Cum să călătorești din București la Aeroportul Otopeni?

În ultimii ani, opțiunile de călătorie spre Aeroportul Henri Coandă București Otopeni din oraș s-au tot modificat. Au fost introduse modalități noi de călătorie, ca de exemplu trenul de la Gara de Nord, au fost scoase anumite linii de autobuze (780) sau au fost multe modificări de preț.

De altfel, inclusiv pe partea de transport prin Uber, Bolt sau taxi-urile clasice au tot fost modificări în privința modului de utilizare a acestor transportatori privați.

Transportul în comun

Pentru transportul în comun, variantele actual existente pentru călătorii din București sunt reprezentate de trenul de la Gara de Nord sau de autobuzul expres 783 care pornește din Piața Unirii. Ambele mijloace de transport au program non-stop, dar frecvențele diferă în funcție de ora din zi.

Un dezavantaj comun atât al autobuzului cât și al trenului pe ruta spre Aeroport este că niciunul dintre aceste mijloace de transport în comun nu sunt configurate cu locuri pentru bagaje. Așadar, dacă ai multe bagaje, poți să te aștepți ca manevrarea acestora să fie destul de dificilă, și mulți pasageri vor folosi scaunele pe post de șezătoare pentru bagaje.

Trenul Gara de Nord – Aeroport Otopeni

Tren Săgeata Albastră (Desiro) la Gara de la Aeroportul Henri Coandă - București Otopeni
Tren Săgeata Albastră (Desiro) la Gara de la Aeroportul Henri Coandă – București Otopeni

Trenul de la Gara de Nord spre Aeroportul Otopeni a fost inaugurat la sfârșitul anului 2020. Este o variantă foarte ușoară, rapidă și sigură de transport spre și de la aeroport, mai ales dacă ai timp.

Dezavantajul este dat de faptul că frecvența este destul de redusă și în anumite ore tinde să se aglomereze destul de tare trenul, mai ales că trenul este folosit de mulți navetiști care lucrează în zona aeroportului.

Transportul este asigurat de către companii CFR Călători și de cei de la Transferoviar. În cazul CFR-ului, trenurile sunt vechile Desiro (Săgeata Albastră).

În general pleacă un tren cam la 40 minute, dar întotdeauna verificați orarul mersului trenurilor.

Preț bilet de tren: 5 lei

Biletul de tren se poate cumpăra din tren plătind cash sau card la controlor sau plătind card contactless la validatoarele de bilete.
De asemenea se poate achiziționa online pe site-ul CFR sau de la automatele din gară.
În acest moment, dacă cumperi biletul online ai o reducere de 10% din prețul biletului.

Durată călătorie: 20 – 25 minute

Mai multe detalii despre călătoria cu trenul găsești aici.

Linia de autobuz 783 – STB

Autobuze STB

Mult timp, linia de autobuz STB 783 alături de vechea linia 780, așa numitele linii Expres, au fost singurele modalități de transport în comun prin care puteai să ajungi la Aeroport. După ce s-a introdus trenul de la Gară, linia 780 a fost scoasă pentru că se suprapunea traseul.

Linia 783 pornește din Piața Unirii și este o linie destul de rapidă pentru că nu oprește în toate stațiile.

Preț bilet: 3 lei (valabilitate 90 minute pe orice mijloc de transport în comun București – Ilfov)
Călătoria se poate cumpăra de la automate, se poate plăti cu cardul contactless sau varianta pe care o consider cea mai comodă se poate cumpăra biletul în aplicația pentru telefoane mobile numită 24pay.

În trecut, pe lângă linia 783 mai existau și liniile 780 (Gara de Nord), 782 (Complex Comercial Băneasa) sau 784 (traseu comun cu 783, dar cu și mai puține stații).

Autobuz STB Otokar Kent C 18 - Linia 783 Aeroport - Piata Unirii
Autobuz STB Otokar Kent C 18 – Linia 783 Aeroport – Piata Unirii

Aerobus – un zvon încă neconfirmat

Ca niște zvonuri care au circulat în ultimul an, se pare că există niște planuri pentru a realiza o linie de tip „Aerobus” – practic niște autocare care sunt configurate special pentru transferul la aeroport (cu loc pentru bagaje). Din păcate nu au mai fost informații suplimentare pe lângă cele vehiculate la începutul anului 2022.

Transportul cu taxi-uri sau aplicații de tip Uber / Bolt

Indiscutabil, cele mai comode variante de transport la Aeroport sunt cele cu taxi-uri sau aplicații de ridesharing de tip Uber sau Bolt. De asemenea există și varianta ceva mai exclusivistă de transport cu Black Cab – deși nu diferă foarte mult de transportul cu un Uber Select/Premium.

Pentru Uber și Bolt din păcate mai ales când te întorci de la aeroport poate exista situația ca disponibilitatea mașinilor să fie redusă și asta să facă ca prețul să fie crescut foarte tare.

Taxi-urile e recomandat să fie comandate prin kiosk-urile de la aeroport. Acestea le vei regăsi chiar la sosiri, în zona publică a terminalului Sosiri, după ce ai trecut de toate porțile și ți-ai luat și bagajul.

Transport cu mașina personală – unde parchezi

Opțiunea de transport cu mașina personală te scutește de multe bătăi de cap, mai ales dacă ai multe bagaje, dar vine cu un dezavantaj mare – trebuie să lași mașina undeva.
Opțiunile de a lăsa mașina gratuit în zona aeroportului sunt practic inexistente și ceea ce poți face este să folosești parcarea aeroportului sau parcările plătite din zonă care asigură și transfer la aeroport.
Poți să lași mașina la parcarea oficială a aeroportului, la parcarea Olimpia Parking dar în jurul aeroportului mai sunt și multe alte parcări care asigură și transfer la și de la aeroport și per total ieși mai ieftin decât la parcarea oficială.

Personal cred că opțiunea de a parca mașina la parcările cu plată este rentabilă pentru cei care vin cu mașina personală de la distanțe mai mari. Din București în cazul unui city-break mai lung sau a unei vacanțe este mai rentabil să vii cu taxi-ul, Uber sau alte mijloace de transport în comun.

Cât durează călătoria cu mijloacele de transport din oraș spre Aeroport?

În general, dacă nu este aglomerat, o călătorie cu mașina de la Piața Victoriei spre Aeroport sau invers nu ar trebui să dureze mai mult de 30-40 minute.
Dacă este aglomerat, de exemplu după amiaza de la orele 16:00 până la 19:00, durata călătoriei cu mașina de la Piața Victoriei spre Aeroport se poate prelungi cu 20 minute.
Din alte puncte ale capitalei diferențele pot fi semnificative. Fără aglomerație, chiar și din Berceni, nu ar trebui însă o călătorie să dureze mai mult de o oră.

Autobuzul expres 783 este destul de rapid și în general traseul ar trebui să dureze sub 60 minute din Piața Unirii. La ore aglomerate, probabil se mai adaugă la această durată încă 20-25 minute.

Timpii de parcurs cu mașina pot fi însă semnificativ măriți dacă de exemplu pe DN1 este un accident. De obicei, pe DN1, cele mai aglomerate zile sunt cele de vineri după amiaza pe sensul spre Otopeni. Pe sensul dinspre Otopeni este aglomerat de luni până vineri, de la orele 07:00 până la 09:30, mai ales porțiunea dintre podul de la centură și până după Pasajul Băneasa și apoi pe Kisellef.

Google Maps sau Waze oferă estimate destul de bune în ultima perioadă, mai ales că a fost realizată și o integrare între STB și Google Maps.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *