mai scumpă, deși sunt foarte multe hoteluri în oraș, prețurile la camere sunt ridicate.

Acum s-au introdus cursele Ryanair, unde poți găsi bilete pentru câteva zeci de euro, astfel scăzând costul excursiei. Prețurile la obiectivele turistice cred că sunt la fel ca in alte orașe.

Prețul transportului nu este exagerat de mare (single trip 2.80 EUR, weekly ticket 30 EUR) dar merită din plin: transportul public este foarte bine pus la punct și ai acces la 9 linii de metrou (U-Bahn), 9 linii de tren rapid (S-Bahn), trenuri Regio care circula prin oraș, autobuze, tramvaie, chiar și unele linii de ferryboat. BVG (Berliner Verkehrsbetriebe) este una din cele mai cool companii de stat pe care am văzut-o.

T2T.ro: Dar în împrejurimile Berlinului ce este de făcut? Ieșiți din oraș?

Bogdan: Principala atracție este Potsdam, fosta resedință a regilor Prusiei, ai de vizitat palate și lacurile din jurul orașului. De asemenea este un oraș liniștit, preferat de berlinezi pentru retragere.

Alte locuri demne de vizitat ar fi Citadela si Centrul Vechi din Spandau, Pfaueninsel, Wansee, Müggelsee și orice cartier mai de periferie. Berlinul este compus din mai multe sate și orășele de sine stătătoare care s-au unit în 1920 prin Greater Berliner Act.

Ceva mai departe, 2-3 ore cu trenul, poti ajunge la Marea Nordului – Stralsund si insula Rügen, Hamburg, Rostock, Leipzig, Dresden, Sächsische Schweiz (Elveția Saxonă cu peisaje montane foarte frumoase), Spreewald (păduri, natură, lacuri) sau Tropical Island (un fel de Therme sau cum se laudă ei, “Europe’s largest tropical holiday resort”).

Dresden

And, why not, poți ajunge ușor în niste orașe din Polonia (până la granița sunt doar 100 km)

Noi nu am apucat să ieșim foarte mult în jurul orașului, am preferat să descoperim orașul mai întâi sau sa mergem în vacanțe mai departe. Anul acesta planul este să bifam câteva obiective de pe lista aceasta.

T2T.ro: Cât de des vii acasă?

Bogdan: Până acum am venit o dată pe an acasă. Nu vin foarte des din cauza logisticii (trebuie să iau și pisica), a costurilor și a zilelor de concediu. Deși am mai multe zile de concediu ca în Romania, vreau să îmi păstrez destule și pentru vizitat alte locuri. În privința costurilor, am impresia că o vacanță în România mă costă la fel de mult ca una în alta parte a Europei. Companiile aeriene cu care am venit până acum au fost AirBerlin – singura care avea zbor direct spre București, dar mai nou, din toamna trecută. au apărut și cei de la Ryanair cu zboruri către București.

T2T.ro: Mulțumim, Bogdan și mult succes pe mai departe! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *