Excursie in Riviera Italiana – Cinque Terre: Cele 5 orasele faimoase si traseul de trekking

Urmând să plecăm o perioadă ceva mai lungă în Toscana, am fost curioși cam ce am putea vizita în zonă. OK – Pisa și faimosul Turn Înclinat, superba Florența, mai dăm o fugă pe la Livorno să mâncăm un meniu cu pește la bază, poate o fugă chiar și în Siena și Lucca – dar planurile ne-au fost „peste cap” când am văzut pozele cu satele din Cinque Terre. Pozele erau absolut fabuloase așadar nu puteam să ratăm ocazia să mergem până în Monterosso și de acolo să ne punem încălțările de trekking și să parcurgem drumul spre Vernazza. Am reușit să dăm de o zonă unde muntele și marea se unesc iar panoramele erau superbe, oriunde te uitai. Și nu este de mirare de vreme ce Cinque Terre este inclus în patrimoniul mondial protejat UNESCO.

Plecarea aveam să o facem din Pisa, cu un tren intercity care ne ducea direct. Ora de plecare din Stazione Centrale Pisa era stabilită la 5:42 pe ultim moment a trebuit să întârziem plecarea cu o oră, ceea ce a dus și la faptul că a trebuit să schimbăm trenul în La Spezia, pierzând legătura directă cu trenul Intercity. Dar chiar și așa, drumul din Pisa până în Monterosso al Mare nu a durat mai mult de o oră și 30 minute. Călătoria a fost în condiții civilizate, trenurile italienilor fiind foarte curate și moderne, inclusiv cele care au regim de tren personal. Chiar și cu întârzierea de o oră, am ajuns destul de vreme, primul val mai mare de turiști a venit cam la o oră după sosirea noastră.
Pentru a vă informa despre orarele trenurilor și conexiunile posibile site-ul companiei naționale de transport feroviar din Italia este extrem de bine pusă la punct și se poate accesa aici: trenitalia.com. Puteți să cumpărați am văzut inclusiv online biletele, noi însă ne-am folosit de automatele de vânzare care s-au regăsit în fiecare gară. Biletele de tren personal nu au o oră anume sau un tren anume pentru care se rezervă și pot fi folosite oricând, e drept – o singură dată – iar validarea acestora se face în cutiuțele verzi de pe fiecare peron. Biletele pentru trenuri de tip intercity sau Freccebianca au deja orarul pe ele și locurile sunt alocate în vagoane/scaune.

În fapt, calea de acces spre cele 5 orășele din Cinque Terre este posibilă doar cu trenul. Drumurile de acces cu mașina sunt foarte înguste și pline de serpentine, așadar abia vei găsi mașini în aceste orășele, plus că parcarea se face în afara orășelelor. În trecut, singura cale de acces era pe mare sau pe traseele care astăzi sunt deschise pentru trekking. Abia în secolul 19 s-a deschis o cale de acces mai civilizată, o dată cu construcția liniei de tren La Spezia – Genoa. Totuși, așezările erau foarte sărăce și doar în 1970 turismul a început să înflorească. Astăzi, la parterul fiecărei căsuțe din aceste orășele este câte un magazin, un restaurant sau o dezvoltare comercială adresată turiștilor.

CITEȘTE ȘI: City-Break în Florența – 3 Zile superbe!

Așezările din Cinque Terre sunt, evident, in număr de cinci: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. Prima atestare documentară a orășelelor a fost în secolul 11, când s-a menționat pentru prima dată de Monterosso și Vernazza, așezările din nordul Rivierei Italiene. Celelalte trei sate au apărut ceva mai târziu și au fost sub dominația Republicii Genoa. În secolul 16, după atacurile venite pe mare din seama otomanilor, așezările și-au construit fortifcații și turnuri de observație. Cu toate acestea, așezările au început să fie în declin până când s-a construit linia de tren.
Poate lucrul cel mai frumos pentru care sunt renumite așezările din Cinque Terre este dat de coloritul diferit și foarte viu al căsuțelor de pescari. Legenda spune că acest colorit a apărut pentru că bărbații plecați pe mare la pescuit doreau să vadă cu ușurință casa lor și dacă femeile realizează treburile casnice. Indiferent de motivul pentru care au fost așa colorate căsuțele (cam toate cu cel puțin un etaj) ele arată excelent, mai ales că se contrastează cu albastrul turcoaz al mării și cu verdele muntelui.

Dintre toate cele cinci orășele așezate pe coasta Mării Liguriei doar Monterosso al Mare are o plajă amenajată, pe care o puteți vedea mai jos în poze. Plaja este foarte frumoasă chiar dacă nisipul nu este dintre cele mai fine (până la urmă zona este muntoasă) iar apa foarte curată. Când am ajuns am stat și noi aproximativ o oră doar să admirăm peisajul și să facem poze.

Plaja din Monterosso al Mare

TRASEUL de trekking Cinque Terre

Sunt numeroase trasee de trekking în zonă, însă datorită inundațiilor masive din 2011 și a unor alunecări de teren ni s-a spus că singura practicabilă este cea între Monterosso și Vernazza, un traseu considerat destul de ușor. Chiar și așa, mare atenție dacă mergeți pe traseul montan să aveți încălțăminte adecvată și vă recomand pantaloni scurți și cel puțin 2 litri de apă cu voi. Pentru acces în parc se plătește 7 EUR, cu care aveți acces și la o altă serie de facilități în Parcul Natural (călătorii gratuite cu trenul între stațiuni, autobuze) – noi nu le-am folosit.
Traseu oferă priveliști senzaționale, a fost primul traseu de trekking pe care l-am parcurs și ne-a oferit una dintre cele mai frumoase priveliști pe care le-am putut vedea. Am avut noroc și de o vreme foarte bună, cu soare dar nu foarte cald – perfect! Traseul l-am făcut cam în 2 ore, însă cu câteva pauze.

Noi inițial am râs de cei care au avut bețe de trekking, însă după ce am ieșit însă de pe traseu am zis că sigur ar fi fost utile și pe viitor când mai mergem pe astfel de trasee ne vom cumpăra din timp. Puteți să cumpărați bețe de trekking de la orice magazin de articole sportive sau online chiar și de la eMAG – aici.

Relaxare și plecarea înapoi în Pisa din Vernazza

Coborârea de pe traseul montan a fost la Vernazza unde câteva zeci de minute am stat cocoțați pe câteva stânci în golfulețul în care vin bărcuțele. Și aici apa era foarte limpede și am văzut inclusiv scoicile din apă iar la un moment dat și-a făcut apariția și un crab speriat care imediat ce ne-a văzut s-a retras.
Tot în Vernazza ne-am luat dolce far niente – pauza de prânz. Prețurile sunt destul de ridicate pentru mâncare, dar măcar a fost ceva bun. Spuneam în articolul dedicat Florenței că mâncarea din Italia nu m-a impresionat însă de data aceasta măcar a fost decent. Pe lângă masa la terase mai sunt câteva locuri de unde puteți să vă cumpărați finger food sau una-două felii mari de pizza și liniștit să mâncați pe faleza, e muult mai ieftin.

Pentru mine Cinque Terre a fost surpriza deosebit de frumoasa – nefiind inclusa in prea multe atlase de călătorie și totuși este un loc extraordinar de frumos, printre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Am plecat cu promisiunea că vom mai reveni aici și data viitoare chiar vreau să stau și la plajă în Monterosso și să fac și o baie în Meditarană!

Pentru a ajunge în Cinque Terre, cea mai convenabilă metodă este să faceți aici un drum cât sunteți în Pisa. Acolo zboară din București Wizz Air. O altă posibilitate este să veniți până în Florența cu Blue Air sau să încercați să ajungeți din Genoa. Dacă totuși drumul până în Cinque Terre ar fi mai lung de 2 ore – 2 ore 30, recomandarea mea este să încercați să vă luați cazare. Găsiți aici oferte de hoteluri pentru Cinque Terre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *