Cum depășești teama de a călători cu avionul

Frica de a călători cu avionul este inexplicabilă. Nu există opinii care să ofere concret o explicație pentru teama de a zbura, se presupune însă că ar avea legătură cu alte temeri sau fobii, precum claustrofobia sau frica de înălțimi. Pe de altă parte, posibilitatea ca frica de avion să fie asociată cu accidentele aviatice despre care persoanele în cauza să fi citit este mare. Memoria se definește prin a fi „abilitatea unui organism de a stoca, reține și reda informații și experiențe”, ceea ce înseamnă că informațiile din trecut cu privire la accidente pot acționa precum un declanșator de panică.

Statistic vorbind – nu ai de ce să îți fie frică

Deși inutilă din punct de vedere statistic, dat fiind faptul că zborul cu avionul este considerat cel mai sigur mijloc de transport – numărul de accidente înregistrate fiind cu mult mai puțin numeroase decât cele auto – frica de a călători cu un astfel de mijloc de transport continuă să afecteze numeroase persoane. În jurul acestei fobii au fost dezvoltate o serie de strategii cu scopul de a fi eliminată sau, cel puțin, ameliorată. Așadar, fie că va fi necesar să călătoriți pe rută Kuala Lumpur – Londra (pentru că tot am amintit, interesant de citit și articolul de aici), fie că va fi necesar să călătoriți către orice altă destinație din lume, sfaturile următoare vă pot ajuta să vă bucurați de o călătorie relaxantă.

Cabina economy KLM Boeing 747-400
Cabina economy KLM Boeing 747-400

Înainte de a puncta câteva modalități cu ajutorul cărora fobia despre care vă vorbesc poate fi ținută la distanță, țin să va spun că hipnoza, alcoolul sau drogurile nu sunt variante pe care să le luați în calcul.

Așadar, ce ai de făcut?

Familiarizați-vă cu avionul. Însușindu-va câteva noțiuni de bază cu privire la cum arată un avion și la modul în care funcționează, poate să vă pară mai puțin înspăimântător.

Gândiți pozitiv. Cel mai probabil, înainte de zbor va confruntați cu stări anxioase. Soluția care poate să schimbe situația este să va concentrați pe lucruri pozitive. De exemplu, să vă gândiți la lucrurile amuzante pe care le veți face la destinație este varianta unui scenariu înțelept.

Nu consumați cafea sau o altă băutură cu acțiune stimulantă înainte de a va îmbarca pentru că pot face imposibil să vă relaxați.

Alegeți locurile de langă culoar, pentru a nu fi conștienți de inălțimea la care avionul zboară.

În timpul zborului hidratați-vă. Să consumați apa, băuturi răcoritoare și ceaiuri, înainte și în timpul zborului, ajută la scăderea nivelului de adrenalină.

În situația în care călătoriți singuri, fără a fi însoțiți de o persoană apropiată, un dialog cu persoană de pe scaunul alăturat vă va distrage atenția de la temerile pe care le aveți. Dacă nu găsiți potrivită abordarea, relaxați-va citind o carte, vizionați un film, completaţi sudoku s.a.m.d.

De asemenea, situația poate fi dominată respirând adânc. Așadar, respirați adânc și numărati pană la 5, până când uitați că zburați.

TAROM YR-BGF INTERIOR BOEING 737-700
TAROM YR-BGF INTERIOR BOEING 737-700

Atitudinea contează – autosugestia ajută: avioanele sunt foarte sigure

Până la urmă, să învingeți o asemenea fobie este o chestiune de atitudine. Autosugestia are un rol determinant: gândiți-vă că avioanele sunt foarte sigure și că nu vi se poate întâmplă nimic rău. Potrivit MIT, puteți zbura în fiecare zi, aproximativ 123.000 de ani, înainte de a muri într-un accident de avion.

Dacă nu aţi călătorit până acum cu avionul, a sosit momentul! Informaţi-vă şi porniţi la drum!

IMG_5228

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *