DAN Air anulează zboruri de la București pentru a putea opera de pe Aeroportul Brașov

Compania aeriană DAN Air, singura companie aeriană care oferă zboruri regulate de pasageri de pe aeroportul din Brașov în prezent, a anunțat astăzi anularea unor zboruri de la București pentru a putea acomoda programul de zbor de la Brașov.

Astfel, compania aeriană Dan Air anulează în perioada 09.07.2023 – 29.09.2023 cursele cu plecare de pe Aeroportul București Otopeni spre Nurnberg, Bruxelles, Munchen, Malaga, Stuttgart și Londra.
De asemenea, potrivit comunicatului Dan Air, aceștia suspendă în aceeași perioadă și zborurile pe ruta Brașov – Malaga (Spania).

În continuare zborurile din București spre Barcelona, Madrid și Valencia rămân disponibile.

Vă reamintim că Aeroportul Brașov după inaugurare are un program de funcționare exclusiv în intervalul orar 07:00 – 19:00. Programul de funcționare este dat de disponibilitatea ROMATSA de a asigura controlul aerian.
Orarul zborurilor DAN Air a fost realizat fără a ține cont de această prevedere, compania aeriană susținând că poate opera de pe aeroport și fără a avea serviciile oferite de turnul de control asigurat de ROMATSA. Ulterior, DAN Air a comasat zborurile de la București cu cele de la Brașov, dar chiar și așa au intervenit situații în care DAN Air nu s-a putut încadra în programul de zbor.

Din păcate, conform comentariilor de pe pagina de Facebook a companiei aeriene, se pare că DAN Air nu oferă pasagerilor de la București posibilitatea de a își începe și încheia călătoria la Brașov în loc de București.

Astfel, se pare că cei de la DAN Air prioritizează operarea pe Aeroportul Brașov, în ciuda constrângerilor pe care le are având în vedere programul aeroportului.

Ați avut o problemă recentă cu DAN Air sau sunteți afectat de această decizie? Lăsați părerea voastră în secțiunea de comentarii și descrieți experiența voastră.

Redăm mai jos integral comunicatul DAN Air

Din cauze independente de operatorul aerian, în perioada 09.07.2023 – 29.09.2023 cursele DAN AIR, singura companie care operează în prezent zboruri regulate din Brașov, cu plecare din Otopeni către Nuernberg, Bruxelles, Munchen, Malaga, Stuttgart, Londra și Brașov-Malaga vor fi anulate.

Citește și  Aeroportul Brașov va avea un program nou de funcționare, extins la 16 ore

Compania DAN AIR este obligată să anuleze aceste curse din cauza programului de lucru limitat al Aeroportului din Brașov. Acest orar de funcționare restrictiv afectează, implicit, și programul celorlalte curse conectate din București sau din alte țări.

„În primul rând ne cerem scuze bucureștenilor și sperăm să înțeleagă decizia noastră de a anula zborurile din București. Decizia a fost luată în baza unor analize îndelungate și unde a fost principal factorul uman. Bucureștenii au multe alternative de transport întrucât pe Aeroportul Otopeni sunt prezente multe companii aeriene, în schimb pe Aeroportul din Brașov la momentul actual este doar DAN AIR și ca atare nu-i putem lăsa pe brașovenii noștri și fără sigura lor modalitate de transport aerian. Pe cale de consecință, ne asumăm pierderile care vor fi generate de anularea programului de la București iar toți pasagerii își vor primi banii integral pe bilete înapoi în maxim 14 zile, cu posibilitatea de a formula cerere de compensare pe adresa EU261@DANAIR.AERO.

Pentru a explica mai bine situația, zborurile din Brașov sunt interconectate cu cele de pe Otopeni și cu cele de pe aeroporturile externe. Am încercat să propunem modificarea orarului pentru zborurile afectate de anulări astfel încât să ne încadram în programul de lucru al Aeroportulului din Brașov.
Acest lucru din păcate este imposibil în acest program de vară, pentru că discutăm despre hub-uri europene unde sloturile de zbor se alocă cu multe luni înainte, așa cum au fost alocate și pentru programul inițial propus de DAN AIR și luat la cunoștință de către autorități care nu s-au opus. Din moment ce nu reușim să respectăm sloturile inițial alocate de către aeroporturile europene pe care zburăm suntem nevoiți să anulăm anumite frecvențe și destinații.
Al II-lea factor care afectează programul de pe București este rigiditatea organelor de poliție de frontieră în a accepta curse de pasageri cu origine multiplă fără debarcare la primul punct de intrare în țările de destinație fapt ceea ce generează întârzieri și mai mari care se acumulează pentru ca pasagerii să poată trece încă o dată prin controlul de frontieră pentru a-și continua călătoria.
Din cauza faptului că nu am reușit să găsim o soluție tehnică și nu avem parte de niciun suport din partea autorităților, suntem obligați să renunțăm la zborurile din București (Otopeni) pentru a putea efectua cursele din Brașov, în scenariul invers, mult mai mulți pasageri ar avea de suferit, ca atare ne-am aflat în fața unei decizii unde am ales răul cel mai mic”- explică Matt Ian DAVID, CEO DAN AIR .
Din aceste sincope tehnice, independente de operatorul aerian, cei mai afectați sunt însă pasagerii. DAN AIR urmează să oblige în instanță atât Aeroportul Brașov cât și ROMATSA să-și îndeplinească obligațiile de a face și de a rezolva problema cu care se confruntă brașovenii deoarece soluții legale există. În continuare „Facem tot ceea ce este posiblul pentru a reduce impactul acestor modificări sau anulări asupra pasagerilor. De fiecare dată am acționat corect, tocmai pentru ca pasagerii noștri să resimtă cât mai puțin efectele acestui dezinteres fața de un operator economic român care a investit considerabil în dezvoltarea unor rute noi de pe aeroportul din Brașov. DAN AIR, a reușit să plaseze aeroportul Brașov în top 4 din România. Cea mai mare pierdere este însă a pasagerilor care, astfel, vor petrece mult mai mult timp pentru a ajunge la destinația dorită chiar dacă ar fi existat toate condițiile necesare pentru timp redus, confort sporit și costuri decente”, mai spune Matt Ian DAVID, CEO DAN AIR.

Citește și  DAN Air mută zborurile de la Brașov la Aeroportul Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *