De ce sunt mai ieftine biletele de avion din Budapesta?

Biletele de avion cu plecare din Budapesta sunt de multe ori percepute ca fiind mult mai ieftine decât din București, mai ales pentru destinații din Asia sau America. Și nu e doar o percepție, când transportatorii aerieni lansează promoții, aproape de fiecare dată a fost mai ieftin biletul pentru aceleași date cu plecare din capitala Ungariei decât din București. Acesta este și motivul pentru care foarte multe persoane din zona de vest a României aleg ca punct de plecare aeroportul din Budapesta, pe lângă proximitate.

Răspunsul este mai simplu decât ar crede mulți și are de a face cu numărul mai mare de companii aeriene care zboară din Capitala Ungariei. Să luăm doar exemplul destinațiilor din Asia – din București conexiuni spre Asia oferă cu direcție principală spre est doar companii aeriene Turkish Airlines, Qatar Airways și într-o anumită măsură Fly Dubai.
Dacă facem același exercițiu și pe aeroportul din Budapesta, regăsim Turkish Airlines și Qatar Airways dar și Emirates (care zboară acolo cu un avion de capacitate foarte mare), Air China (spre Beijing direct), Asiana Airlines (sezonier, direct spre Seoul, din 2016),

Din București cel puțin Emirates nu știu când va zbura. Au fost anul trecut niște zvonuri, din păcate necomfirmate. Pe de altă parte, ca număr de pasageri, aeroportul din București se bucură de un număr relativ similar de pasageri cu cel din Budapesta, însă în România mai avem și rutele interne, inexistente în Ungaria. Iarăși, rutele din România de multe ori sunt direcționate spre destinații unde există o comunitate mare de români.

Exercițiul acesta privind companiile aeriene care zboară din Budapesta și din București poate fi transpus și pe alte rute, ungurii mai au câteva companii în plus care oferă conexiuni de exemplu spre America de Nord sau Asia (exemplu fiind Finnair).

Prin urmare, până să mai vină pe București o mare companie aeriană precum Emirates sau Etihad, nu mă aștept ca prețurile comparate cu cele din Budapesta să nu fie disproporționate. Pe de altă parte însă, cred că mai ales românii din zona de vest vor alege ca punct de plecare tot Budapesta, rutier fiind mult mai ușor de ajuns din Timișoara, Arad, Oradea sau Satu Mare spre Budapesta decât spre București.

Sursa foto: Wikipedia, Budapest Airport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *