Cum să ții evidența zborurilor avute
Țin minte, la primul zbor, eram atât de emoționat că am început să caut tot felul de principii tehnice după care se ghidează avioanele. Am sfârșit prin a-mi instala Flight Simulator pe calculator pentru a valida anumite concepte și pentru a-mi scoate din frică. Știți, se spune de multe ori, că frica se tratează prin expunere moderată la sursa fricii.
Așa am ajuns să ajung astăzi la aproape 70 zboruri. Și mai urmează în următoarele vreo 3 luni încă vreo 10 zboruri. Cu puțin noroc, la anul ajung la 100 zboruri.
Dacă inițial număram foarte aproximativ zborurile pe care le-am avut, după ce am trecut borna celui de-al zecelea zbor parcă nu mai țineam minte prea exact.
Așa că am început să caut metode prin care să țin evidența zborurilor avute. Măcar data, ora, ruta, compania aeriană și avionul cu care am călătorit să rămână undeva.
Evident – Excel sau scris într-o agendă
Poate cel mai evident lucru poate fi să îți ții evidența într-o agendă sau într-un fișier excel. Este o soluție de compromis atunci când nu știi existența altor soluții.
Chiar și piloții își țin evidența, de multe ori, într-un log book fizic. Este cea mai bună dovadă prin care își arată experiența, de obicei. Sigur că există și soluții digitale.
Din perspectiva călătorului, ar mai fi și varianta de a colecționa tichetele de îmbarcare. Dar acestea încep să vină în formate tot mai diverse. Unde mai pui că uneori poate optezi pentru checkin mobile, fără hârtii.
Soluțiile digitale – în cloud – FlightDiary, OpenFlights
După ce am început să devin tot mai pasionat, și am avut deja ceva zboruri, am căutat variante prin care să țin evidența zborurilor mai exact, nu aproximarea pe care am făcut-o, cu date. Sigur că am găsit ulterior exact, că aveam în continuare pe email confirmările biletelor de avion.
Varianta inițială – bătrânul Open Flights
Prima soluție de care am dat, și care probabil și astăzi este cea mai veche, a fost Open Flights. Acesta este un site care ține o evidență basic a zborurilor. Nu a mai fost actualizat de ani de zile, e tot în forma în care am găsit-o prin 2013. Așa că, după vreo 100.000 km pe care i-am ținut în evidență pe acest site – am trecut pe ceva care arăta mai bine și părea mai complet. Mă rog, e adevărat, nu eram încă foarte decis, cred că vreun an am ținut o evidență paralelă.
FlightDiary/MyFlightRadar24 are un design mai mișto
Și uite așa am trecut pe FlightDiary. Nu vă obosiți să căutați acest portal, pentru că deja nu mai există, a fost cumpărat de FlightRadar24.com și încorporat sub propriul domeniu. Sunt aceeași provideri pe care probabil îi cunoașteți datorită popularului serviciu de tracking live zboruri.
Așadar, se poate accesa la adresa https://my.flightradar24.com/.
De aceea, e o idee bună ținerea evidenței și salvată undeva local, pe calculator, pe mail, oriunde – serviciile web în cloud pot dispărea peste noapte. Și asta se aplică la orice.
În fine, FlightDiary (sau mai noul MyFlightRadar24) este o aplicație care are în spate ceva foarte similar cu OpenFlights, doar designul este mai bun și îți face niște grafice mai frumoase.
De exemplu, așa pot afla companiile aeriene cu care am zburat cel mai des. Ca distanță, am zburat cel mai mult cu British Airways – grație zborurilor transcontinentale. Ca număr de zboruri – cu TAROM, grație frecventelor zboruri spre Sofia sau Satu Mare.
E o mică surpriză pentru mine că am zburat până acum doar cu 12 companii aeriene, dacă stau acum și mă gândesc. Iată topul personal:
Alt lucru mișto este defalcarea zborurilor pe an, observați că doar în 2012 am avut primul zbor. Amuzant e că în 2014 am zburat de 14 ori, în 2015 de 15 ori, în 2016 de..16 ori. În 2017 am ajuns la borna 12 dar mai am rezervate ca fiind sigure alte 8 zboruri. Sper să fie totul OK după zborul 17 de anul acesta 🙂
Topuri și statistici cu aeroporturile în care ai fost și avioanele cu care ai călătorit
Soluțiile acestea online sunt mișto pentru că oferă statistici de genul interesante. De exemplu, s-ar putea să te intereseze care este aeroportul din afara țării pe care ai fost cel mai des la un moment dat. Sau poate, mai probabil, chiar modelul de avion cu care ai făcut cele mai multe călătorii. La mine este ATR-ul 42 din flota TAROM la egalitate cu Airbus-ul A320, aparent. Ultimul chiar a fost primul avion în care am intrat, în octombrie 2012, pe ruta Timișoara – Roma Fiumicino.
În rest, pe lângă Dreamliner, am avut și 4 zboruri în jumbo jet-ul Boeing 747-400, cu British Airways, dar și cu KLM – pe ruta Amsterdam – San Francisco.
În orice caz, folisiți cu încredere și opțiunile de backup/export.
Zboruri line!