Cum sa planifici financiar plecarea intr-un city-break chiar daca esti stramtorat la portofel

Am calatorit in ultima perioada destul de mult. Primele calatorii mi-au deschis apetitul pentru a pleca si a vedea cat mai multe lucruri din lume si prin urmare cam toate economiile pe care le-am putut face le-am investit in calatorii. Si, daca chiar vreau sa fiu sincer, nici nu este vorba de economii. Un card de credit ajuta foarte mult la a lua biletele de avion in promotie chiar si cand nu ai banii gata pusi deoparte, poate chiar sa platesti hotelul, samd. Secretul insa este sa folosesti cardul de credit cu cap, pentru a nu intra in dobanzi usturatoare.

Foarte multi prieteni mi-au spus ca este scump sa calatoresti, in fapt, pana la prima calatorie si eu am crezut asta. Adevarul insa este ca mai ales pentru Europa biletele de avion sunt foarte ieftine, vorbim de preturi care dus-intors majoritatea sunt undeva la 100, poate maxim 200 EUR. Si nu trebuie sa incepi neaparat cu primele destinatii turistice…desi, de exemplu, la Roma am platit pe biletul de avion dus-intors vreo 35 EUR din Timisoara in 2012. Spun insa ca nu ar trebui inceput cu cele mai populare destinatii pentru ca in aceste locuri cazarea este scumpa. Printre locuri cu cazare scumpa pot sa spun dintre ce am vizitat de Paris, Roma, Amsterdam dar suprinzator si Florenta. Ieftin am gasit cazare mai ales in Asia dar si in Pisa, Lisabona, Budapesta. Nu trebuie insa sa cauti hoteluri din lanturi vestite, si trebuie sa stii la ce e de renuntat. Eu de exemplu sunt dispus sa renunt la numarul de stele pentru locatie, ba chiar in ultima perioada am inceput sa ma dau in vant dupa Bed & Breakfasturi pentru ca sunt foarte ieftine.

Un city-break pe cont propriu, de vreo 3 zile, cu tot cu zbor, cazare si bani de cheltuiala in medie m-a costat undeva la 4-500 EUR. Din acest motiv cam o data la 3 luni plec undeva.
De foarte multe ori, banii acestia se pot economisi renuntand la vicii. Iar mai important este ca nu trebuie sa ii dai pe toti o data: cu 3 luni inainte de calatorie cumperi biletele de avion – 100 EUR, cu 2 luni inainte hotelul – 150 EUR/persoana un hotel bun pentru camera dubla, in ultima luna pui deoparte banii de buzunar.
Asta nu inseamna ca nu am avut de multe ori emotii sau ca am strans tot timpul banii. Dar aici, cum spuneam mai sus, a intervenit cardul de credit folosit cumpatat.
Tine minte ca daca vei cauta sa pleci intr-un city-break in urmatoarele doua saptamani sansele de a gasi preturi bune sunt extrem de mici, de aceea iti recomand sa iti planuiesti plecarea foarte flexibil, cu multe luni inainte, si tine cont ca nu intotdeauna gasesti din prima zborul la pretul potrivit, hoteluri bune la preturi acceptabile sau vreme care sa fie ok pentru perioada respectiva. Fii foarte flexibil si nu te arunca decat la oferte foarte bune! De multe ori si destinatia trebuie sa fie in functie de ofertele de moment.

Totul este sa vrei si sa faci un compromis. De exemplu, eu nu am cheltuiala(dar probabil si confortul) numit masina personala. Acum nici nu vreau sa spun ca toata lumea isi poate permite foarte simplu sa plece des in city-break-uri, insa consider ca mult mai multa lume poate calatori decat au curaj si nu constientizeaza ca de fapt nu e atat de scump. Si aici doar daca compari plecatul la mare, in Romania, facut de multi in fiecare an, iti dai seama ca iesi mai ieftin daca pleci intr-un city-break prin Europa. Asadar, cand te mai uiti cu invidie la pozele prietenilor care pleaca in concediu…poate ar trebui sa inveti ce inseamna cuvantul compromis si daca vrei sa il accepti in vocabularul uzual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *