Cum să găsești cele mai ieftine bilete de avion

Câte călătorii au renunțat să fie scoase din plan doar pentru că biletele de avion erau prea scumpe? Sunt convins că de multe ori ți s-a întâmplat și ție să îți pui pofta în cui doar pentru că deplasarea spre destinația aceea însorită era prea scumpă.

De obicei, majoritatea oamenilor încep să caute biletele de avion ieftine intrând direct pe site-ul companiilor aeriene, atrase de vreo promoție sau doar pentru că sunt fanii acelei companii aeriene, fie că vorbim aici de TAROM, Blue Air sau de Wizz Air.
Site-urile companiilor aeriene de multe ori sunt foarte bune și în câteva mișcări deja te poți trezi în pasul acela în care bagi datele cardului spre cumpărarea biletelor de avion.

Dacă ar fi după mine, în general cred că cel mai bun loc spre a cumpăra biletul de avion este pe site-ul companiei aeriene, dar cu o minimă documentare înainte.

Diferențele dintre companii aeriene, din păcate, nu sunt atât de mari și este bine să comparăm prețurile.

Motoarele de căutare zboruri compară toate companiile aeriene de pe ruta respectivă

Motoarele de căutare zboruri fac exact asta. Așa cum cauți pe Google, un motor de căutare bilete de avion agregă toate companiile aeriene care zboară pe ruta respectivă și îți compară prețurile între ele. În plus, de obicei îți poate afișa și date ulterioare de călătorie care ar putea fi mai ieftine.
Ai pleca, de exemplu, cu o zi mai târziu pentru a economisi 100 EUR? Sunt sigur că da.

Scopul motoarelor de căutare zboruri este să găsească cel mai mic preț

Dacă site-urile companiilor aeriene îți afișează doar propriile zboruri, și este logic să fie așa, motoarele de căutare compară toate companiile aeriene. Motoarele de căutare sunt gratuite, tu nu plătești nimic în plus, iar avantajul motorului de căutare este că își primește un comision, exact cum primesc și agențiile de turism de la companii aeriene. Așadar un motor de căutare trebuie luat ca și cum ar fi un agent de turism pe care îl întrebi care este cel mai ieftin bilet de avion pe destinația ta.

Un motor de căutare bilete de avion foarte popular în România este momondo, care agregă ofertele a peste 700 companii aeriene și agenții de turism ca să găsești cel mai ieftin bilet de avion. Dacă, de exemplu, călătorești spre Londra din București, sunt o mulțime de companii aeriene care zboară spre această destinație.
Așadar, în loc să intri pe site-ul fiecărei companii aeriene, poți compara direct pe momondo toate companiile aerien și după aceea poți să începi să filtrezi și orarul de zbor. Dacă pleci într-un city-break este foarte posibil să vrei plecare dimineața și retur cât mai spre seară, pentru a câștiga ore în vacanță.

Din screenshotul de mai sus, introducând o căutare pe ruta București – Londra, a reieșit că cel mai ieftin zbor pentru datele solicitate de mine este un zbor Ryanair. În plus, este vorba de un zbor ideal pentru city-break, plecare dimineața devreme din București și retur pe Otopeni seara târziu.
80 EUR pentru un zbor dus-întors spre Londra este un chilipir.

Pe lângă faptul că îți arată cel mai ieftin zbor, se poate întâmpla ca un zbor să fie mai rapid, și îți poate arăta și combinația dintre cel mai bun preț și cea mai mică durată de călătorie – practic cel mai ieftin zbor. Observați că fiecare zbor are pus și durata zborului, pe lângă orar, și aeroportul de aterizare.

Dacă totuși dorești să aterizezi pe un anumit aeroport (în Londra sunt vreo 4 aeroporturi pe care aterizează curse din București), poți introduce direct codul aeroportului preferat.
Să spunem că dorești să aterizezi pe aeroportul Londra Heathrow, în cazul acesta introduci numele aeroportului și vei primi rezultate doar spre acel aeroport.

În partea stângă jos din rezultatele de căutare există și un selector pentru aeroporturile de sosire și un preț estimat pentru aceleași date de călătorie.

Ești lipsit de inspirație și ai pleca undeva cu un zbor ieftin?

O funcționalitate foarte interesantă pe care o au anumite motoare de căutare este cea a căutării celei mai ieftine destinații din aeroportul tău de plecare. Efectiv introduci că vrei să pleci din București și „Cauți Pretutindeni”. Cum e în screenshotul de mai jos.

Apeși pe butonul de căutare de mai sus și ți se va deschide o hartă cu o mulțime de destinații. Poți să explorezi dintre destinații și să compari prețurile.

Dintr-o privire deja putem vedea că pentru zboruri dus-întors sunt câteva destinații foarte interesante. Atena la 60 EUR dus-întors este o variantă foarte bună, Londra la 50 EUR sau Lisabona la doar 116 EUR. Sigur, este vorba de extrasezon, cam toate destinațiile sunt ieftine, dar poți să repeți căutarea și pentru luni vârf de sezon. E posibil să nu găsești atâtea destinații atât de ieftine, dar șansele sunt ca totuși să ai o listă mare de adăugat în lista de dorințe.

Iar frumusețea e că te poți juca cu datele și explora lumea întreagă.

Atenție la diferențele dintre companiile aeriene și la lupul în costum de oaie

Companiile aeriene low-cost nu includ niciodată în prețul biletelor de avion bagajul de cală sau catering la bord. Toate acestea trebuie plătite suplimentar. Și mare atenție de multe ori la costurile suplimentare, că de multe ori când zbori cu low-cost ai putea ajunge să plătești mai mult. Aici niște detalii interesante despre cum se stabilesc prețurile biletelor de avion. Știați, de exemplu, că Ryanair este compania aeriană europeană cu cel mai mare profit?

Totuși, o mulțime de companii aeriene de linie în ultimii ani au început să ofere bilete de avion și la preț de low-cost, care nu includ bagajul de cală.
Un astfel de exemplu este KLM, companie aeriană care la economy – pe destinații europene, nu oferă bagaj de cală gratuit, trebuie cumpărat suplimentar, la fel ca la low-cost. Atenție așadar la momentul cumpărării biletului de avion și verifică de două ori ce este inclus și ce nu.

Printre companiile aeriene europene care îți oferă beneficiile la care te-ai aștepta aș putea să amintesc de TAROM – ai totul gratuit – loc la alegere în avion, bagaj de cală mereu gratuit + bagaj de mână, catering la bord (iar dacă vrei ceva deosebit există și un meniu plătit), check-in la aeroport.
Așadar, grijă și la companiile de linie.

Foto: Aeroportul Otopeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *